Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Динамиката на съвременните връзки и взаимоотношения

| обновено на 13.05.24 в 18:49 | Интервю
2
Елена Родимова
Снимка: Личен архив

Съвременните връзки и взаимоотношения са една от най-коментираните теми в съвременното общество. Те претърпяха значителни промени в резултат на развитието на технологиите, както и на редица социални и културни трансформации.

В този контекст, съвременната култура на срещите може да се превърне в истинско изпитание както за по-младите, така и за по-зрелите жени и мъже, които търсят любов и споделеност. Общуваме все по-често чрез приложения за запознанства, а срещите очи в очи са деликатна територия. Очакванията ни и разочарованията, по време на излизането на срещи, запознанствата с потенциални партньори, нагласите ни за различните видове връзки, поставят много въпросителни. Психиката и емоциите ни са объркани. За много хора си е истинско приключение да преминат сами през етапите на дейтинга и създаването на връзка.

Елена Родимова е филолог с опит в медиацията и фасилитацията. Тя е човек, който силно се вълнува от въздействието на модерните технологии върху съвременното общество и междуличностната комуникация. Опитва се да открие "златната среда" и следи с интерес предизвикателствата в съвременната дигиталната епоха. Нейното голямо желание е да спомогне за постигането на повече съпричастност и хармония, в онлайн и офлайн общуването. Тя се интересува от психологията на взаимоотношенията и изследва различните видове връзки, от доста време. Става дума за връзки от типа на hook up култура, love bombing, pen pal, date to marry, situationship и други разновидности. Фокус в нейните проучвания са и личните ни граници и морални принципи, по отношение на връзките и любовта.

„Приложенията за запознанства станаха, може би, най-масовото средство за срещи с нови хора. След ковид, хората доста се затвориха и се изолираха. Още тогава започна да се наблюдава тенденцията, приложенията за запознанства да бъдат най-използваното средство за комуникация. Като такова, то претърпява транссформации и има специфики. Докато в началото, когато са били създадени някои приложения, още през 2012-а, идеалната цел е била хората да се срещат, запознават и създават връзки. Впоследствие нещата добиват много по-комерсиален характер и много мои приятели мъже споделят, че нямат никаква успеваемост с профилите си, ако не си заплатят абонамент. Уж е базплатно, но не е съвсем така. Самото достигане на съдържанието до повече хора, дори и в някои социални мрежи, ако не бъде заплатено или спонсорирано, по някакъв начин, то няма да бъде открито по-лесно и от по-широк кръг от хора. Ако, все пак, я има тази откриваемост и видимост, идва следващият етап и съответно другите предизвикателства пред човека търсещ щастието си. Моите наблюдения са, че този вид приложения са направени с интерфейса на списания. Самата идея, че ти все едно прелистваш един каталог от хора е малко плашеща, но тези приложения точно така изглеждат. Необходимо е много да се внимава и прецезира, когато комуникираме по този начин особено, когато става дума за профили, които изглеждат много привлекателно и красиво“, казва Елена Родимова.

Всеки има право да бъде обичан, но не бива да забравяме, че любовта може да замъгли трезвата ни преценка и има риск да попаднем в неприятни ситуации.

„Нека да не губим детското си усещане за наивност, доверие, чистота и вяра, че можем да срещнем любовта, защото наистина можем да я срещнем. Аз вярвам в това, но все пак е добре да имаме базови познания за това как да се предпазим, как да се защитим? Винаги има риск да се разочароваме, но нека бъдем по-внимателни, заради себе си, най-вече“, допълва Елена Родимова, гост в неделния „Шейкър“.

Чуйте още, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
ЦСКА 1948 обърна Ботев с 2:1

"Ботев" е аут от битката за седмото място

ЦСКА 1948 се доближи на победа от заветното седмо място, което дава право на бараж за Европа, след като обърна Ботев (Пловдив) с 2:1  в среща от 35-ия кръг. На стадиона в Бистрица носителите на Купата, които доиграват сезона, поведоха в резултата пет минути след началото на второто полувреме след точната дебютен гол на Кристиан Нвачукву. Десет минути..

публикувано на 23.05.24 в 22:31

Кулинарен фестивал за ценители и любители

И тази година всички любители на добрата, тертиплийски приготвена храна ще могат да се потопят в поредното издание на Plovdiv Food Park Festival, който стартира на 30 май и ще продължи до 2 юни.  Овкусен със сол-пипер, ухание на канела, мента, карамел и хмел, тази година  фестивалът обръща специално внимание на нетрадиционни ястия, инернационални..

публикувано на 23.05.24 в 17:29
Александър Томаш,

Локо се раздели с Александър Томаш

Александър Томаш повече няма да води Локомотив (Пловдив), съобщиха официално от клуба. "Днес се проведе среща между собственикът на Локомотив Христо Крушарски, изпълнителният директор Венко Рахталиев, спортният директор Илко Пиргов, членът на борда на директорите Димитър Палазов и Александър Томаш. След нея беше взето решение Александър Томаш да..

публикувано на 23.05.24 в 17:24
България игра контрола с Иран на стадион

Националите ще играят на стадион "Христо Ботев"

Националният отбор на България ще домакинства на стадион "Христо Ботев" в Пловдив в мачовете си до Нова година, заяви президентът на БФС Георги Иванов. Футболният ни съюз ще се възползва от най-новия изграден стадион у нас, за да посреща противниците.  "Смятам, че едно прекрасно съоръжение е стадион "Христо Ботев" и националният отбор ще изпита..

публикувано на 23.05.24 в 16:47

Голът на Конте е номер 1 във финала за Купата

Голът на Антоан Конте, с който Ботев (Пловдив) поведе на Лудогорец с 1:0 във финала за Купата на България, бе определен за номер 1 в мача. Българската професинална футболна лига пусна допитване сред футболните фенове, които можеха да избират между петте попадения в мача, който пловдивчани спечелиха с 3:2. Антоан Конте засече топката с глава,..

публикувано на 23.05.24 в 16:04