Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културните дейци излизат на протест срещу ниските си доходи

| обновено на 06.12.23 в 12:04

Екипът на Кукления театър излезе на протест пред сградата на културната институция, за да се включи в Националния протест на културните дейци.

Те настояват да се увеличи бюджета на култура, както и да получат достойно заплащане за труда си.

Актьорите от Кукления театър бяха подкрепени от малък екип от Пловдивската опера. Репетициите и в двете институции не бяха прекъсвани заради протеста.

Националният протест  „Народ без култура е народ без бъдеще!“ е провокиран от неизпълненото обещание на финансовия министър Асен Василев след предходния протест за увеличение на бюджета за култура с 50 процента.

Този бюджет е само видимата част от айсберга, в който нашето общество е на път да катастрофира -  смятат работещите в сферата на културата.

Те настояват за повишаване на работните заплати, които се доближават в момента повече до минималната, отколкото до средните за страната, устойчиво увеличение  на бюджета за култура и ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински духови оркестри и професионалните общински фолклорни ансамбли и общинските театри.

Работещите в културната сфера искат още и гарантиран от държавата минимален размер на възнагражденията, постигнат в Браншовите колективни трудови договори.

Организатори на националния протест са Съюз на българските музикални и танцови дейци, Съюз на артистите в България, Независима синдикална федерация „Култура“ към КНСБ и Национална федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“.

Искаме да получаваме заслужено нормални доходи, каза Мария Павлова от Кукления театър в Пловдив

Предишният протест на 1 ноември беше една заявка, днес изразяваме напълно позицията си. Не сме смятали, че ще се стигне до тук, но може би е нужно, защото иначе нещата не могат да се променят без твърда позиция.Това заяви по радио Пловдив Мария Павлова от Кукления театър по повод днешния протест на културните дейци и цели творчески колективи срещу ниските им доходи. 

Тяхното основно искане е за увеличение на държавния бюджет за култура, който ще повиши и всичко останало по веригата. Заплатите в сектора са винаги едни от най-ниските, вече  почти до минималната за страната. Като цяло заплащането в цялата сфера не е достойно. Искаме да получаваме заслужено нормални доходи, настоя Мария Павлова от Кукления театър.  

Екипът на културната институция провежда своя протест в Пловдив, за да не отменят представления за най-малките и да не разочароват децата. 

В звуковия файл можете да чуете интервю с Мария Павлова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Венцеслав Караджов се барикадира в дома си

Осъденият за убийство бивш полицай Венцеслав Караджов се барикадира в дома си в Пловдив и отказва да се предаде.  Върховният касационен съд постанови днес най-тежката присъда - доживотен затвор - за Венцислав Караджов за това, че на 15 май 2015 година е застрелял родителите си.  Мъжът е решил да не излиза, това научи БНР от адвоката му Зоя Тошкова...

публикувано на 16.05.24 в 22:31

Променят разписанията на първите и последните автобуси в Пловдив

Общинският съвет на Пловдив прие актуализацията на разписанията на част от автобусните линии.  В предложението се премахват първите и последни курсове на някои от тях заради недостига на шофьори и отпадналата необходимост от прекалено ранни и късни автобуси.  В някои от случаите пък се добавят курсове. Предложението беше прието с 24 гласа..

обновено на 16.05.24 в 17:06

Рангел призна, че сам е пребил Митко от Цалапица, близнаците отричат участие

Започна делото срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови от Цалапица, обвинени в лично укривателство за убийството на 24-годишния Димитър Малинов от същото село.   Соченият за извършител на убийство Рангел Бизюрев също бе доведен в съдебната зала като свидетел.  Близнаците Динкови бяха въведени под гневните скандирания "убийци! " на..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Пловдив е шести по заплати в страната, Смолян - предпоследен

 През първототримесечие на тази година  средната месечна работна заплата в област Пловдив е 1 859 лева, като за март е 1910 лева. За една година тя е нарастнала с 16,4 на сто в обществения сектор и с 15,4% в частния, сочат данните на Териториалното статистическо бюро – Юг.  По размер на средната месечна работна заплата Пловдивска област заема..

публикувано на 16.05.24 в 16:06

Пловдив иска нови камери за видеонаблюдение по пътищата

Община Пловдив ще настоява за  5 от новите 65 камери за видеонаблюдение по пътищата на МВР, съобщи в началото на днешната общинска сесия кметът Костадин Димитров след питане от страна на групата на ПП - ДБ относно проекта за видеонаблюдение.  Общината ще кандидатства и с проект, като този в Народното събрание, при който може от камерите, които са..

обновено на 16.05.24 в 12:51