Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Древно познание ни показва живота като игра

| обновено на 08.04.24 в 18:26 | Интервю
6
Снимка: Личен архив

Думата „Lila“, на санскрит, означава игра. Древното познание ни учи, че нашият живот е игра, в която ние експериментираме различни части от себе си и се развиваме. Как се случва това? На 11-и април, от 18.30 часа, в пространството на „Пълдин арт клуб“ в Пловдив, в рамките на събитието „Лила игра и медитация“, Елица Василева ще разкаже и покаже повече.  

Lila игра е отражение на нашия живот в миниатюра.Човек може да види моментната картина за това какви пречки има пред себе си и какви уроци учи, в сегашния момент от живота си. Да разбере повече за своите енергийни тела и за това какво се случва в процеса на еволюция. Медитативните практики са средство, с което можем да променяме хода на играта, да създаваме по-добри условия за себе си и да се пречистваме. Всеки дошъл на събитието, ще научи практика, която ще му помогне да събуди кундалини и да пречисти чакрите си“, разказва Елица Василева. 

Тя е магистър психолог и консултант, психотерапевт, сертифициран от Ontogony Instutute Карлос де Леон, Канада и Европейската асоциация по приложна психология. Има повече от 10 години опит в индивидуалната и групова психотерапия, и повече от 15 години опит в работата със сънища. Обучавала се е в различни университети и алтернативни школи в България, Мексико, Канада и Испания. Елица Василева практикува Кабала и Вайраяна будизъм. Нейни учители, съмишленици и приятели са д-р Карлос де Леон и Лиз Падмадеви, която е психотерапевт, сертифицирана в психотелесната и трасперсоналната психотерапия. Тя е инструктор с много задълбочени знания и практика в духовните учения тантра, енергийно лечение и тибетски будизъм. 

„В терапията започнахме да смесваме модерната психология с духовните практики. Така забелязахме, че се получават много добри резултати. По този начин успяваме да даваме на хората повече ресурси, за да се справят с проблемите заради, които идват на терапия. Що се отнася до Lila игра, тя символизира пътя на нашите души или какво се случва с нашата душа, когато се роди във физическия свят. За килимчето, на което играем Lila играта ние казваме, че това е физическият свят. Душата се ражда и започва едно минаване през различни състояния. Всяко от квадратчетата, нарисувани на килима, символизира различните състояния на човека. Има квадратче „милосърдие“, както и квадратче „завист“, „гняв“ и така нататък. Играта се играе, като човек хвърля зар, пада му се определено число и той стига до определено състояние, квадрат, на който е изписано това състояние. Интересното е ,че точно зарът е съдбата и това, което ние наричаме карма и тази по-обща сила, която ръководи нашия живот на земята. Ние използваме зара, за да видим нещата тук и сега, какви са нашите пречки или блокажи в сегашния ни живот, също какви предимства и ресурси имаме. В едно кратко време, в което се забавляваме и играем можем да научим нещо за себе си“, добавя Елица Василева.

Lila игра е древна игра. В днешно време, тя съществува и под формата на настолна игра. Елица Василева използва за играта специален килим, на който е изрисувана самата игра. Миналата година, при гостуването си в България, Лиз Падмадеви подарява килимчето на Елица Василева, с която правят заедно и онлайн събития.

На събитието в четвъртък, след играта, присъстващите ще продължат да изследват и пречистват себе си с една практика на д-р Карлос де Леон. Това е медитация, която се нарича „Дурга“. Тази година, на 7-и и 8-и юли, д-р Де Леон ще гостува в България, в залата на „Арменски културен дом“, в София.

Елица Василева е гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ботев започва селекцията за Лига Европа

Ботев (Пловдив) започва селекцията си за следващия шампионат и участието си в Лига Европа с френски защитник. Това е 25-годишният Тадее Калеба, който за последон е играл в словенския Табор (Сезана). Той играе в центъра на отбраната, където титуляри през изминалия сезон бяха Антоан Конте и Йонас Там. Преди това Калеба е играл в Примаверата на Италия за..

публикувано на 18.05.24 в 18:08

Радио Пловдив ще предава мача Локомотив (Пд)- Левски

Локомотив (Пловдив) и Левски се изправят един срещу друг в среща от първата шестица на efbet Лига. Мачът на „Лаута“ започва в 20:15ч. и противопоставя съответно петия и четвъртия във временното класиране. Двубоят ще бъде ръководен от Валентин Железов. Колкото до значимостта на двубоя, той придоби съвсем различен вид след успеха на Ботев (Пловдив) в..

публикувано на 18.05.24 в 17:01

15-и фестивал "Здравей, Здраве!" този уикенд в Пловдив

За 15-а поредна година пловдивчани и всички гости на Пловдив ще имат възможност да се потопят в атмосферата на традиционния за града ни фестивал на здравословния живот "Здравей, Здраве!". Събитието ще се осъществи тази събота и неделя /18-19 май/ на територията на Дом на Науката и Техниката и в зеленото сърце на Пловдив. Входът е свободен. Тазгодишното..

обновено на 18.05.24 в 08:13

Финалът за Суперкупата ще е на стадион "Христо Ботев" на 3 юли

Финалът за Суперкупата на България между шампиона Лудогорец и носителя на купата Ботев Пд  ще се проведе на 3 юли, сряда на стадиона на канарчетата в Пловдив. Двата отбора са дали принципно съгласие пред Спортно-техническата комисия към БФС сблъсъкът за трофея да се изиграе седмица преди старта на участието им в евротурнирите. От Разград пък са приели и..

публикувано на 17.05.24 в 18:02

Първа аула не побра желаещите да видят Стефка и Глушков

Легендарната ни лекоатлетка и президент на БОК Стефка Костадинова и служебният министър на спорта и легенда на баскетбола Георги Глушков станаха важна част от честването на Деня на спорта в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Първа аула в новата сграда се оказа твърде малка за тълпящите се студденти, които искаха да видят и да чуят..

публикувано на 17.05.24 в 15:09