Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По разчетите на EVN парното в Пловдив поскъпва с 13 % от юли, за тока нищо е ясно

| обновено на 29.03.24 в 09:01

От 1 юли парното и топлата вода в Пловдив трябва да поскъпнат с 13% според моментните разчети на EVN, които притежават Топлофикацията в града. 

Заместник  - председателят на УС на дружеството Калина Трифонова обясни, че разчетите им са във основа на съществуващите регулации и наредбата за ценообразуването, която предвижда признаване на инфлационните индекси за съответния едногодишен период, на оперативните разходи, има и технологична норма на загубите в размер на 35 процента и ремонтната програма на дружеството, която е в размер на 1,5 милиона лева. Всички тези калкулации показват едно увеличение средно с около 13 процента на цената на топлинната енергия за "ЕВН България -Топлофикация" и това ще бъде в нашето ценово заявление, каза Трифонова.

Заради неясноти как ще се случи процесът, към момента не могат да предложат крайна цена на тока за битовите клиенти, както и да кажат как ще изглежда една тяхна фактура от 1 юли нататък.

Към настоящия момент все още има няколко неясни момента. 

Променя се начинът на покупка на енергията - т.нар. либерализация на едро е предвидена по закон да се случи, само че продължаваме да имаме регулирани цени към крайните клиенти, обясни Калина Трифонова. Тя отбеляза, че регулираната цена към крайния клиент ще бъде определяна от Министерския съвет на база постигнатата средна цена на борсата "Ден напред" и обясни, че дружеството ще трябва всеки ден да купува тази цена на борсата, да фактурира четири пъти в месеца, както и досега го правят, като по думите й не е ясно в края на месеца каква ще бъде цената и тяхната надценка по наредбата за ценообразуването, която в момента се дискутира. Така че все още не можем да кажем каква би била нашата крайна цена, нямаме нито яснота за началната покупна цена, нито за цената, по която да фактурираме на крайни клиенти, каза Трифонова.

Тя коментира още, че това ще се отрази в сериозен ликвиден проблем за дружеството, тъй като всеки ден ще трябва да купуват енергията на борсата на цена, която към момента прогнозните фючърси показват, че е близо 50 процента по-висока от текущата регулирана цена, по която купуват от НЕК. Всеки ден ще трябва да отделяме средства и ако се запази механизмът, по който в момента Фонд "Сигурност на електроенергийната система" компенсира доставчиците, търговците за техните бизнес клиенти, бихме изпаднали в ликвидна криза за този период от минимум 45 милиона лева, средства, които трябва някак си предварително да бъдат осигурени, за да може да се осигури безпрепятственото купуване на борсата "Ден напред", каза Трифонова.

Тя отбеляза, че се дискутира да има промяна в закона, за да може да се получи едно по-гладко финансиране на този нов модел на покупка на енергията, тъй като крайните снабдители продължават да бъдат регулирани по отношение на крайната си доставка и по отношение на необходимите приходи. Ние имаме в рамките на една година печалба от 1,5 милиона лева, няма как да финансираме тези 45 милиона, ако няма механизъм предварително да получим средствата от фонда, каза Трифонова. 

Това, което се предвижда да се случи, е, че ние като крайни снабдители ще трябва да купуваме електроенергията за битовите клиенти от Българската независима енергийна борса и след това да я продаваме на тези клиенти по регулирани цени и тази разлика трябва да бъде компенсирана, каза Александър Сипек, председател на УС на "ЕВН България". По думите му всички очакват и всички прогнози са, че ще има значителна разлика между цената на борсата и цената, по която се очаква дружеството да продава. Говорим за над 12 млрд. киловатчаса, които ще трябва да бъдат купени и продадени на милионите битови абонати в България, посочи Сипек. Той добави, че са в активни разговори с отговорните институции как тази разлика между цените може да бъде овладяна, за да няма сътресения.

Водим разговори с институциите, имаме очакването и разбирането, че те също виждат този проблем и че той трябва да бъде решен, така че регулираният цикъл с битовите клиенти в следващите няколко години да бъде запазен без особени сътресения, каза Сипек.

Александър Сипек посочи още, че другата дата 1 януари 2026 г., когато ще бъде в сила пълната либерализация, не е толкова далеч, като по думите му има много неща, които трябва да бъдат подготвени дотогава. Сред тях са какви са задълженията и правата на участниците на пазара, общите условия, по които ще се работи по отношение на клиентите, процедурите как ще се случва смяната на доставчик и други, които трябва да са ясни, за да се случи успешно и добре тази либерализация, каза Сипек.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Исторически спектакъл – възстановка „Мъжество и саможертва” в Панагюрище

По повод 148-мата годишнина от Априлското въстание в Панагюрище ще се проведе историческата възстановка „Мъжество и саможертва“, която пресъздава събитията от избухването на Априлското въстание до потушаването му.  Традиционно спектакълът се представя на 1-ви май, когато са официалните тържества, посветени на Априлската епопея, но заради..

обновено на 27.04.24 в 09:25

Събират "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. В продължение на 5 часа –  от 9.00 до 14.00 ч. , на паркинга на голям  хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“ № 135  ще се събират пластмасови капачки, бутилки и алуминиеви кенчета. Освен в Пловдив благотворителната кампания се провежда днес и в..

обновено на 27.04.24 в 09:25
Етнографски комплекс на открито  Етър

Празнуваме Лазаровден

Православната църква отбелязва днес Лазаровден, който винаги е в предпоследната събота преди Великден.  Денят се нарича още Лазарова събота, Лазарица, Лазар. Християнският празник е кръстен на Свети Лазар. В Новия Завет Лазар e ученик на Христос и брат на Мартa и Мария-Магдалина, когото Иисус извежда от гроба и възвръща към живот. Именно заради..

обновено на 27.04.24 в 08:47

Мачът "Ботев" - "Славия" променя маршрута на три градски автобуса

Автобусите по линии № 9, 10 и 36 ще са с променени маршрути в днешната събота - 27 април, за времето от 17 до 22 часа ,  съобщават от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“.  Причината е футболният мач „Ботев“ – „Славия“, който ще се играе на стадион „Христо Ботев“. По искане на Областната дирекция на МВР за пет часа ще..

публикувано на 27.04.24 в 08:26

Отново глобени пешеходци в Пловдив, проверките продължават

Близо 70 пешеходци са санкционирани по време на спецакции на полицията през миналата седмица в Пловдив и региона. За наближаващите празници около Великден сектор "Пътна полиция" ще осигури засилено полицейско присъствие по всички входно-изходни артерии на града. 66 нарушения, за които са глобени пешеходци, са констатирали служителите на..

публикувано на 26.04.24 в 17:36