Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Не е неочаквано връчването на 3-тия мандат на ИТН, смята депутатът от ПП-ДБ

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков.

Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство. 

Избори 2 в 1 

Това е най-логичният изход, най-малкото защото държавата ще спести едни 100 млн. лв. и хората няма да са фрустрирани за това, че ще ходят два пъти за кратко време на избори. Все пак президентът има думата, коментира депутатът.

Къде сбъркаха партньорите?

Истината е, че преди месец изглеждаше, че ротацията ще се осъществи, всеки партньор ще си спази думата. Видяхме, че ГЕРБ реши в последния момент да не спазва уговорката. Те отказаха да подпишат споразумението, договореното за службите и регулаторите. Явно не са готови и ги е страх за този момент, ГЕРБ е много силно свързани с ДПС и там някъде някой се уплаши, че ще изпусне контрола върху службите и върху "бухалките", смята Росен Костурков.

Препъникамъните са и съдебната реформа в дълбочина, никой от тях не иска да има независима съдебна система или регулатори като КЗК. Сега ГЕРБ и ДПС държат и 2-те, не искат да бъдат реформирани, защото са много негативно свързани с тях - чрез корупция или търговия с влияние, каза депутатът от ПП-ДБ.

Как ще се явяват на изборите?

Засега идеята е отново заедно да се явят "Продължаваме промяната" и "Демократична България", каза Костурков. А що се отнася за очакванията, че ще паднат до 5-то или 6-то място, той коментира, че не вярва много на социологически проучвания, особено 3 месеца преди избори. "Очакваме доста мръсна кампания, но мисля, че най-малкото ще повторим резултата от последните избори", коментира той.

Евровотът

Никола Минчев ще бъде водач на евролистата на ПП-ДБ, а за реденето на самата листа ще се реши на общо събрание в София този уикенд. 

Равносметката

Росен Костурков допълни, че много от нещата, които са започнали, няма да могат да се довършат. "Седнах да напиша на лист какво съм свършил лично аз и в НС, и в комисиите по земеделие и по образование, в които членувам. След 10-тина минути писане го хвърлих в коша, защото разбрах колко много неща няма да успеем да довършим в този парламент", разказа депутатът. 

Някои неща вече са довършени - като справедливото разпределение на пасища за дребните животновъди, справедливото разпределение на субсидиите, по-достойното заплащане в академичните среди и др. "Много неща могат да се свършат. За съжаление ГЕРБ ни вкараха в ситуация, в която държавата поне за 6 месеца ще спре, макар че държавната администрация вече от 2-3 седмици забави работа", смята Росен Костурков. 

Големите цели като Шенген по суша и еврозоната също са на масата, допълни той. 

Цялото интервю на Живка Танчева с депутата от ПП-ДБ Росен Костурков е в прикачения файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Професор Велин Станев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува професор Велин Станев – емблематичният водещ на култовото предаване „Велин рок блок“ по Радио Пловдив, който е и ръководител на катедра "Маркетинг и Международни икономически отношения“ във Факултета по икономически и социални науки към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“= Професор..

обновено на 26.04.24 в 16:56

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33