Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имунизират по желание бременните жени срещу коклюш

Снимка: БГНЕС

От 9 май 2024 г. до 31 юли 2024 г. се въвеждат временни противоепидемични мерки заради епидемичното разпространение на коклюш, гласи заповед на министъра на здравеопазването. 

Мерките предвиждат регионалните здравни инспекции, сред които и РЗИ Пловдив, да организират на регионално ниво извършването на имунизации срещу коклюш по желание на бременни жени с документиран период на бременността между 27 и 36 гестационна седмица включително. 

Условие за поставяне на безплатна имунизация на бременна жена е наличието на медицински документ от проведен преглед/наблюдение/насочване за имунизация от специалист по акушерство и гинекология, общопрактикуващ лекар или друг медицински специалист, от който е виден настоящия период на бременността.

Имунизацията срещу коклюш при бременни жени в 27-36 гестационна седмица е еднократна и се извършва с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с намалено антигенно съдържание с търговско наименование Boostrix.

Имунизация се провежда всеки делничен ден в имунизационния кабинет на РЗИ - Пловдив, ул. „Перущица“ №1, ет. 2, каб. №19, от 9.00 до 16.00 часа.

За въпроси може да се обърнете към дежурен епидемиолог от понеделник до петък на телефон: 0884 546 177 от 9.00 до 16.00 часа.

От Здравното министерство съобщават, че към 5 май в страната са регистрирани 793  случаи на коклюш. В Пловдив и областта заразените са 24.

Актуализацията на Имунизационния календар вече е факт. Наредбата бе обнародвана в Държавен вестник вчера, а здравният министър Галя Кондова е издала  заповед, която е публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването, за въвеждане на временни противоепидемични мерки, включващи създаване на организация за препоръчителна имунизация срещу коклюш на бременни жени в 27-36 гестационна седмица.

С промените в календара е създадена възможност задължителната основна имунизация, включваща коклюш, както и задължителната основна имунизация срещу пневмококи, да се провеждат от навършване на 6-седмична възраст.

Имунизацията ще се извършва, както и досега, от общопрактикуващите лекари и във връзка с промените е изпратено указателно писмо до Регионалните здравни инспекции, Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса.

Имунизацията на бременни е еднократна и е по желание, като ще се извършва в определени за целта имунизационни кабинети във всички 28 области на страната. За улеснение на гражданите „Информационно обслужване“ АД създаде интерактивна карта с посочени по области места за поставяне на ваксина и телефон за връзка, която е налична на Специализирания сайт „Плюс Мен“.

От ЗМ препоръчват преди посещение на кабинетите, да се осъществи връзка на посочените за целта телефони, с цел уточняване на подробности и получаване на допълнителна информация, свързана с имунизацията.

Информация можете да намерите и на www.plusmen.bg .

Според временни противоепидемични мерки заради епидемичното разпространение на коклюш Регионалните здравни инспекции всеки понеделник ще изпращат в Министерството на здравеопазването информация за броя на извършените имунизации на бременни. Здравните инспекции, на които е съобщен случай на коклюш, ще извършват епидемиологично проучване и ще предписват необходимите противоепидемични мерки по отношение на болния, контактните му лица и външната среда.

При регистриране на случай на коклюш в организиран детски и ученически колектив да се засилят мерките по проветряване, влажно почистване и дезинфекция на повърхности и под, да се осигурят достатъчно количества течен сапун, подходящи биоциди за дезинфекция на ръце и салфетки за еднократна употреба за подсушаване на ръцете във всяко санитарно помещение, както и в тоалетните за всички деца и за персонала; да се провежда ежедневна проверка на деца и ученици за наличие на клинични симптоми за заразна болест, включващи наличие на хрема, кашлица, обрив и други, като детето/ученикът с проявени симптоми не се допуска в или се отстранява от детския/ученическия колектив, се допълва в заповедта. Посещение в детското заведение или в училище е възможно след предоставяне на медицински документ от лекар, че детето не е заразно болно. 

Националният център по заразни и паразитни болести, регионалните здравни инспекции в София, Варна, Плевен, Пловдив и Стара Загора да организират възможността за извършване на лабораторна диагностика на заболели, определени като възможен или вероятен случай на коклюш, се допълва в документа. Лекарят, със съгласието на болния или на негов родител, настойник/попечител, може да вземе клинична проба (назофарингеален секрет) за провеждане на безплатно лабораторно изследване по метода RT-PCR и да я изпрати, чрез регионалната здравна инспекция, на територията на областта, на която работи, до Националния център по заразни и паразитни болести или на регионална здравна инспекция.

Всички общопрактикуващи лекари да направят преглед на имунизационния статус на децата от пациентския си списък, подлежащи на имунизация и реимунизация срещу коклюш и да предприемат действия за своевременното им имунизиране при достигане на съответната възраст и без необосновано отлагане, се добавя в заповедта.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Набират дарения за православен храм в с. Марино поле

В карловското село Марино поле днес беше положен основен камък за изграждането на православен храм.  Храмът ще носи името на „Свети пророк Даниил“ – един от четиримата големи библейски пророци от Стария Завет, чиято памет църквата почита на  17 декември. В тържествената церемония се включиха Знеполският епископ Арсений, първи викарий на..

публикувано на 19.05.24 в 20:05

Съпричастност към хората, засегнати от ХИВ/СПИН, с бдение в 28 града

С бдение със свещи в редица градове в цялата страна тази вечер ще бъде отбелязан Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Свещите ще бъдат запалени на ключови места в населените места и ще бъдат наредени под формата на панделка - символ на солидарността към хората, които живеят с ХИВ/СПИН.  Бдението ще е от 20:00 ч. до..

публикувано на 19.05.24 в 17:31

Дядо Николай отслужи архиерейска св. Литургия в Желязната църква в Истанбул

Пловдивският митрополит Николай възглави Светата Божествена Литургия в Българския православен храм край Златния рог в Истанбул "Св. Стефан", по-известен като Желязната църква.  За първи път Български митрополит възглави Светата Литургия без представител от страна на Цариградската патриаршия , в чиято юрисдикция са българските църкви в Република..

обновено на 19.05.24 в 16:21

Епископ Арсений с най - голям шанс да стане нов Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим бяха избрани за кандидати  за Сливенски митрополит на епархийския избор, който се проведе днес в Сливенската митрополия.  Знеполският епископ Арсений , викарий на Пловдивския митрополит Николай,  събра 26 гласа от общо 42 на първия тур на епархийското гласуване. В това гласуване..

обновено на 19.05.24 в 16:21

"Царица на розата" в Карлово е 16-годишната Анна-Мария Враджева

Анна-Мария Враджева стана „Царица на розата - Карлово 2024 година“.  Тя спечели короната в надпревара с още 11 чаровни и талантливи момичета.  За нейна първа подгласничка бе избрана Йоанна Стоянкина, а за втора – Ванеса Памукова.  Анна-Мария е на 16 години от Карлово, ученичка в СУ „Васил Левски“. Новата "Царица на розата" получи от кмета..

обновено на 19.05.24 в 16:20