Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карловските села ще получат пари, но по-малко от исканите 38 млн. лв.

| обновено на 29.05.24 в 15:34

В най-кратък срок междуведомствената комисия за възстановяване на карловските села, пострадали от наводненията преди две години, ще се събере и ще отпусне възможните средства в рамките на бюджета и в в рамките на това, че в момента на власт е служебен кабинет, чийто основна задача е организирането на честни и прозрачни избори.

Така служебният министър-председател Димитър Главчев коментира исканията на кметове и жители на карловско, които днес излязоха на пореден протест.

Главчев, обаче, уточни, че няма как служебният кабинет да отпусне исканите 38 млн. лв. Отчетите за изразходваните предишни 24 млн. лв. са постъпили в Министерски съвет едва вчера, каза още министър-председателят.

"Областният управител трябва да изрази становище, в най-кратък срок междуведомствената комисия ще се събере и ще отпусне възможните средства в рамките на бюджета и на това, че сме служебно правителство. 38 млн. лв. няма как да бъдат отпуснати, но възможните ще бъдат отпуснати", увери премиерът.

По- късно от община Карлово разпространиха справка с писмата, които кметът на Карлово Емил Кабаиванов е изпращал до последните две правителства - "Денков-Габриел" и "Главчев". 

За необходимостта от отпускането на обещаните средства за преодоляване на щетите от бедствието кметът е изпратил от 24-ти ноември досега 9 писма до двамата премиери, до министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, който е и председател на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. 

Цитирано е и положително становище от областния управител на Пловдив до комисията за отпускане на поисканите средства. Първото писмо е изпратено на 24-ти ноември миналата година, а последното на 27-ми май, в което се предупреждава за преминаване към протестни действия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Комисия описва щетите от пожарите в община Калояново

Община Калояново създаде комисия, която описва щетите от пожарите миналата седмица.  Социалните работници са в контакт с всички пострадали и събират информация за конкретните нужди на всяко домакинство.  Предстои да бъде организирана и дарителска кампания за подпомагане на пострадалите от пожарите жители на община Калояново. Кметът..

публикувано на 23.07.24 в 13:01

Задържаха 3-ма мъже, ограбили турски граждани на АМ "Тракия"

Полицията в Пазарджик задържа 3-ма столичани, ограбили турски граждани на АМ „Тракия“. В неделя вечерта в полицейските управления на Септември и Пазарджик е получена информация за извършени две кражби от паркирани леки автомобили.  Возилата били оставени на паркинги към бензиностанция и заведения на бързо хранене в района на АМ „Тракия“...

публикувано на 23.07.24 в 11:40

56-годишен мъж е причинил пожара край Овчеполци

56-годишен мъж е задържан заради пожара, унищожил сухи треви край пазарджишките села Овчеполци и Цар Асен в понеделник. Според разследването той е предизвикал инцидента по невнимание.  Мъжът от Овчеполци е вторият задържан за пожари в Пазарджишка област тази седмица.  Задържаха 19-годишен, запалил терен при фотоволтаици до Пещера..

публикувано на 23.07.24 в 11:11

Калин Стоянов благодари на чужди огнеборци, помагали срещу пожарите

Вътрешният министър Калин Стоянов ще се срещне с чешките и испанските пожарникари, оказали помощ на българските си колеги в овладяването на възникналите в страната пожари.  Срещата ще се състои на летище Пловдив, съобщават от МВР. Чешките и испанските пожарникари участваха активно в гасенето на големите пожари в Ямболско, в старопланинската местност..

публикувано на 23.07.24 в 10:39

НАП продава транжорна в Асеновград

Националната агенция за приходите продава на търг с тайно наддаване транжорна в Асеновград и идеални части от поземлен имот.  Фабриката се състои от основна сграда със застроена площ от 532.30 кв. м. и пристройка с хладилни камери. Имотът се намира в транспортно достъпен район с напълно изградена инфраструктура.  Първоначалната му цена е 127 200..

публикувано на 23.07.24 в 10:37