Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път от много време мислим за пълен мандат на НС

Правителството е успешно и си създаде условия да продължи

| Интервю
Снимка: БГНЕС

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив правим анализ на новия политически сезон. Какво да очакваме от него? Отговорите търсим от проф. Светослав Малинов, политолог и университетски преподавател.

Политологът първо коментира предстоящата ротация така: "Ротацията е най-сериозното препятствие, пред което ще се изправи управляващото мнозинство."

Прогнозата на Малинов е, че след ротацията и след европейските избори, ако всичко мине гладко и мнозинството се запази, може да има пълен мандат на Народното събрание. 

"За първи път от много време насам вече мислим за пълен мандат на НС, затова е важна тази ротацията", уточни проф. Малинов. Според него правителството е успешно и то само си създава условия, за да може да продължи. 

"Правителството тръгна от много ниска точка, но има стабилизация на държавата във всяко едно отношение", посочи още политологът. Той акцентира над фактите, че се не наблюдава нормален ритъм за бюджета, приемането ни в Шенген по въздух и вода, също и местни избори, на които не се появи желание у българите да търсят алтернатива на управлението.

По повод промените в регулаторните органи и двамата конституционни съдии: Ще създадат трусове в коалицията, но те ще са от ниско ниво. 

"Ключово за ротацията в българската демокрация е, че ще я правим за първи път", посочи проф. Светослав Малинов. Той допълни, че неговата формула за успешна ротация е тази, която след като се извърши - правителството да продължава да работи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Веси Кокалчева, българска учителка в Лондон

Носим България в сърцето и празника в душата

На 24 май говорим с педагога  Веси Кокалчева , преподавател с 45-годишен стаж. От 18 години тя живее в Лондон, работила е в две български неделни училища, сега е учител на свободна практика. Пред Радио Пловдив тя сопдели, че българите в британската столица ще отбележат празника на светите братя Кирил и Методий официлано тази събота и неделя, тъй..

публикувано на 24.05.24 в 18:32

Българите знаят ролята на своя език в световната култура

"Когато солунските братя се борят за нашата писменост, те са направили това, което много по-късно ние добавяме в химна им -  към огнения дух са добавили огнения меч. Огненият меч ние българите сме употребявали и продължаваме да употребяваме по един достоен начин – знаем какви автори, изпълнители и музиканти имат българите. Ние продължаваме..

публикувано на 24.05.24 в 16:39

Краснописанието е път за духовно усъвършенстване

Една от проявите в Пловдив на днешния 24 май е демонстрация на ръчно калиграфско изписване. В градината на Къщата музей „Христо Г. Данов“ в Стария град всеки желаещ може да се докосне до изкуството на красивото писане. Ще бъде показано как се изписва Старобългарско уставно писмо, а също и ренесансовият шрифт Канчелареска (Cancellaresca) във..

публикувано на 24.05.24 в 14:54

Виктор Костов от НУМТИ - Пловдив към Виенската консерватория

В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 14 млади пловдивски творци получиха награда "Почетна значка" от община Пловдив.   За своите творчески постижения бяха отличени  Илиян Тиганев – диригент и председател на ППД „Ангел Букорещлиев“,  Юлия  Йорданова – Керана, актрисата..

публикувано на 24.05.24 в 12:34

Мечтая един ден български учен да получи Нобелова награда

Проф. Д-р Милен Георгиев, ръководител на Лаборатория по Метаболомика в Институт по микробиология „Стефан Ангелов“ към БАН и на отдел “Растителна клетъчна биотехнология” в Центъра за върхови постижения по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив получи за рекорден четвърти път с награда за наука „Питагор“. За последните пет години..

публикувано на 24.05.24 в 12:13