Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Негласуването е омерзение, то е невротична защита от политиката

Ниската избирателна активност е катастрофично състояние на обществото, каза в коментар след местните избори психологът Пламен Димитров.

„На дъното сме в доверието на гражданите, настъпи тежка форма на фрагментация в обществането мислене и хората не функционират ефективно като човешки системи“.

Всеки кандиатите от кандидатите има рейтинг за избираемост и той се формира на абсолютния брой подкрепили го и от обема на електоралната общност. Тъжно е да се види при тази ниска активност процентите, с които хората заемат властови позиции са под 10.

Кой има интерес от негласуващите? Статуквото. И тогава важна става математиката - колко ще ни стигне за даден резултат. Затова с малко проценти постигат много.

Пламен Димитров посочи, че да не се гласува също е избор и вид политическо и гражданско поведение, за което трябва да се замислят и избраните и тези, които са номинирали.

По думите му гражданите не се чувстват ангажирани с кампаниите и и гражданското включване е задачата на тези, които искат да ги привлекат за участието в изборите.

Психологът даде пример с изследванията на профила на негласуващите.

25 процента от негласувалите в последните 5 поредни избора имат добри житейски резултати, живеят ефектвино, справят се с предизвикателствата си, но не участват, защото не виждат смисъл от това. 

Това е невротична защита на хората от политиката. Това не е просто апатия, това е омерзение, казва Пламен Димитров.

На различни форуми тези изследвания са представяни на политическите централи, но какво са направили с тази информацията щабовете, не е ясно.

Цялото интервю с Пламен Димитров е в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Правителство няма да има, трябва коалиция след нови избори

Шансовете за постигане на консенсус, който да е основата за правителство, са нулеви. По-скоро това, което се вижда е предизборна кампания. Предизборна кампания, но не такава, в която ние сме срещу всички. Ясно е, че ще има нови избори, както и че следващият парламент трябва да мисли за коалиция. Искрено се надявам, да има съзряване у..

публикувано на 31.07.24 в 10:50

Огромно праисторическо селище проучват край Скутаре

Продължава проучването на археологията в землището на пловдивското село Скутаре. Там се е намирало открито, неукрепено селище, което е обитавано в дълъг период от време - от неолита до Средновековието (от 6-то хилядолетие преди Христа до ХІІ - ХІІІ в. след Христа). Селището е открито преди време, но пълното му проучване започна миналата година и..

публикувано на 31.07.24 в 10:43

платена публикация
Фючърсни договори срещу физическо злато: Кое е по-добрата инвестиция?

Търгуването със злато отдавно се е наложило като практика сред инвеститорите, целящи да избегнат финансови загуби във времена на икономическа нестабилност и висока инфлация. Съществуват различни методи за инвестиция в благородния метал и в днешната статия ще разгледаме два от най-популярните - физически активи и фючърсни договори. Предстои да..

публикувано на 31.07.24 в 10:17

Актуализират цените и услугите на общинските фирми в Пловдив

Промени в цените за услугите и таксите за дейности на общинските предприятия ще разгледа Общинският съвет на Пловдив в четвъртък. Предложението е на база на  увеличените им разходи и конкурентноспособност с частните фирми на пазара. По- високи са цените за всички услуги на Дезинфекционната станция, 13 от услугите на „Траурни дейности,..

обновено на 30.07.24 в 12:20

Въпреки решението на КС, каузата ни за съдебна реформа остава

"Истината е, че нямаме доверие на ИТН. През цялото им съществуване те излъчват смесени сигнали. Те свалиха и Правителството, но трябва да си дадем сметка, че точно по инициатива на ИТН се отмениха  част от реформите в Конституцията и съм убеден, че  един ден именно колегите, които инициираха това искане, дълбоко ще съжаляват". Това заяви юристът и..

публикувано на 30.07.24 в 11:06