Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В УМБАЛ "Св. Георги" спасиха живота на две бременни жени с тежки усложнения

| обновено на 22.05.24 в 09:07
Снимка: УМБАЛ "Св. Георги"

Две бременни пациентки с тежки усложнения и опасност за живота са спасени в Клиниката по акушерство и гинекология към УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив. Едната жена е от Пловдив, другата от Смолян и вече са вън от опасност, благодарение на екипите от гинеколози, анестезиолози и реаниматори, съобщават от лечебното заведение. 

И двете бъдещи майки са били с тежка акушерска патология – разкъсване на тъканите на матката. Това усложнение може да бъде животозастрашаващо както за майката, така и за бебето. По статистически данни се развива по време на раждане в 1 на всеки 10 000 раждания, посочват от болницата.

Едната от пациентките постъпва в клиниката в критично състояние в осмия месец. Пловдивчанката е поета от дежурния екип, воден от д-р Веселин Коларов, а извършената спешна операция спасява живота й.

При другата пациентка от Смолян, която постъпва в седмия месец, руптурата на матката е била предшествана от преждевременно отлепяне на плацентата и това е наложило незабавното родоразрешение от дежурния екип, ръководен от д-р Илиян Траянов заедно с медицинския екип от КАИЛ.

Към момента и двете пациентки се възстановяват успешно и са в добро общо състояние, под активното наблюдение и грижите на медицинския екип от Родилно отделение на АГ клиниката. 

Лекарите споделят, че и двете жени са с предходни раждания с Цезарово сечение, което, според тях, е основен рисков фактор за възникването на руптурата на матката. 

Тази рядка акушерска патология през последните години все по-често се среща в клиничната практика. Разбира се, че не трябва да подценяваме връзката с начина на родоразрешение. Тоест, колкото е по-висок процентът на раждането със секцио, толкова по-често ще се срещаме с този проблем. Руптурата на матката е свързана с висока заболеваемост и смъртност както за майката, така и за плода и новороденото. Радваме се, че отново нашият екип реагира своевременно и запази живота на двете жени”, коментира началникът на Клиниката по акушерство и гинекология проф. д-р Екатерина Учикова


По публикацията работи: Антоанета Петричанска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Два екипа пожарникари гасиха пожар на тераса в "Северен"

Пожар възникна на  терасата на последния четвърти етаж на жилищна кооперация на бул. "Цар Борис Трети Обединител" 27.  Няма обгазени хора, изгоряла е терасата и част от дограмата на апартамента, съобщиха от Пожарната в Пловдив.  П ричините за пожара се изясняват, но се предполага, че от включен котлон в близост са се запалили боклуци. На..

публикувано на 03.06.24 в 15:11

Пияна, дрогирана, без книжка и с висока скорост блъсна челно друга кола до Юндола

Пияна и дрогирана шофьорка без книжка предизвика опасна катастрофа по пътя между Юндола и Велинград – съобщават от пазарджишката полиция. Движейки се с несъобразена скорост, 45-годишната жена от Перник навлязла с автомобила си „БМВ“ в лентата за насрещно движение и там ударила джип „Порше“, управляван от 45-годишен жител от близкото село..

публикувано на 03.06.24 в 13:26

Откриха най-новата улица в Пловдив - "Георги Странски"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров и районният кмет на „Източен“ Емил Русинов откриха най-новата улица „Георги Странски“. Тя е на стойност 2, 4 милиона лева, като средствата бяха осигурени от общинския бюджет. Новата улица е дълга 440 метра, като е подменена цялата подземна комуникация. Положени са над 5000 кв. метра асфалт, близо 2000..

публикувано на 03.06.24 в 11:24

Над 200 дка са поразени от вчерашната градушка в село Искра

Над 15 земеделски производители са пострадали след вчерашната едра градушка в първомайското село Искра. При много от стопаните продукцията е почти напълно унищожена, като силно засегнати са над 200 дка земеделска продукция, разказа пред Радио Пловдив кметът на селото Тодор Налбантов. "Сто декара са само щетите на 2 стопани, които имат лозови..

публикувано на 03.06.24 в 09:22

В Пловдив продължава делото за насилието над Дебора

В Пловдивския районен съд с разпит на свидетели продължава делото срещу Георги Георгиев, упражнил насилие над Дебора Михайлова от Стара Загора. Процесът започна в петък, когато показания в съдебната зала даде и самата Дебора. Очаквам справедлива, но тежка присъда, заяви Дебора в съда Освен днешното, предстоят още две заседания, на които ще..

публикувано на 03.06.24 в 08:15