Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как Кръстьо Пънев- Къната стана първият български китарист, подгрявал Deep Purple

Снимка: pixabay.com


...Как се случи така, че си  подгрявал Deep Purple?
-Това е интересна история, между другото. Аз тогава бях в Гърция. Преподавах и свирех. Свирех с пет групи с различни инструменти. С едните свирех акордеон, с други китара и така нататък. Един ден, както си преподавам уроци в училището, секретарката  вика търси те Валентин Бенков. Това беше цигулярят от групата "Унисон". Той отиде и стана концерт- майстор на гръцкото радио и телевизия. Да кажем "техния Вили Казасян".Той се казва "Орхестра те синхронис музикис", което значи оркестър за съвременна музика. Аз тичам към телефона, а той пита "Ти какво ще правиш утре?"Ми, купил съм си билет за Дийп Пърпъл и ще ходя на концерт. А той: "Отменя се!"
Как така?! Аз искам да ги гледам! Това беше любимата ми формация, защото певецът беше Джо Лин Търнър, не беше Ян Гилън, а аз много харесвам този певец, щото той има лек "соул" в гласа си, не само хард рок. А Бенков казва:
"Утре като свършиш идвай, ще свирим с Дийп Пърпъл!" Аз помислих, че си прави майтап, казах му, че е луд и затворих телефона. А той звъни пак и казва "Ако не искаш, кажи да намеря друг човек!"На мен гемиите ми потънаха всички. Викам си как така от днес за вчера ще свирим точно с Дийп Пърпъл? Това са ми идоли от детинство! И отивам аз на срещата. Там също присъства Златан Кларич- значи двама българи и един хърватин. И Бенков казва, че Ричи Блекмор иска класическа музика преди тяхното появяване на сцена. Концертите тогава се организираха от една много мощна компания "Хард Ноу Продакшън" и нашият импресарио с който работехме - Воядзакис се казваше му намерил нормален квартет, обаче нашият Бенков му казал луд ли си - те ще ги пребият с камъни като дойдат от Пирея ония хулигани! Те са дошли да слушат Дийп Пърпъл, ти ще им пуснеш цигулки, виоли , чели и не знам какво! А шефът на "Хард Ноу Продакшън" пита какво да правим тогава. Импресариото казва "Аз ще ти намеря едни хора, които ще се справят!" -Ама как така? "Те винаги се справят!"...

Чуйте цялото интервю в звуковия файл!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александра Начева

Начева и Петрова са на финал на троен скок на ЕП

Александра Начева и Габриела Петрова от пловдивските СКЛА "Ботев" и СКЛА "Локомотив" се класираха за финала на троен скок на Европейското първенство по лека атлетика в италианската столица Рим. Световната шампионка за девойки до 20 години Начева постави личен рекорд при втория си опит - 14.29 метра, и завърши с най-добро постижение в пресявките...

публикувано на 07.06.24 в 13:55

„Алтер его” - Шекспир не е девствена, комар и усмивки

„Шекспир не е девствена“ е новата книга на сатирика Сергей Трайков, който е редактор във вестник „Стършел“. Ще представим този еротичен роман, в който сатиричните прийоми са като рецепта от висшата кулинария!  В студиото ще прелети и един литературен комар - той ще възкръсне от актуалния сборник с разкази на поета, прозаика и драматурга..

публикувано на 07.06.24 в 09:59

Тунчев се завърна начело на "Арда"

Александър Тунчев подписа договор за две години и застава начело на "Арда" (Кърджали). Това стана на среща със спортния директор на клуба Ивайло Петков. Така Тунчев се завръща на "Арена Арда". Негов помощник ще бъде Веселин Минев, а в щаба му остават досегашните Антон Дончев (кондиционен) и Тодор Попов (треньор на вратарите). За Александър Тунчев..

публикувано на 07.06.24 в 09:44

Започна гласуване за Гол на сезона на "Ботев"

"Ботев" (Пловдив) стартира гласуване за Гол на сезона. Феновете могат да избират от 10 от най-добрите и важни попадения, които са отбелязали техните любимци. Отминарата кампания 2023/24 оостави ярка следа в историята на "Ботев" (Пловдив). Тя ще се запомни не само със спечелената Купа на България, завръщането на стадион „Христо Ботев“, но и с редица..

публикувано на 06.06.24 в 14:27

Ботев обяви с какви екипи ще играе през следващия сезон

Ботев (Пловдив) ще играе с италианския концерн Macron и през следващия сезон. "Жълто-черните" обявиха новината на официалния си сайт: След края на празненствата около спечелването на Купата на България, общо 4-та във витрината на клуба, Macron и Ботев (Пловдив) се радват да обявят подновяването на своето партньорство. Световноизвестният производител..

публикувано на 05.06.24 в 18:01