Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Румен Стефанов, дм, кандидат за ректор на Медицински университет-Пловдив:

Да изградим европейски тип кампус за нашите студенти

| обновено на 10.10.23 в 08:29

Изборът за нов ректор на  Медицински университет Пловдив ще е на 2 ноември, когато ще се проведе общото събрание. На него 316 хабилитирани и нехабилитирани преподаватели, студенти и административен персонал ще гласуват и ще избират между трима кандидати.

В края на миналата седмица представихме програмата на хирурга проф. Ангел Учиков, днес проф. Румен Стефанов ни запознава с важните акценти за развитието на МУ - Пловдив, през следващите четири години.

В своето представяне проф. Стефанов посочи: "Завършил съм английската езикова гимназия в Пловдив с отличен успех и след това  Медицинския университет в нашия град със специалност Медицина.  Веднага след дипломирането си  спечелих конкурс и  започнах работа като асистент в Катедрата по социална медицина към Факултета по обществено здраве, където и до момента продължавам да работя.  Минал съм по всички стъпки и етажи на академичното развитие – старши асистент, главен асистент, доцент, а от 2012 година съм професор. Бил съм два мандата декан на Факултета по обществено здраве. В момента съм ръководител на Катедрата по социална медицина и обществено здраве, както и председател на Общото събрание на Факултета. През миналата седмица по време на XIV национална конференция по редки болести и лекарства сираци бях удостоен заедно с представители на пациентски организации с Почетен знак на президента на Република България за принос в развитието на политиките за редките болести  в нашата страна. 

Той бе избран за председател на Международната общност за редки болести ICORD. Това е  най-голямата и може би най-старата световна организация, която се занимава с глобалните политики  за редките болести в целия свят. Редките болести са  специфична група заболявания, чиито характерен критерий е  малката честота.  Съответно знанията, информацията, методите за диагностика и лечение са силно ограничени. Това е съществен проблем за общественото здравеопазване, не само в нашата страна, а в целия свят. Благодарение на развитието на медицината и на иновациите, все повече  методи на лечение се разкриват. Тяхната стойност е изключително висока и това е още едно предизвикателство за здравните системи.

На въпроса: Какво искате да продължите да развивате в Медицинския университет в Пловдив? Какво Ви прави впечатление като най-добра практика и разбира се,  кои са новите посоки? Проф. Стефанов каза:  Медицинският  университет в Пловдив е  успешен бранд не само на образователното поле, но и по отношение на научно-изследователската и обществената сфера. Университетът колаборира успешно с множество партньори от страната и чужбина и това несъмнено трябва да бъде продължено и развито.

Едно от нещата, които искам да продължат да се развиват  са мулти дисциплинарните научни изследвания.  Те съчетават експертния опит и познания на различните факултети и катедри. Това е начин да се стимулират иновациите и креативността,  и да се решават сложни и нововъзникващи предизвикателства в медицината и здравеопазването. Един от инструментите  ще бъде обособяването на Център за транслационна медицина. Той ще улесни съвместната работа и синергията между фундаменталните и клиничните изследователи, както и трансфера на знания и технологии от изследователските лаборатории до пациента.

И другата новост, която бих искал да предложа е създаването на Университетски медико-дентален център,  с цел да се използва както за база за обучение на специализанти така и за научно-изследователска дейност на докторанти.

Медицинският университет в Пловдив за пореден път е номер едно в  рейтинговата система в специалността Медицина.  Как  ще се борите, другите две  специалности – Дентална медицина и Фармация, за които има най-голям интерес от кандидат-студентите , да заемат челно място в тази класация? Медицинският университет е номер едно не само в специалността Медицина, но и в специалност Обществено здраве. Това се случва за втори път, първият беше, година след като  бях избран за декан  и тази година за втори път има това водещо място. Ще се стремя да постигна същото признание и за другите направления – Дентална медицина и Фармация.  Надявам се на подкрепа и на сътрудничество с деканските екипи, преподавателите и разбира се, със студентите.  Трябва да се работи за надграждане на възможностите за международна мобилност.  Не на последно място разчитам на подкрепата на Българската асоциация на студентите по дентална медицина и на Асоциацията на студентите по фармация в България и на местните им организации в нашия Университет. Всъщност тази класация е за всички магистърски и бакалавърски програми на Факултета по обществено здраве. Те са Управление на здравните грижи, Обществено здраве и т.н.

Чуждестранните студенти: В момента Медицинският университет се радва на огромен интерес от страна на чуждестранни кандидат-студенти. Разбира се, привличането на повече хора е от полза за засилване на конкуренцията и приемането на най-добрите измежду тях, а от там ще се повиши и качеството на крайния образователен продукт. Имам програма за привличане на чуждестранни кандидат-студенти, която включва 4 стъпки. Първо популяризиране на имиджа на университета в чужбина чрез неговите постижения, предимства и възможности. Трябва да се засили участието в международни събития, мрежи и партньорства. Второ оптимизиране на процеса на прием за чуждестранните студенти. Намаляването на административните бариери също е на дневен ред. Трето – подобряване на академичната и социалната интеграция на чуждестранните студенти,  и създаване на толерантна и включваща среда. И четвърто  -разширяването на целевите пазари за чуждестранни кандидат студенти, като се направи оценка на отделни региони и държави с потенциал за медицинско образование.

Какво споделят с Вас чуждестранните студенти? Студентите от чужбина са интересна група, тъй като те идват от различни държави с различни култури и традиции, имат и различна степен на образованост. Говорим на английски език, но със студентите от Италия говоря на италиански, тъй като английският им е малко по-труден. Иначе всички търсят контакт. Това което все още не усещат при нас е духът на студентския кампус. Затова една от идеите в моята програма е обособяването на такъв студентски кампус, в който не само чуждоезичните студенти, но и българските, да имат по-тесен контакт, да си сътрудничат,  да поддържат познанства и в бъдеще след тяхното дипломиране.

Оновните акценти на програмата на проф. Румен Стефанов, дм: Академичният състав на университета според мен е еталон за професионализъм и  експертен опит.  Моята програма има за цел да насърчи и разгърне потенциала на  колегите от една страна като даде нужната академична свобода на отделните структурни звена.  От друга – да гарантира високо качество на крайния образователен продукт. За тази цел трябва да се укрепва академичният потенциал и да се подкрепя професионалното развитие.  Привличането  и задържането на млади и талантливи изследователи и преподаватели е сериозен фактор на успеха.

Втори акцент  е модернизирането на учебния процес – актуализиране и разнообразяване на учебните програми, приложението на иновативни педагогически подходи и дигитални технологии. Много важно е развитието на възможностите за обучение през целия живот и засилване на контрола на целия образователен процес.

Друг акцент е подобряване на практическото обучение чрез разширение и реновиране на клиничните звена и оборудване, партниране с водещи медицински институции и организации у нас и в чужбина.  Ключово е насърчаването на новаторското мислене и умение на студентите и включването им в проектната дейност. 

Не на последно място бих споменал и развиване на социалната отговорност на Медицинския университет, чрез сътрудничеството с местната общност, промоция на здравното информираност и профилактика, отговор на потребностите на населението и т.н. Това е приносът на Медицинския университет за устойчивото развитие на града, региона и България.

Каква битка очаквате, трима на този етап сте кандидатите за ректор на Медицинския университет? Надявам се, че битката ще е на интелигентно академично ниво. Ние работим от години с другите колеги заедно, нямаме някакви личностни или институционални проблеми.  За мен е щастие да се кандидатирам за ректорското място в битка с повече от един кандидат.  Това е добър индикатор за развитието на нашия университет.  Всеки  член на Общото събрание на университета ще може да направи  информиран и разумен избор.

С проф. Стефанов разговаря Живка Танчева, може да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58