Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарджишките ловци излизат срещу фотоволтаиците

| обновено на 22.02.24 в 16:18

Пазарджишките ловци и риболовци излизат на протест срещу незаконното строителство на фотоволтаични централи върху плодородни български земи и български гори и ловни площи. Протестният митинг ще е на 1 март пред областната администрация в Пазарджик.

Те се обръщат за подкрепа към ловците от страната с призиви „Соларите убиват природата!“, „Не засаждайте плодородна земя с панели!“, „Спрете кражбата на земи!“  

Първи на протест се вдигнаха от сдружението в  Казанлък, по същата причина и той завърши с успех, макар и оспорван. В Европа също го правят. Ние не сме принципно против ВЕИ, а защото голяма част от Фотоволтаичните централи се строят върху плодородна земя.  Тя се засажда с панели, вместо с плодове и зеленчуци - обяснява Евгени Абаджиев, председател на Сдружение ловно-рибарско дружество “Сокол-1893” – Пазарджик.

Схемата е хитра – представя се уверение, че се купува земеделска земя за земеделски цели, след което се извърта документацията така, че  земята вече е със сменена (девета) категория и се иска нейното прекатегоризиране – описва Евгени Абаджиев.  

Има инвестиционно намерение за такъв соларен парк върху три хиляди декара в община Лесичово, върху землищата на селата Калугерово, Динката и Щърково. Още едно такова се планира крей селата Баня и Боримечково. Ако не се вземат незабавни мерки има опасност земите в Пазарджишка област да бъдат опасани в соларни паркове и това застрашава директно интереса на ловците.  Това е така, защото тези паркове унищожават напълно дивеча, като спират миграцията и създават истинска екологична катастрофа.

По думите му, очаква се към протеста да се присъединят сродни сдружения на ловци от цяла България, земеделски производители и собственици на земи, които също са пряко засегнати.  

Това за всички нас е пълна катастрофа и затова ние няма да спрем! Нашата цел е държавата да си влезе в ролята и да упражни контрол по категоризацията на земите, за да ен вършт повече тези процедури по нейното фалшифициране.  Също – стари десетилетни гори да бъдат третирани по Закона за горите и да бъдат неприкосновени за изсичане и застрояване със соларни паркове – алармира браншовият активист на местните ловци и риболовци.

Евгени Абаджиев призова Областната земеделска дирекция (Пазарджик) да престане да участва в това прекатегоризиране на земите, които са национално богатство.

Битката вече е между „лобитата“ и народа.

Ако в разумен срок не бъдат чути, ловно – рибарските сдружения от цялата страна излизат на общ национален протест, включително с блокиране на АМ „Тракия“ и други пътища.

Все още обаче имаме вяра в добрата воля на политиците в България – каза председателят на Сдружение ловно-рибарско дружество “Сокол-1893” – Пазарджик.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49

Сушата и жегата са причината за пресъхването на яз. "Пясъчник"

Масовото измиране на риба в яз. "Пясъчник" и ниското ниво на водата коментира в предаването "Точно днес" директорът на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" Васил Узунов. "Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон? По време на срещата при областния управител преди дни той уточни, че обемът на водата е 2,5 пъти..

публикувано на 25.07.24 в 10:20
Борис Попиванов

Политиците са се примирили, че отиват на нови избори

Летните кризи в политическия живот у нас - разговор с доц. Борис Попиванов , политолог и преподавател в Софийския университет, за невъзможните ходове, които циклят в спиралата кабинет-избори-партии. Доц. Попиванов смята, че няма сигнали за положителен сценарий за реализация на правителство с третия мандат. "Би трябвало след провала на втория мандат..

обновено на 24.07.24 в 10:24

Българите избират между Турция и Гърция за почивки в чужбина

Изборът на българите, които почиват в чужбина, традиционно е разпределен между Гърция и Турция.Това зая ви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Весела Гюрова, учредител на сдружението "Бъдеще за туризма", която работи в голяма пловдивска туристическа агенция. „Последните няколко години се наблюдава изключително засилен..

публикувано на 24.07.24 в 10:10