Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разговорът за ЕС е важен, грешно е, че нищо не зависи от България

Снимка: БГНЕС

Важният разговор, който трябва да се води преди европейските избори, е за нашето място в ЕС. Това коментира Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в София по повод Деня на Европа и предстоящите избори.

Той добави, че не е вярно, че нищо не зависи от България, защото сме малка държава. Според него от страната ни и нейните представители в ЕП зависи как ще се чува позицията ни в Съюза.

 „България е средноевропейска държава по големина и по население.  Ако отстояваме своите позиции достатъчно добре, ще бъдем още по-важен и активен член на ЕС. От нас зависи какво бъдеще ще си изградим заедно в ЕС“, заяви Стойчев.

Коментира още, че гражданското образование е изключително важно за младите хора. Даде и пример, че през 2019 г. на общо европейско ниво избирателната активност е достигна 51%, докато в България беше малко над 32%.

„Надявам се, този път да бъде по-висока за България. За съжаление, от данните на Евробарометър се вижда, че ние не оценяваме съвсем значението на демокрацията в България. Може би сме разочаровани от начина, по който тя функционира“, отбеляза Стойчев.

Според него през 2019 г., когато Обединеното кралство излезе от ЕС, всички държави-членки са си дали сметка, че обединението не е даденост и ако не защитаваме това, което сме постигнали заедно то може бързо и лесно да се разпадне.

Именно и затова е важно да бъдем активни и да участваме в демократичните процеси, да защитаваме националната и европейската организация.

Според Теодор Стойчев през последните 5 години ЕС се е справил бързо, единно и адекватно с кризите – пандемията от ковид, започналата война  в Украйна:

„Никоя от държавите в ЕС не иска всички да са еднакви. Напротив – различията между държавите и народите са нещо много важно. Важното е, че да сме обединени около една обща цел – Европа да се развива и заедно да живеем по-добре. Вижда се, че защитата на демокрацията за повечето европейци е изключително важна“, каза Стойчев. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Не очаквам сериозно увеличение на цената за тока

Не очаквам сериозно увеличение на цената на тока от 1 юли за битовите потребители. Това коментира Калоян Стайков , главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, по повод излязлата информация, че токът ще поскъпне с 30%, тъй като АЕЦ – Козлодуй е подал заявление за увеличение на тарифите за бита с толкова. Според него увеличението..

публикувано на 20.05.24 в 10:35

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10