Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявиха обществената поръчка за ремонта на кино "Космос"

В ход е обществената поръчка за основния ремонт на кино „Космос“ в Пловдив. За  9 900 000 без ДДС, от които държавата отпуска над 4,4 милиона лева бившето кино трябва да бъде преобразено в модерен Културен център. 

Проектът е приоритетен за пловдивската община и бе част от списъка с други проекти, за които бе предвидено финансиране от държавния бюджет през тази година. Крайният срок за подаване на оферти е 19 юни. 

Емблематичното пловдивско кино е открито на 5-ти септември 1964 година  по проект на арх. Любомир Шинков. 60 години след откриването му и четвърт век след спирането му занемарената му сграда трябва да бъде съживена в модерно мултифункционално арт пространство.

За ремонта на кино "Космос" вече има одобрен проект на архитектурно студио "Тектоника-Б", което спечели проведения преди повече от две години архитектурен конкурс. Предвижда се новият културен център да има кинозала с 600 места, която  ще предлага възможности за театрални постановки, концерти, презентации и специфични аудио-визуални спектакли. 

Освен нея ще има  фоайе с две по- малки гъвкави презентационни пространства, изложбени площи и кафене. Общата вътрешна площ, която ще бъде ремонтирана е над 2600 квадрата. Предвижда се и облагородяване на прилежащите пешеходни пространства, които са над 1330 квадрата. Преди дни заместник-кметът Пламен Панов обясни как ще се изразходват средствата за ремонта.

Според споразумението с МРРБ парите от държавата трябва да се изразходват до 3 години. Общинското дофинансиране ще бъде осигурено или от друг съвместен проект с община Габрово или от бюджета за идната година. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

101 места обяви новата детска градина в район "Тракия"

101 места обяви най-новата детска градина в пловдивския район "Тракия". В системата тя е въведена като "Червената шапцица" с трети адрес на ул. " Проф. д-р Иван Митев" №1 ".  Общо 1010 са свободните места за предстоящото на 4 юни класиране за прием в детските градини и ясли в Пловдив. То ще е второ основно за първа възрастова група през новата..

публикувано на 29.05.24 в 11:28

На протест ученици и родители защитиха учител, обвинен в блудство

Учители, родители и бивши ученици от основно училище „Петър Берон“ протестираха днес пред входа на училището. С плакати „Любомир Ушеров невинен“ и „Ние сме с теб“ те застанаха зад дисциплинарно уволнения учител по физическо възпитание Любомир Ушеров, който е освободен от директора Стефан Кичуков заради непристойно поведение към ученички.  Според..

публикувано на 29.05.24 в 11:27

Карловски кметове блокират пътища заради възстановяването от наводнението

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и кметовете на селата, пострадали от наводнението през септември 2022 г. - Богдан, Каравелово, Слатина, Розино и Христо Даново, ще затворят днес следобед за един час Подбалканския път и прохода Троян – Кърнаре.   Кметове от Карловско готвят блокада на възлови пътища Те настояват държавата да..

обновено на 29.05.24 в 11:08

Три дни педиатри извършват безплатни консултации за деца

Безплатни консултации за деца ще се проведат на 29, 30 и 31 май от 8 до 17 часа в  педиатричното отделение на пловдивската болница "Централ Хоспитал".  Кампанията "Отворени врати" е посветена на 1 юни – Международния ден за защита на децата, съобщи началникът на отделението  д-р Анелия Балабанова .  Педиатрите са на разположение за..

обновено на 29.05.24 в 11:07

Мъж загина при пожар в Първенец

45-годишен мъж загина при пожар в пловдивското село Първенец. Сигналът е подаден на обед, като към адреса са насочени екипи на спешната помощ, на полицията и на пожарната. След приключване на гасителните действия е открито безжизненото тяло на собственика на къщата. От първоначалния оглед се предполага, че запалването е възникнало от битов..

публикувано на 28.05.24 в 17:15