Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите на "шумните" фермери ще свършат на 6 март

Росен Костурков
Снимка: Екранна снимка

Това не са искания на хора, които имат желание земеделието да се развива, а по една или друга причина искат отстраняването на този министър, за да си сложат техен министър. Техните искания са политически.

Това заяви пред Радио Пловдив пловдивският депутат от „Продължаваме промяната“ Росен Костурков, който е заместник-председател на комисията по земеделие, храните и горите в Народното събрание.

По думите му, тези, които искат българското земеделие да се развива, са разбрали, че правителството прави необходимото. А исканията на по – шумните, но значително по – малобройните протестиращи земеделци ще свършат на 6-ти март.

Костурков е категоричен, че министър Вътев трябва да остане, неговият екип също трябва да се запази. В момента имаме нужда от стабилно земеделско министерство и от стабилно правителство, подчерта депутатът от ПП-ДБ. Той посочи, че в Европейската комисия започва разговорът за развитието на земеделието в цяла Европа и необходимостта от ревизия на Зелената сделка. Ние имаме нужда от силен екип, който да води преговорите там, уточни Костурков.

Пловдивският депутат от ПП отбеляза, че в началото на портестите в исканията на протестиращите е имало доста разумни неща. Но исканията на тези протестиращи, които са останали, са неразумни. Останаха политическите искания, заяви Костурков.

Той посочи, че са започнати законодателни промени, в които участват и земеделците. До края на март пет закона ще бъдат публикувани за обществено обсъждане.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Съдбата на Джеси предизвика протест срещу насилието

20-тина пловдивчани се събраха на протест и шествие в защита на кучето Джеси, малтретирано в продължение на годината от собственика си Стоил Георгиев. Припомняме, че след като кучето беше намерено спасено от деца от Френската гимназия и съдбата му стана популярна в социалните мрежи, Районната прокуратура в Пловдив започна проверка..

публикувано на 05.06.24 в 16:51

Любомир Далчев е искал три нови композиции в Братската могила

Историческият музей в Пловдив стопанисва Братската могила, за която предстои дебат за нейното реновиране.  Мемориалният комплекс е изоставен и предоставен за управление на Историческия музей, който полага грижи за нейното съхранение, каза пред Радио Пловдив директорът му Стоян Иванов.  Миналата година с помощта на община Пловдив са отпуснати..

публикувано на 05.06.24 в 16:02

КТД за лекарите във всички болници е нонсенс

Колективен трудов договор за лекарите от всички болници е нонсенс. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Борислав Китов, член на УС на Регионалната колегия на БЛС в Пловдив. Той смята, че такъв документ, който да важи за всички болници, е допустим, но в частта за работните заплати на медицинските..

публикувано на 05.06.24 в 10:35

С обществен дебат ще тестват идеите за Братската могила

Широк обществен дебат за раширяване на функциите и социализирането на Братската могила ще бъде направен след като мемориалният комплекс бъде приведен в едно добро състояние. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Пламен Панов, заместник-кмет по култура, археология и туризъм. „Братската могила е мемориален комплекс. Ние няма как да сменяме..

публикувано на 05.06.24 в 10:09

В здравеопазването никога не е имало такава несигурност

Колектгивният трудов договор не само в частта му "Заплати" е трудно изпълним, но той има още други неща, които сякаш останаха "зад кадър" и не са предмет на договаряне, защото не сме пристъпили към реално договаряне.  Депозираните от синдикатите предложения са смайващо завишени и трудноизпълними от всички , заяви пред Радио Пловдив..

публикувано на 04.06.24 в 16:29