Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав. 

"Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни действия. Но истината е, че чакаме тези 39 милиона от няколко месеца, а  всъщност те касаят увеличението, което беше обещано в периода от 1 януари до 30 март. Промените в закона за висшето образование след 13 март предвиждат много по сериозен ръст в заплатите, който тези 39 милиона не обезпечават финансово. Така че напрежението в сферата стои, но позитивното е, че вече водим конструктивен диалог. От нас се очаква да изпълним това, което управляващите са ни вменили като задължение със закона. Сумите, които се спрягат са около 140 -150 милиона лева, а по моя субективна преценка университетите нямат финансовия ресурс самостоятелно да се справят с тази финансова тежест", коментира в интервю за Радио Пловдив доцент Боряна Иванова, ректор на Аграрения университет в Пловдив.

Тя заяви, че университетите не са организации със стопанска цел и става дума за висококвалифицирани кадри, чието възнаграждение все пак трябва да кореспондира със средните равнища на заплащане в страната.

"Дори и с обещаното увеличение, което ще се покрие от 39-те милиона,  заплатите на асистентите остават под стартовите заплати в много търговски вериги за дейности, които са буквално неквалифициран труд. Докато към нашия сектор има сравнително високи очаквания от гледна точка на квалификация, знания и умения, ползване на чужди езици и т.н.", каза още доцент Иванова.

Ректорът на Аграрния университет-Пловдив подчерта, че държавните висши учебни заведения не могат със собствени приходи да покрият заплатите, фиксирани в Закона за висше образование. 

Тя допълни, че в момента има разочарование от страна на студентите, които тепърва трябва да заплащат обучението си през втория семестър, тъй като обещанията за безплатно висше образование не са изпълнени. 

Цялото интервю с доцент Боряна Иванова можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Млада майка се бори с рака, фенове на Локото помагат

Семейство от Пловдив с две малки деца има нужда от помощ, след като майката беше оперирана от тумор на мозъка в истанбулска клиника. Младата Евдокия Трайкова се нуждае от последващо лечение, което ще струва скъпо, а семейството не разполага с такива огромни средства. Затова фенклубът на футболен клуб „Локомотив“ Пловдив организира..

публикувано на 13.06.24 в 17:13

Поставяне на една такса достъп за всички е несправедливо

"Обединяването на ВиК услугите на база административни области означава, че  всяка  нова Асоциация на ВиК операторите ще бъде с различна по големина и начини на добиване и управление на водните ресурси. Знаем, че най-скъпа е водата на тези дружества, които я добиват чрез помпи от подземни източници, а най-евтина - която се ползва от язовирите по..

публикувано на 13.06.24 в 17:12

ГЕРБ, ДПС и ИТН ще управляват, може би "Величие" ще помага

Победих 2/3 от партиите, които участваха на изборите. Като независим срещу партийни структури бих казал, че постигнах добър резултат. Изводът, който може да се направи е, че х ората са изключително отвратени от политическата и партийната система. Те считат, че политическите фигури, които са на сцената, трябва да бъдат заменени  с хора,..

публикувано на 13.06.24 в 16:21

Възможна е нова група на крайнодесни партии в ЕП

Пълноправното приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство продължава да зависи от добрата воля на Австрия. Там във възход обаче, поне според резултатите от изборите за Европейски парламент, е неодобряващата този акт крайнодясна Партия на свободата. В интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив Светослав Терзиев от..

публикувано на 13.06.24 в 16:08
Цветанка Андреева

Ще се търси проевропейско правителство по квоти

По-вероятно е да имаме проевропейско правителство отколкото експертно, тъй като второто няма да е стабилно заради липсата на единство по различни теми. Това коментира политологът Цветанка Андреева в програма „Точно днес“. Добави още, че това е единственият вариант да се има ясна концепция, идеология на какви принципи ще почива това мнозинство...

публикувано на 13.06.24 в 10:54