Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата да гарантира сигурността на производителите

Утре, 13 януари, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев ще гостува на оранжерийния производител от пазарджишкото село Мало Конаре Иван Кабуров. В срещата ще участват заместник-министърът на земеделието Александър Йоцев и председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

Семейната ферма на Иван и Десислава Кабурови в Мало Конаре е с площ 8 декара. Модерната високотехнологична оранжерия е изградена с европейски средства и в нея се отглеждат зеленчуци.

Иван Кабуров е член на Управителния съвет на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция.

Пред Радио Пловдив той открои основните проблеми пред оранжерийния бранш у нас - разходите за отопление и нерегламентираният внос от трети страни като Албания и Труция. 

Продукти, които са третирани и отгледани не по европейски сатндарт, просто се вкарват в България и заливат пазара, заяви земеделският производител. 

Той обърна внимание още, че на българския пазар влиза второ и трето качество продукция и се продава за първо качество. Повечето търговци продават зеленчуци, които са престояли в техните страни и не ги допускат до техния пазар.

Така те бутат и свалят цените на произведената българска продукция и ние страдаме, обобщи Кабуров.

Отделно открои вноса на плодове и зеленчуци на занижени цени, за да не се плаща ДДС, както и продаването на стоки без документи по борси и тържища. Това ни съсипва нас, българските прозиводители, коментира оранжерийният производител.

Себестойността на българската продукция не е малка, но ние нямаме възможност да си оценяваме продукцията и да я продаваме на такава цена, за да реализираме печелба. 

Това е нетрайна продукция и ние сме с вързани ръце, тъй като най-много ден - два - три, след като сме я прибрали, тя трябва да е стигнала до крайния потребител, обясни Иван Кабуров. 

Домати, краставици, зеле не подлежат на съхранение. Те трябва да имат защита от държавата.

Държавата трябва да защитава българското производство и българският потребител да е информиран, че тази продукция е българска и е прибрана от българските земи от български производители и е пакетирана в българска опаковка, която да бъде разпознаваема като продукт.

Кабуров обясни, че разходите за един декар отопляема оранжерия са над 40 000 лева. Ако се добият около 20 до 22 тона домати от декар, реалната себестойност на доматите е около 2 лева, изчисли производителят.

Земеделецът от Мало Конаре съобщи, че преди 10 дни е спрял да продава доматите си и е унищожил своята реколта, тай като с отопляемите източници е надхвърлил разходите за прибиране на продукцията. 

Ако има някаква много висока цена на плодовете и  зеленчуците, значи проблемът е в търговците между крайния потребител и производителя, категоричен е фермерът.

Според него по тази причина земеделският министър иска да проследи продукцията от производителя до крайния потребител - производството, етикетиране, пакетиране, продажба в търговските обекти, за да е ясно кой и за какво носи отговорност.

Българският пазар е необятен. Само да се изчистят нормите и правилата за търговия в България, ние можем да задоволим този пазар, категоричен е производителят от Мало Конаре.

Той обаче предупреди, че българските зеленчукопроизводители и оранжерийни производители са на изчезване. Вече няма кой да създава сдружения. Затова първо трябва да се създадат производители и след това да се гарантира тяхната сигурност.

Иван Кабуров призова: Държавата да се намеси, да въведе правила за земеделските поризводители и ние, които ги искаме тези правила, трябва да започнем да ги спазваме, а не само да ги искаме и после да мислим, че те не важат за нас!

Интервюто на Иванка Петкова с Иван Кабуров е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Актуализират цените и услугите на общинските фирми в Пловдив

Промени в цените за услугите и таксите за дейности на общинските предприятия ще разгледа Общинският съвет на Пловдив в четвъртък. Предложението е на база на  увеличените им разходи и конкурентноспособност с частните фирми на пазара. По- високи са цените за всички услуги на Дезинфекционната станция, 13 от услугите на „Траурни дейности,..

обновено на 30.07.24 в 12:20

Въпреки решението на КС, каузата ни за съдебна реформа остава

"Истината е, че нямаме доверие на ИТН. През цялото им съществуване те излъчват смесени сигнали. Те свалиха и Правителството, но трябва да си дадем сметка, че точно по инициатива на ИТН се отмениха  част от реформите в Конституцията и съм убеден, че  един ден именно колегите, които инициираха това искане, дълбоко ще съжаляват". Това заяви юристът и..

публикувано на 30.07.24 в 11:06

Ще преговаряме за програма с ясни срокове за изпълнение

Какъв е шансът мандатоносителят "Има такъв народ" да реализира получения трети мандат за съставяне на правителство правителство в раздробения и конфронтиран 50-ти парламент? Според депутата от ИТН Станислав Балабанов, той и неговите колеги искат да се случи нещо за българското общество и то - хубаво.  "Дали това може да стане, е въпрос на лична..

публикувано на 30.07.24 в 11:06

КС гарантира недосегаемост на "избралите" главния прокурор

Направените конституционни промени бяха издържани от законова гледна точка, но Конституционният съд  обяви тези в частта за съдебната система за противоконституционни заради широкото тълкование на т.нар. форма на държавно управление и свързаните с нея изменения в съдебната власт. Това коментира адвокат Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки“...

публикувано на 29.07.24 в 10:58

7 пъти може да скочи "Такса смет" заради "замърсителят плаща"

От първи януари догодина общините в страната трябва да въведат нова методика за изчисляване на Такса смет. Тя ще се изчислява на принципа замърсителят плаща. В интервю за Радио Пловдив заместник-кметът Иван Стоянов заяви, че проблемът не е локален, а национален. Според изчисленията на някои общини таксата за битови отпадъци /ТБО/ може да скочи до 7..

публикувано на 29.07.24 в 08:44