Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиците ни карат да търсим втори и трети смисъл зад нещата

Снимка: Николай Литов

Усещането, че ни будалкат и че ни вкарват в някакви силни драматургии и разиграват някакви неща, наистина е много силно. Политиците правят всичко възможно да ни вкарат в теориите на конспирациите и да търсим зад нещата някакъв втори и трети смисъл.

Това заяви в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив полигологът Татяна Буруджиева.

Тя подчерта, че и двете страни вече са влезли в предизборна риторика, а на нея й вярват всички хора, докато тя е по - близка до тяхното мнение. 

Тенденцията при ПП-ДБ е към свиване на избирателите, посочи Буруджиева като се позова на данните от последните месеци. И обясни, че затова те втвърдяват, нахъсват хората си. Но тези хора са по - малко от хората, които също се нахъсват и се втвърдяват, но гласуват за ГЕРБ и за другите партии - по думите на Кирил Петков това са милион и половина българи.

Всеки нахъсва в неговото си поле. И при едните, и при другите обвиненията са взаимни, че другият е лош, пък аз съм добър. 

Печели този, който има повече електорат. В такива ситуации на крайни реторики проблемът е, че те се затварят към периферията на избирателите, коментира политологът.

Още със съставянето на кабинета е било ясно, че ще има проблеми и трудности, коментира Татяна Буруджиева. Тя припомни, че с решение на Министерския съвет е била приета програмата на това правителство и в нея е било записано как става ротацията. 

Неочаквано за мен беше промяната на формулата с вкарването на меморандума от страна на "Продължаваме промяната". С този меморандум на практика се трансформира като че ли цялата сглобка. И вече стана ясно, че трябва да си говорим за ново правителство, което да има някакви съвсем други механизми на работа, на взимане на решения и на действия в парламента.

По думите на Буруджиева, това е означавло, че вече няма да си говорим просто за ротация и е означавало също партньорите в управлението да са се разбрали до каква степен нещата продължават или се променят по отношение на властта. 

Всички сме наясно, че в зала всичко това може да бъде промемено в ход, отбеляза политологът.

Партньорите взаимно не си вярват, подчерта Буруджиева и даде за пример присъствието на лидери от ПП при връчването на първия поручвателен мандат при президента. Някак си изглеждаше, че стоят и контролират да не би случайно папката да съдържа нещо друго, която се разменя с президента.

И да се разберат нещо, то е ясно, че не може да просъществува дългосрочно, категорична е Татяна Буруджиева. 

Тя отбеляза, че това споразумение, което се размахва сега - подпсано или неподписано, то е десетина страници. 

А споразумението, което се подписва между двамата кандидати в президентската надпревара в САЩ за големия предизборен дебат, никога не е по - малко от 80 страници, при това шрифтът е 8. 

И това е телевизионен дебат. А тука става въпрос за управление на държава! 

Като нарече "споразумението" много общи щрихи, политологът подчерта, че там няма сериозни неща - например, какво се прави в данъчната политика - нещо, което е актуално сега. 

И защо тези хора, които тръгват да пишат някакви споразумения, не накарат финансови министър да публикува постановление за изпълнение на държавния бюджет? Според Буруджиева е безобразие да го нямаме.

Тя обърна внимание и на вчерашната пресконференция на ПП-ДБ с думите: Стана нещо, което аз лично дълбоко се надявах да не преживеемТе не просто нападнаха лично Мария Габриел с невиждан език на омразата, но и отново размахаха заплахата, че ДПС идва на власт.

ПП, които са със самочувствието, че са носители на промяната още от 2020-та година, на практика приключиха с тези надежди като преформатираха отношенията с Борисов, но и като вкараха в решаването на проблемите Делян Пеевски, коментира политологът.

Интервюто на Емил Костов с Татяна Буруджиева е в звуковия файл.

По публикацията работи: Антоанета Петричанска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив е сред най-опасните градове за катастрофи!

Двама младежи загинаха, а други двама се борят за живота си след ужасяваща катастрофа, която стана тази нощ на пловдивския булевард „Руски“.  Защо за пореден път се случва такова тежко пътнотранспортно произшествие на равен участък и без натоварено движение в центъра на Пловдив? Какво може да се направи, за да се предотвратят такива..

публикувано на 13.05.24 в 15:57

До края на 2024г. фасадата на Хуманитарната ще е ремонтирана

"Ремонтът на покрива на Хуманитарната гимназия в Пловдив ще се прави през лятото, каза кметът на район "Централен" Георги Стаменов.  Ще се ремонтира и таванът на четвъртия етаж на сградата. След това проектът трябва да бъде отчетен пред Министерството на културата и оттам да възстановят част от сумата. "Средствата, които са ни необходии за..

обновено на 13.05.24 в 10:56

Започна Европейската седмица на общественото здраве

За шеста поредна година ще се проведе Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW), от 13 до 17 май 2024 г. Това е годишна инициатива, организирана и координирана от Европейската асоциация за обществено здраве (ЕEUPHA). Тя  има за цел да повиши осведомеността за общественото здраве и да насърчи сътрудничеството между обществената здравна..

публикувано на 13.05.24 в 08:59

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 12.05.24 в 12:19

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20