Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение заради инсталация за рециклиране на гуми

Няма да има завод за горене на гуми в Пловдив, нито горене на гуми. Това заяви в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив инвеститорът Стефан Терзиев, собственик на компанията, която ще внедри в Пловдив инсталация за рециклиране на отпадъчни автомобилни гуми, чрез иновативна безотпадна пиролизна технология 2-ро поколение за получаване на екологично чисто пиролизно масло, карбон, газ и стоманена тел. 

Според бизнесмена инсталацията, която ще се внедрява, оползотворява отпадъците в нови, иновативни, чисти продукти с безопасни технологии, незамърсявайки въздуха, почвите и човешкото здраве. Той беше категоричен, че няма да се прави завод за горене на гуми, а за рециклирането им и допълни, че това е единственият възможен начин за оползотворяване на стари гуми.

Терзиев посочи, че фирмата му е работила с РИОСВ година и половина, за да докаже, че инсталацията, която ще се изгражда е екологична. Той припомни, че от 2020 година има европейска директива, която казва, че всички автомобилни гуми, каучук, пластмасови изделия и отпадъци, могат да се рециклират единствено в безотпадни иновативни технологии. 

"Имаме разрешение от РИОСВ, след като работихме година и половина с екоинспекцита. Там има много добри специалисти, имаме положителен доклад и разрешение, имаме одобрение от община Пловдив, РЗИ и Басейнова дирекция. Това не става априори, докладът ни, който нашата общественост може да го прочете, е от 300 страници и там обективно и точно всичко е показано", подчерта Терзиев. И обясни, че инсталацията ще има собствена мониторингова система, която ще може да се следи онлайн 24/7 от всеки. По думите му подобни инсталации в Европейския съюз има само десетина. 

Според инвеститора инсталацията ще се изгради в промишлената зона на "Южен" на Кукленско шосе 15. Тя ще бъде с размерите на бензиностанция, ще бъде напълно автоматизирана и няма да замърсява и на 1% околната среда. За да бъде пусната в експлоатация след всички разрешителни и сертификати от българските институции, инвеститорът трябва да получи сертификат и от Брюксел за 100 000 евро. 

Общинският съветник от Демократична България Добромира Костова, която е председател на Зелено движение в Пловдив, изрази притеснението си от изграждането на инсталацията за рециклиране на гуми в "Южен". В "Ден след ден" тя заяви, че въздухът на града е застрашен от емисиите, които се очаква да се появят във въздуха на града.

"Не знаем какво ще се случи и от отпадъците от тази дейност, тъй като информацията, която сме прегледали, в доклада за обследване не намерихме достатъчно информация какви са очакваните им количества. Всичките ни притеснения се базират на този доклад. В него липсва много съществена информация, която може да даде информация, какво ще е отражението върху подпочвените води и почвите. Много са ни възраженията", подчерта Костова. 

Тя припомни, че първоначално насроченото обществено обсъждане е трябвало да се проведе на 29 декември, вероятно, за да мине незабелязано. Според нея позволение за изграждане на инсталацията не е дадено от институциите, защото тепърва трябва да се проведе обществено обсъждане, както и много процедури. По думите ѝ разрешителни няма, а имало и несъответствия с процедурата, свързани с Басейнова дирекция, които в момента се проучват. 

"Ние като граждани и общински съветници подготвяме позиция с нашто мнение в Общинския съвет по темата. И други групи в ОбС се готвят. Тепърва ще проверим доколко не е правена такава инсталация. Но след като такова нещо се случва, защо да го правим първо във втория най-голям град в България? Ако е нещо експериментално, нека се направи на място, което не е до втория най-голям град в държавата и да не е близко до населено място", предложи Костова.

Чуйте повече в прикачените звукови файлове. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон?

Язовир „Пясъчник“ драстично намалява обема си, поради което рибата в него измира и това може да доведе до екологична катастрофа, алармират от Риболовното сдружение „Олимпик 2002“.   При капацитет от над 200 кубически метра, в язовирасега има едва 14 кубичиски метра вода. В писмо до министъра на екологията и до пловдиските поделения на..

публикувано на 22.07.24 в 11:25

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50

Тежко е да гледаш как изчезват хиляди декари гори

Доброволното формирование в община Хисаря набира нови доброволци. Това обяви в социалната мрежа ръководителят на формированието Владимир Топалов. Търсят се петима души, които да попълнят състава на доброволческата структура, която по документи трябва да наброява 20 души, но на практика ентусиастите в нея са само 13.  Доброволците могат да..

обновено на 22.07.24 в 10:42
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05