Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смолян е в грипна епидемия за седмица, ваканция засега няма

| обновено на 18.01.24 в 07:22
Снимка: БГНЕС

От днес до 24 януари Смолян е в грипна епидемия. 

Решението на Областния оперативен щаб е взето въз основа на повишаване на заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания, достигнала епидемични стойности от 268,9 заболели на 10 000 население, както и доказана циркулация на грипни вируси в Смолянска област. Днес заболеваемостта достигна 313 да 10 000 души.

В областта се преустановяват детските и женски консултации, профилактичните прегледи, имунизациите, както и свижданията в болници и социални заведения за деца и възрастни.

Регионалната здравна инспекция разпореди строг филтър за децата и персонала в детските ясли, градини и училища, както и двукратна дезинфекция на помещенията в тях.

Най-много боледуват децата до 4-годишна възраст, учениците и младежите до 29 години, отбеляза директорът на Регионалната здравна инспекция  д-р Мими Кубатева и допълни: 

Към момента отсъстващите ученици на територията на областта са в размер на 13%, като има единични училища с по-висок от този. Всъщност границата, при която следва да бъде обявена ваканция е 30%. Ние все още сме далече от нея, но ежедневно следим е какъв е броят на отсъстващите, за да може своевременно да да препоръчаме на Регионалното управление по образование да се премине към преустановяване на присъственото обучение. А дали това ще бъде с реална ваканция или обучение в онлайн среда предстои да бъде обсъждано. 



По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Товарен влак запали три пожара край Сопот

Товарен влак предизвика пожар с три огнища на подбалканската ЖП линия.  Във времето между 18 и 18.40  днес са получени съобщения за горящи треви покрай железопътното трасе. Трите огнища са на много голям фронт - Сопот, Столетово и землището между селата  Розино и Христо Даново. Съобщено е за реална опасност огънят да се прехвърли върху горски масив...

публикувано на 08.07.24 в 21:22

Ограничават движението по част от „Васил Априлов“ заради ВиК ремонт

С повишено внимание да пътуват шофьорите по бул. „Васил Априлов“, в отсечката от кръстовището с бул. „Шести Септември“ до моста на река Марица, предупреждават от ОП „Организация и контрол на транспорта“ в Община Пловдив. Причината е въвеждането на временна организация на движението заради подмяна на част от водопроводната мрежа и..

публикувано на 08.07.24 в 16:43

С 2 мил. лв. подменят уличното осветление в три района в Пловдив

Община Пловдив спечели проект за рехабилитация и модернизация на уличното осветление в районите „Източен“, „Западен“ и „Южен”, съобщи заместник-кметът по дигитализация, европейски политики, бизнес развитие и образование Владимир Темелков. Проектът е на стойност  1 994 853 с ДДС, като той ще бъде реализиран изцяло с европейско финансиране по..

обновено на 08.07.24 в 15:59

Петима се борят за едно място в ТУ- Пловдив

20 % повече в сравнение с миналата година са  кандидатите за инженери,  подали документи за кандидтстване в пловдивския Филиал на Технически университет. Най-голям е интересът към специалност „Компютърни системи и технологии“ , където за едно място се борят по петима кандидати. Там е и най-високият бал, като голяма част от кандидатите са само на..

публикувано на 08.07.24 в 15:40

Лидерът на НД "Русофили" в Пловдив е в ареста за разгласяване на държавна тайна

Председателят на Национално движение "Русофили" в Пловдив Златомир Дьовленски е арестуван от ДАНС тази сутрин.  "Арестът е бил извършен по брутален начин с разбиване на врата на жилището му в кв. Коматево в 5:30 часа тази сутрин", това разказа пред Радио Пловдив депутатът от "БСП за България" Иван Петков, като се позова на разказ на майката..

публикувано на 08.07.24 в 14:29