Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христос Воскресе! Православният свят посрещна Празника на Празниците

| обновено на 05.05.24 в 10:12

Православният свят посрещна Празника на празниците - Възкресение Христово. В храмовете из цялата страната беше извършено тържественото пасхално богослужение.

В столицата в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" то беше оглавено от Врачанския митрополит Григорий, който е наместник - председател на Светия Синод, след кончината на българския патриарх Неофит.  

Празнувайки това тържество на тържествата с особена духовно чувство, си спомняме за изкупителния подвиг на Спасителя на света - неговото кръстно страдание и светлото възкресение. Великден е самата сърцевина и същност на християнството. Това е победата, дарувана ни от бога" -  заяви Врачанският митрополит Григорий пред вярващите.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай пристигна в Пазарджик, за да отслужи Великденската служба в катедралния храм "Успение Богородично" по повод най-светлия християнски празник Възкресение Христово – Пасха.

По традиция днес преди обед, в първия ден на Великден, се отслужва тържественото богослужение, познато като "Второ Възкресение". Така, от 10.30 митрополит Николай ще изпълни пасхална света литургия  в митрополитския храм „Света Марина“ в Пловдив. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Шествия и концерти за 24 май и в Пловдивска област

С пъстри шествия, концерти и инициатива под надслов „Вземи книга, остави книга“ жителите на община „Родопи“ ще отбележат 24 май.  Празничната програма започва в 9:00 часа в училищата в Белащица и Браниполе, където преподаватели, ученици и жители на двете села ще преминат в шествие, за да се съберат на единствената улица, която е обща за двете..

публикувано на 24.05.24 в 08:48

Пловдив празнува 24 май с шествие и много концерти

С награждаване на заслужили учители и творци, шествие и концерти Пловдив ще отбележи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В 9 часа в Актовата зала на Хуманитарната гимназия започва церемонията по удостояването с почетна значка на Пловдив на заслужили учители, директори..

публикувано на 24.05.24 в 08:17

Празнично шествие и в Пазарджик за Деня на българската просвета и култура

В Пазарджик Денят на българската просвета и култура ще бъде отбелязан с празнично шествие, което в 10.30 часа ще тръгне от читалище „Виделина“ и ще премине през бул. „България“ до площад „Константин Величков“.  В шествието ще се включат ученици и преподаватели от всички училища в града, като към тях ще се присъединят и културните дейци. Предвидена..

публикувано на 24.05.24 в 08:14

В Смолян награждават 50 ученици и 33-ма дейци за 24 май

С награди на изявени творци и ученици, и с концерт на тримата български тенори тържествено ще бъде отбелязан 24 май в Смолян.  С тържество на амфитеатъра на новия център ще бъде отбелязан денята на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.  На тържеството по традиция ще бъдат връчени..

публикувано на 24.05.24 в 08:12

Вицепрезидентът Йотова ще бъде гост в Чепеларе

В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, вицепрезидентът Илияна Йотова пристига в Чепеларе за празника на града.  Празничната програма ще започне с тържествено шествие на образователни, културни институции и випуски от община Чепеларе. На обяд на сцената на площад "Олимпийски“..

публикувано на 24.05.24 в 07:57