Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общини от цялата страна се впускат в еко надпревара

| обновено на 20.02.24 в 16:47 | Интервю
5
Снимка: Личен архив

Стартира приятелска надпревара между общини от цялата страна. Това е второто издание на конкурс за еко отговорна община, а организаторите отправиха отворена покана към всички 265 общини да се присъединят и да дадат своя добър пример, за да се насърчи екологичното мислене, както и да се допринесе за създаването и повишаването на екологичната култура в обществото. Надпреварата е част от кампания “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!”, на сдружение „BG Бъди активен“.

Целта на координаторите е повече общини да бъдат насърчени да работят  за въвличането на гражданите, бизнеса, НПО сектора, по темите за разделно събиране и рециклиране. Общината победител ще получи титлата „Еко отговорна Община на България 2024“ и финансова награда, която да използва за облагородяване (placemaking) на публично пространство – парк, градинка, зона за отдих, на своята територия.

Първите десет регистрирали се общини, които отговарят на определени условия, ще получат подарък от Сдружението. Това е арт инсталация за разделно събиране на пластмасови бутилки - Шишеяд.

“Шишеядът е отличен начин да се създадат полезни навици и да се мотивира разделното събиране сред граждани, от всички възрастови групи. Той улеснява и процеса на ефективната комуникацията, в посока споделени ангажименти, за постигане на директивите за устойчиво развитие на Европейския съюз, които гласят че до 2025 година всички страни-членки трябва да рециклират поне 55 процента от общинската смет”, коментира Ласка Ненова от „BG Бъди активен“.

Чрез предоставяне на възможност за включване в различни креативни комуникационни и активизационни кампании, Сдружението  се опитва да покаже как общностите са взаимосвързани с техните публични пространства и как общините могат да събудят чувство за споделена собственост. Общините ще бъдат допълнително стимулирани от „BG Бъди активен“ да организират събития и кампании, включвайки се в националния календар за еко събития 2024 година. Жури ще определи най-добре представителите се, на база предварително обявени критерии.

През изминалата година, в рамките на пилотното издание на надпреварата, над 20 общини от страната демонстрираха как нещата могат да се случват, когато има желание и хъс за работа. За период от 7 месеца, чрез организиране на различни кампании, събития или дейности за събиране на пластмасови, стъклени, хартиени и метални отпадъци, както и информационни кампании за повишаване нивата на рециклиране и превенция на замърсяването, общините се съревноваваха за титлата Община #БезОтпадъци. В резултат на това, на природата бяха спестени 83 600 килограма отпадъци, а пряко ангажирани с кампанията бяха над 350 000 граждани.

„Надяваме се, през тази година да се включат още повече общини и наистина да покажем заедно как могат да се случват нещата, как трябва да се случват нещата. Как, когато сме обединени всички заедно, наистина можем да направим тази промяна реална“, коментира и Румяна Киризиева от Сдружението.

Отворената покана за присъединяване може да откриете на сайта на „BG Бъди активен“.

Националният календар за еко събития 2024 година, също, ще бъде качене на сайта така, че общините да имат достъп до него и възможност да почерпят идеи, както и да изберат в кои събития искат да се включат. Не всички събития от календара са задължителни, но в колкото повече събития се включат нараства и шансът им да бъдат сред общините победители.

Най-близкото събитие от календара е "Ден на реките" на 14-и март, което е и покана към общините да организират масови кампании за почистване на бреговете на река, в близост до тяхното населено място. Следващото по-голямо събитие е "Световен ден на рециклирането", в което общините също могат да се включат активно, чрез организирането на различни инициативи по места.

Румяна Киризиева гостува в предаването „Вход свободен“, за да разкаже повече.

Чуйте, в прикачения файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ботев се раздели с Радостин Кишишев

Ботев (Пловдив) се раздели по взаимно съгласие с административния директор Радостин Кишишев. „Жълто-черните“ официално обявиха изненадващата новина. „Клубът изразява своите благодарности за професионализма и отношението и му пожелава бъдещи успехи“, написаха още от Ботев (Пловдив). 49-годишният легендарен футболист беше назначен при „канарчетата“..

публикувано на 09.05.24 в 18:02

Кузманов се класира за четвъртфиналите на Чаланджър в Австрия

Димитър Кузманов се класира за четвъртфиналите на турнира на клей от сериите "Чалънджър" в Маутхаузен (Австрия) с награден фонд 120 950 евро.  Българинът направи обрат и победи във втория кръг с 2:6, 6:2, 6:0 №211 в света Лукас Ноймайер от Австрия. Срещата продължи 1 час и 53 минути. В първия кръг Мико елиминира с 6:3, 6:2 Мохамед Сафват от Египет...

публикувано на 09.05.24 в 17:59

Изложение за екзотични животни този уикенд в Пловдив

Второто издание на "Exotic Expo" - изложението за екзотични животни и всичко свързано с тях, предстои да видим тази събота и неделя в Пловдив. Събитието ще се проведе в Пловдив, зала "Колодрум" 11ти и 12ти май 2024. с начален час 10:00 и е с вход свободен. Всеки посетител ще може да се срещне отблизо с различни видове влечуги, земноводни, охлюви,..

публикувано на 09.05.24 в 17:06

Малките Чучулиги за биоразнообразието в детската градина

На 8-май децата от Детска градина „Чучулига“ в Пловдив ни показаха в изложба, как изглежда биоразнообразието погледнато през детските очи. Те заедно със съдействието на Регионален природонаучен музей -Пловдив, Регионална инспекция по околната среда и водите- Пловдив и Българско дружество за защита на птиците ни пренесоха в чудния свят на своята..

публикувано на 09.05.24 в 16:37

Локомотив отбеляза 20 години от спечелването на титлата

На 8 май 2024-а се навършват точно 20 години от спечелването на шампионската титла от Локомотив Пловдив, отбелязаха от клуба. Ето какво написаха „черно-белите“: „Днес се навършват точно 20 години от спечелването на шампионската титла! На 8 май 2004 г. Локомотив е шампион на България за сезон 2003/2004 след драматична победа над Славия с 3:2...

публикувано на 08.05.24 в 18:13