Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наказания заради насилие в детска градина "Фантазия" във Велинград

| обновено на 30.05.24 в 15:27

Прокуратурата и полицията разследват  дали в детска градина „Фантазия“ във Велинград  е било упражнявано насилие върху децата от страна на персонала в заведението. Поводът са разпространени кадри в социалните мрежи, на които се вижда как възпитателка удря и дърпа деца за косите. Към този момент са разпитани 8 души, сред които работещите в детското заведение и родители, каза изпълняващият длъжността районен прокурор на Пазарджик Радослав Бакърджиев.

Възпитателката от скандалния клип е била арестувана от полицията за 24 часа след разпространените видеа в социалните мрежи. В същото време Комисията за детето към община Велинград реши възпитателката да бъде дисциплинарно уволнена, тъй като е недопустимо педагог, упражняващ насилие, да продължава да работи в тази сфера, а директорката на градината Мая Якимова да бъде наказана с дисциплинарно наказание "забележка". 

Показания е дал Петър Томанов, родител на едно от битите деца. На сесия днес директорът на детското заведение заяви, че кадрите с насилие са манипулирани. Пред общинските съветници баба на едно от децата отрече да има манипулация и заяви, че непослушните деца са били затваряни в  тоалетната. 

На кадрите в социалните мрежи се вижда как възпитателка дърпа и удря децата. Те бяха разпространени късно снощи. Към момента не е ясно кой е автор на тиражираните клиповете, предполага се, че кадрите са заснети от камера в самата градина. 

Родители са разпознали жената, която скубе и удря децата.

Междувременно стана ясно, че след извънрдно заседание Комисията за защита на детето към Община Велинград е решила учителката, която е малтретирала детето да бъде освободена дисциплинарно от работа. Директорката на детската градина Мая Якимова ще бъде наказана със забележка. С малтретираното дете и групата, в която то се обучава, ще работи психолог.

Образувано е досъдебно производство за причинена телесна повреда на дете от длъжностно лице. За това престъпление законът предвижда до 3 години затвор. Детето, станало жертва на насилие, е с приемни родители и е под особена закрила. Ще се проверява и средата, в която то живее.  

Предстои да се установи кога и как са заснети скандалните кадри, тъй като пострадалото дете, не е посещавало градината през последните два месеца. Ще се установява и дали става въпрос за инцидент или за систематично поведение.

Засега няма данни за други сигнали за насилие в детската градина. Ще бъде назначена съдебно-медицинска експертиза. 

В детската градина е извършен оглед, извършва се и проверка от комисия, назначена от кмета на Велинград Костадин Коев.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Планински спасители помогнаха на жена, изгубила се в Родопите

Два инцидента с туристи са станали за последното денонощие в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба на БЧК.  При единия случай жена се е загубила в източната част на Родопите. В издирването ѝ са участвали екипите от Смолян и Чепеларе. Жената е открита в района на връх Свобода, като е била в добро състояние. В другия случай мъж е..

публикувано на 30.09.24 в 09:35

Валежите спират, но остава хладно и ветровито

Днес в източната половина от страната все още ще има валежи от дъжд, но до полунощ ще спрат. На запад облачността ще се разкъсва и намалява, след обяд до предимно слънчево време. Ще остане ветровито с умерен и силен северозападен вятър, който вечерта ще започне да отслабва.  Максималните температури ще са от 11-13° в североизточните райони до 18-20° в..

публикувано на 30.09.24 в 07:27

УХТ провежда форум за идеите на млади учени

Университетът по хранителни технологии в Пловдив  е домакин на кръгла маса за млади учени по проекта "Инкубатор на млади таланти".  Събитието се организира от Сдружение "Асоциация на младите учени" и е финансирано по европейската програма "Еразъм+". Представители от бизнеса, образованието, администрацията, научните организации и..

публикувано на 30.09.24 в 06:57

Мъж с трансплантирано сърце се разходи с кардиолога си в Смолян

Димитър Костов, който от една година живее с трансплантирано сърце, се включи в инициативата днес „Разходи се с кардиолога си в Смолян“. В световния ден на сърцето десетки смолянчани преминаха през информационния пункт в центъра на града, консултирайки се с кардиолози от Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) – Смолян и се присъединиха..

публикувано на 29.09.24 в 16:33

Вятърът събори голямо рекламно пано в Северната индустриална зона

Въвежда се ограничение на движението на надлеза до бившия завод "Ален мак", в посока Труд. Причината е премахване на голямо винилно рекламно пано от фасадата на сградата, което се е скъсало от вятъра.  До приключване на работата на екипите на пожарната, автомобили ще се пропускат само в лявата лента. От ОД на МВР апелират шофьорите  да преминават..

публикувано на 29.09.24 в 16:13