Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смолян е в грипна епидемия за седмица, ваканция засега няма

| обновено на 18.01.24 в 07:22
Снимка: БГНЕС

От днес до 24 януари Смолян е в грипна епидемия. 

Решението на Областния оперативен щаб е взето въз основа на повишаване на заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания, достигнала епидемични стойности от 268,9 заболели на 10 000 население, както и доказана циркулация на грипни вируси в Смолянска област. Днес заболеваемостта достигна 313 да 10 000 души.

В областта се преустановяват детските и женски консултации, профилактичните прегледи, имунизациите, както и свижданията в болници и социални заведения за деца и възрастни.

Регионалната здравна инспекция разпореди строг филтър за децата и персонала в детските ясли, градини и училища, както и двукратна дезинфекция на помещенията в тях.

Най-много боледуват децата до 4-годишна възраст, учениците и младежите до 29 години, отбеляза директорът на Регионалната здравна инспекция  д-р Мими Кубатева и допълни: 

Към момента отсъстващите ученици на територията на областта са в размер на 13%, като има единични училища с по-висок от този. Всъщност границата, при която следва да бъде обявена ваканция е 30%. Ние все още сме далече от нея, но ежедневно следим е какъв е броят на отсъстващите, за да може своевременно да да препоръчаме на Регионалното управление по образование да се премине към преустановяване на присъственото обучение. А дали това ще бъде с реална ваканция или обучение в онлайн среда предстои да бъде обсъждано. 



По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Мъж загина при пожар в Първенец

45-годишен мъж загина при пожар в пловдивското село Първенец. Сигналът е подаден на обед, като към адреса са насочени екипи на спешната помощ, на полицията и на пожарната. След приключване на гасителните действия е открито безжизненото тяло на собственика на къщата. От първоначалния оглед се предполага, че запалването е възникнало от битов..

публикувано на 28.05.24 в 17:15

Държавата ще осигури дофинансиране за карловските села

Държавата ще осигури всички необходими средства за дофинансиране дейностите по възстановяване на инфраструктурата в пострадалите от наводнението карловски села  през 2022 г.  Това увери областният управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев. Поводът е утрешната блокада на Подбалканския път и на прохода "Троян – Кърнаре" заради недостатъчното и..

публикувано на 28.05.24 в 16:58

След поредната стрелба по автобус искат премахване на опасната спирка в "Тракия"

Общината да определи друга последна спирка за автобусите по линия №9 в микрорайон А12 в „Тракия“. За това настояват от ръководството на превозвача, чийто автобус беше обстрелван с въздушна пушка вчера вечерта. Това е пореден случай, при който се стреля по градски рейс в Пловдив. Инцидентът с автобуса стана около 18:20 ч. вчера, съобщиха от..

публикувано на 28.05.24 в 14:48

Нова екопътека посреща туристи в община Чепеларе

Туристическата пътека „Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон Рожен, изворите на река Чепеларска“ е реализирана по идея и от директора на Музея на родопския карст Марин Господинов. Кръговият маршрут започва от разклона за стария път за с. Левочево и е с обща дължина около 9 километра. Той е лек и приятен за разходки,..

публикувано на 28.05.24 в 13:38

14 пияни и дрогирани шофьори са задържани през уикенда

14 шофьори, които са карали пияни или дрогирани, са заловени през уикенда в Пловдивски регион.  Осем от нарушенията били установени на територията на Пловдив, други две – в Асеновград и по едно в Хисаря и селата Войводиново, Калековец и Дъбене.   Над 3 промила алкохол и наличие на амфетамин в кръвта в Асеновград бил засечен 40-годишен шофьор. В..

публикувано на 28.05.24 в 13:20