Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в Конституцията създават риск Радев да я наруши

"След промените в Конституцията от края на декември 2023-та като че ли не очаквахме толкова бързо  да реализират своето действие новите разпоредби по повод на формирането на служебното правителство и насрочването на парламентарните избори.  Проявяват се две задължения и в зависимост от това, на кое от тях ще придадем по-голямата тежест, зависи и как ще се развие самата процедура." Това заяви  Орлин Колев - доктор по конституционно право и преподавател в СУ "Кл. Охридски".

По думите му, насрочването на парламентарните избори е съпроводено от невъзможността НС за излъчи редовно правителство.  

"Бяхме свидетели на три  последователни опита, при които президентът възложи проучвателен мандат и НС не можа да излъчи редовно правителство.  Генералната концепция тук е, е след като  не можем да излъчим редовно правителство, трябва да отидем на избори. Доколкото обаче текстът на член 99, ал. 5 от Конституцията буди различен прочит, и според някои е обвързан с назначаването на служебно правителство, и доколкото служебното правителство не е изцяло поверено в правомощията на президента, само по себе си крие риск от необразуване на служебно правителство и следователно води до евентуалност от саботиране или  отлагане на изборния процес, което по Конституция е недопустимо."

Категоричната позиция на д-р Колев е, че следва да се приеме, че насрочването на избори за Парламент е самостоятелно и алтернативно задължение и следва да се изпълни не при условията на обвързаност със задължението за образуване на служебно правителство.  Като аргумент, той подчерта, "генералната  концепция на Конституцията е, след като има Парламент, който не може да  излъчи редовно правителство, то да идем на избори и суверенът  да излъчи такова парламентарно мнозинство, което да може да формира Парламент, които да  излъчи редовно Правителство". 

Според последните конституционни промени, президентът като че ли е обвързан с предложението на кандидат служебния министър-председател по отношение на предложението му за състава на бъдещия Кабинет.  Малки са шансовете за такава ситуация, но ако президентът прецени, че предложеният състав за кабинет противоречи на неговите виждания за демократично развитие на България, може и да откаже да подпише указа.

"В случая обаче той поема риск да наруши Конституцията и срещу него да се появят призиви за процедурата за импийчмънт. 

Да, президентът е длъжен да се съобрази с предложението на министър-председателя, но по-скоро ми се струва, че  ще се върви по линията на взаимния компромис и на взаимната  договорка, т.е. съгласуване между  президента и министър-председателя по отношение на състава, за да не се стигне до поредни нелицеприятни за държавата практики". 

Д-р Колев подчерта, че не му е чужда идеята Парламентът да продължава да осъществява функциите си дори и тогава, когато не може да излъчи редовно Правителство в условията на Служебен кабинет, за да може да му се въздейства от страна на законодотелната власт, но уточни, че по темата върви съдебно производство.

"Решението на КС ще даде отговор на въпроса, но засега, прилагайки ал. 5 на чл. 99  виждаме  на практика недотам положителните страни и рисковете на недобрата формулировка. И това е предпоставка за бъдеща ревизия на Конституцията".

Осъществяването на избори "2 в 1" е по-добрият и по-прагматичният и необходим подход за страната, който е и задължителен, с оглед разпоредбите на Конституцията. В този смисъл президентът има възможността да насрочи парламентарни избори  в същия ден, в които се провеждат и изборите за ЕП, подчерта д-р Колев.

"Ако не го направи, лично за мен, той ще наруши Конституцията, защото задължението за насрочване на парламентарни избори е самостоятелно от- и не може да бъде обвързано със задължението за  образуване на Служебен кабинет. Такова обвързване не може да има, защото дори и невъзможността за създаване на Служебен кабинет  няма да доведе до колапс. Правителство ще има и това ще бъде Правителството в оставка на Николай Денков до момента, в който не бъде избрано редовно Правителство или не бъде назначено Служебно".

Д-р Колев бе категоричен, че в която и да е от формите си - редовно, Правителството в оставка или Служебно правителство, в рамките на настоящото законодателство и Конституционна рамка, може да осъществява пълноценна изпълнителна власт. 

"Предвижда се, че дейността на Служебното правителство може да бъде ограничавана със закон, но такъв закон в България няма. Следователно  във всичките си форми Правителството може да изпълнява в пълнота цялата изпълнителна власт". 

Интервюто - звуковия файл: 

По публикацията работи: Веселина Пеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Професор Велин Станев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува професор Велин Станев – емблематичният водещ на култовото предаване „Велин рок блок“ по Радио Пловдив, който е и ръководител на катедра "Маркетинг и Международни икономически отношения“ във Факултета по икономически и социални науки към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“= Професор..

обновено на 26.04.24 в 16:56

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33