Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономическият оптимизъм за България се отлага с две години

При годишна инфлация от 3% очевидно не можем да кандидатстваме нито тази, нито слдеващата година за еврозоната, а след скандалите в управлението мисля, че и Шенген трябва да го забравим, така че предлагам да отложим големия оптимизъм за България за 2026- 2027 година.

Това сочи анализ на макроикономиста рпоф. Боян Дуранкев, направен в предаването "Ден след ден".

Според него налице е застой в икономиката. Няма добър експорт, нито огромни туристически посещения и реалният ръст на БВП е наполовина от очакваното.

В същото време няма и тревожна апокалиптична картина, която да предстои - намаление на фискалния резерв, намаление на доходи...Но това, което е важно е, че вътрешното потребление е това, което движи нещата. И в този смисъл решението на редовното правителство да повиши МРЗ и  пенсиите е било добро, каза проф. Дуранкев.

По думите му трябва да се върви към сдържане на външните дългове и постепенен преход към повишаване на данъците на свръхбогатите.

Той посочи, че всички наши съседни страни имат по- добри икономически показатели, а колкото до демографската криза, то тя може да се овладее само с рязко повишаване на благоденствието на хората, смята проф. Дуранкев и лансира тезата за безплатно здравеопазване до 18 години, безплатни лекарства  на тези, които се нуждаят и много по- високо качество на образованието.

Европейската практика е БВП минава през държавата над 50 процента, а у нас под 40 на сто и  това е  резултат от неработеща администрация, отбеляза в анализа си още проф. Дуранкев. Затова според него е важно "следващото правителство да е по- мъдро, а не такава жалка сглобка".

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Инициативи като "14 века България в Европа" ни обединяват

Генералните директори на БНР, БТА и БНТ Милен Митев, Кирил Вълчев и Емил Кошлуков представиха съвместната инициатива "14 века България в Европа".  Не само патриотизмът е във фокуса на инициативата. Искаме да се фокусираме върху събития от българската история, за които се знае малко. Ние сме призвани да разкажем истината за събитията, обясни в..

обновено на 20.05.24 в 16:38

Учен от Пловдив с рекорден брой награди “Питагор”

Проф. Д-р Милен И. Георгиев, ръководител на Лаборатория по Метаболомика в Институт по микробиология „Стефан Ангелов“ към БАН и на отдел “Растителна клетъчна биотехнология” в Центъра за върхови постижения по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив - бе отличен за рекорден четвърти път с награда за наука „Питагор“. Престижната награда..

публикувано на 20.05.24 в 16:26

Дъждовното и хладно време разваля вкуса на плодовете

Имат ли основание за безпокойство фермерите след дъжовете през последните дни коментира в програма "Ден след ден" доц. Калинка Кузмова, която е агрометеоролог в Аграрния университет в Пловдив. "По принцип влагата е критична в периода около цъвтеж. Така че за зърнено-житните култури, тя е изключително необходима,  защото пшеницата би трябвало да е..

публикувано на 20.05.24 в 15:47
Пламен Ненов (вляво) и Атанас Пеканов.

Заетостта е разпределена неравномерно в регионите

По-таргетирани регионални политики за справяне с дисбалансите на регионите в България. Това е една от препоръките на изследването на Съвета за икономически анализи (СИА) "Мултипликаторите на работните места в България", изготвено от доц. Пламен Ненов, секретар на Съвета и Рада Павлова, младши сътрудник в него, което беше представено днес в..

публикувано на 20.05.24 в 15:12

Не очаквам сериозно увеличение на цената за тока

Не очаквам сериозно увеличение на цената на тока от 1 юли за битовите потребители. Това коментира Калоян Стайков , главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, по повод излязлата информация, че токът ще поскъпне с 30%, тъй като АЕЦ – Козлодуй е подал заявление за увеличение на тарифите за бита с толкова. Според него увеличението..

публикувано на 20.05.24 в 10:35