Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Умората от изборите у нас се отразява на евронагласите ни

Юлияна Николова
Снимка: БГНЕС

Продължаваща подкрепа за ЕС и очевиден интерес към предстоящите избори за ЕП, показват оповестените днес данни от проучване на „Евробарометър“. Според изледването над седем от десет граждани вярват, че страната им е спечелила от членството си в ЕС, като този показател остава непроменен спрямо същия период за миналата година. В същото време България заедно с Италия води класацията по песимизъм за ползите от членството в ЕС. Не особено висок срeд българските глесоподаватели е и интересът към изборите за Европейски парламент през следващата година. В програма "Ден след ден" данните коментира  Юлияна Николова, директор на „Портал Европа“. 

Според нея резултатите за евронагласите у  нас могат да се обяснят с многото избори напоследък и патриотарското и популистко говорене.

"Продължава у нас да бъде печелившо антиевропейското говорене.  То най-вероятно достигна тавана си. Нямам друго обяснение за този резултат. Дори 2007 година, първата година на членство, българите бяха сред най-подкрепящите и виждащи ползи от членството си в съюза  от всички нови страни, които се присъединиха, от всичките 12",  припомни Николова.

Относно наближаващите европейски избори тя допълни, че едва 39 % са твърдо решили, че ще участват. А 51% казват че може да участват изборите.

"Тревожното е, че имаме голям процент, сред които твърдо са решили, че няма да участват. У нас този по-нисък от средноевропейския процент  за участие в европейските избори, аз смятам, че се дължи на липсата на каквато и да е политика за информиране за дейността на ЕП. Най-много от това, което четем в пресата е какви заплати получават евродепутатите и какви облаги получават. Дали някой от нас може да изброи повече от 5 евродепута, чиято дейност познава в ЕП. Останалите до 17 остават за нас напълно анонимни. Много от тях развиват много голяма дейност в Брюксел, но не правят връзката Брюксел - София или Брюксел - Варна, или Брюксел- България. За да могат, това което правят да го преведат на български, да го преведат на българите. Много малко от евродепутатите правят това", посочи  Николава.

Тя смята, че трябва да се обърне повече внимание на това какво интересува българите и към това да бъде насочена популизирането на работата на ЕС и приоритетите на ЕП.

Според изследването повечето българи са удовлетворени от принадлежността на България към ЕС и виждат от това ползи, показва проучване на "Евробарометър", представено днес от Европейския парламент.

Според 72 на сто от гражданите на ЕС (57 на сто от българите) страната им печели от това, че е част от Общността. Според 61 на сто в ЕС (48 на сто у нас) членството в ЕС е нещо положително, 28 на сто (38 на сто в България) са неутрални по този въпрос, а 10 процента (12 на сто у нас) са с отрицателно мнение.

Представата за ЕС е положителна за 45 на сто от европейците (48 на сто у нас), 38 на сто (32 на сто у нас) са с неутрална нагласа, а 16 на сто (19 процента в България) - с отрицателна. В ЕС гражданите, участвали в допитването, поставят на първо място сред европейските ценности демокрацията (38 на сто), на второ са защитата на човешките права и свободата на словото (27 на сто). У нас на първо място е посочена свободата на движение (40 на сто), на второ място е върховенството на закона (30 на сто), а третото място е за съпричастността между държавите в ЕС (28 на сто).

Според 70 на сто от гражданите на ЕС (61 на сто у нас) действията на ЕС имат отражение върху всекидневието. Готовност да гласуват на предстоящите през юни догодина избори за евродепутати изразяват 68 на сто в ЕС (51 на сто у нас), 14 на сто (19 процента в България) не са решили, а 16 на сто (30 на сто у нас) казват, че няма да гласуват, показва проучването, сочат още данните.

Цялото интервю с Юлиана Николова може да чуете от прикачения звуков файл.
По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34