Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С Десислава Атанасова назначиха "партиен секретар" на КС

| обновено на 19.01.24 в 16:26

В Народното събрание бяха избрани двамата представители на парламента в Конституционния съд.  Десислава Атанасова, доскорошен председател ан ПГ на ГЕРБ, едно от „остриетата“ на тази партия в политическите дебати, както и Борислав Белазелков – бивш съдия, човек без партийни ангажименти.

Губят ли електорална подкрепа ПП-ДБ с решението си да подкрепят кандидатурата на Десислава Атанасова от ГЕРБ за този висок държавен пост?

Това ще го покажат  следващите избори, но това е компромис, който минава далеч над границите на допустимост.  Това е назначение, което няма как да помогне за обществената подкрепа на ПП ДБ по никакъв начинкоментира пред Радио Пловдив известният журналист Петко Георгиев.

Дано ПП и ДБ да имат някакви сериозни аргументи за това. Компромисите са важен компонент от всяка една стратегия. Просто има допустими, разумни и глупави компориси. Не бива да се правят компромиси на ценностно ниво - убеден е Петко Георгиев.

Да се вкара такова ярко политически лице, без никаква практически юридическа тежест, образование и самостоятелност в КС звучи като да му се назначи партиен секретар от ГЕРБ!

Може ли да има стратегия за съгласие в коалицията поне докато се попълнят редовете на „регулаторите“?

Сама по себе си тази концепция аз на тебе – ти на мене не е правилният начин за конструиране на държавната структура на България.  В общественото съзнание такъв тип „позитивни“ новини са трудни за осъзнаване.

Кой печели разговора за постигнатото по Шенген?

Най-важното е, че голямата печалба е за българските граждани. Няма никакво съмнение, че опозицията се опитва да го политизира като недостатъчно или направо неуспех, но  влизането в Шенген независимо как, е огромен успех за България. Когато след няколко месеца  хората започнат да се възползват от реалностите на присъединяването към Шенген, ще разберат колко глупави и късогледи са били критикуващите постигнатото. Когато изчезнат опашките по границата с Гърция всички ще забравят, че някога някой е бил против.

Това е частичен, но огромен успех за България. А след толкова вече години членство в ЕС - това тряваше да се случи отднавна, веднага.

Доколко външните проблеми крепят това мнозинство?

Те са катализатор, но не са основните. Повечето са свързани с вътрешните фактори. Колкото до философията на това управление, то ще се задържи докато Борисов и Пеевски не измислят някаква негова алтернатива. Засега обаче такава не се очертава.  А Делян Пеевски винаги е бил участник във вземането на решения. Просто сега вече го прави публично и видимо.

Каква представа оставя президентът Румен Радев, след като навърши втората година от втория си мандат?

Жалко е, че не се говори достатъчно за това той да бъде отстранен от поста. Защото заради това, което той направи от началото на  агресият ана Русия срещу Украйна, той заслужава да понесе политическа санкция. Заради опитите си да подчини България на Русия.  Мнозинството в парламена сега е в състояние да свали президента Румен Радев от власт и тряваше да го направи, отколкото да ограничава президентските правомощия по принцип.  Защото още три години той ще продължи да „вредничи“ по всякакъв начин и на всички нива – категоричен е Петко Георгиев.  

Той обаче няма капацитета да обособи собствена партия и да стане партиен лидер. Ако някой му дава такива съвети, дълбоко бърка.

Извън президентството и без подкрепата на БСП и Възраждане, Румен Радев би бил в тежка битка с четирите процента (бариера за влизане в парламента).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58