Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млад мъж дарява инвалидни колички в Първомайско

Млад мъж от първомайското село Бяла река събира и след това дарява инвалидни колички и столове на хора с увреждания в нужда. 29-годишният Димитър Иванов, който в продължение на няколко години е живял в Съединените щати, е от младите хора, които са се завърнали в България. Той се занимава със земеделие и животновъдство в родното си село и в същото време е общински съветник в Първомай. В пост в социалната мрежа призовава хората, които имат изостанали помощни средства да му ги изпратят. 

Започнал преди година и половина. Тогава с приятели разчиствали стара къща и се натъкнали на две нови инвалидни колички. Публикувал пост за количките в социалната мрежа и за минути те намерили новите си собственици, които ги получили безплатно. Впоследствие с него се свързали и други хора, намерили в дома си инвалидна количка на техен възрастен роднина. По същия начин за много кратко време тя била предадена на човек в нужда. 

"Преди няколко седмици с мен се свързаха хора, които имаха инвалидни стол и количка, които икаха да предадат на някого чрез мен. Пак по същия начин, за отрицателно време, тя беше предадена. Постът във Фейсбук обаче се застоя по-дълго време и доста хора се свързаха с мен - над 50 души, които се оказа, че имат нужда от такива помощни средства. Това са хора без възможности, които нямат достъп до това жизненоважно средство за тях. Така реших да направя кампания, впоследствие вероятно ще прерасне и във фондация, за набиране на такива излезли вече от употреба средства за придвижване - инвалидни колички, столове, проходилки или бастуни. Така те ще намерят хората, които най-много се нуждаят от тях", обясни Димитър. 

Той призова хората, които имат изостанали помощни средства за придвижване, да се свържат с него. Иванов допълни, че дори те да са счупени или да се нуждаят от подмяна на тапицерия, ще бъдат поправени от него и приятелите му, и ще бъдат предадени на нуждаещи се хора. Той каза още, че ако с него се свържат хора от други краища на страната, разходите за транспорт ще бъдат за негова сметка. 

Той припомни, че много от трудноподвижните хора нямат достатъчно средства, за да си купят инвалидна количка или стол. Направил е справка и е установил, че най-евтината количка струва 600 лева, а това е почти цялата пенсия на човек в неравностойно положение. По думите му много от тези хора нямат възможност да бъдат освидетелствани от ТЕЛК и затова се налагат да купуват помощните си средства. 

Засега от благотворителната инициатива ще могат да се възползват само нуждаещи се хора от община Първомай, но Димитър смята, че в бъдеще може обхватът може да се увеличи. Той се надява в бъдеще да разшири дейността си, като започне да събира не само помощни средства, но и медикаменти за хора в нужда. 

Младият мъж се занимава също с екологични каузи и почистване на природата в община Първомай. И смята, че доброто е заразно. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Професор Велин Станев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува професор Велин Станев – емблематичният водещ на култовото предаване „Велин рок блок“ по Радио Пловдив, който е и ръководител на катедра "Маркетинг и Международни икономически отношения“ във Факултета по икономически и социални науки към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“= Професор..

обновено на 26.04.24 в 16:56

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33