Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заплатите в здравеопазването да се определят на пазарен принцип

Д-р Николай Болтаджиев
Снимка: вестник "Капитал"

Има ли смисъл от Колективен трудов договор в здравеопазването, след като той не може да гарантира реално увеличение на заплатите на здравните специалисти коментира в програма "Ден след ден" д-р Николай Болтаджиев от Съюза за стопанска инициатива, член на Надзорния съвет на НЗОК.

Според него винаги е имало трудности при договорянето на КТД и в повечето случаи не е подписван от работодателските организации. По думите трябва да има пазар на труда, а КТД в здравеопазването е отживелица.

"Всяка една намеса в пазара на труда и в здравеопазването, тъй като болниците са стопански предприятие и това е стопанска дейност, всяка една такава намеса може да доведе единствено до лоши резултати. Една  уравниловка на труда както и поставяне на задължината минимална и то висока манимална работна заплата, ще се отрази много зле връху  мотивацията на  служителите да се трудят, тъй като тяхното заплащане ще е гарантирано и без да се трудят много.  Както това ще убие и тяхната инициатива за развиите. Още повече, че това ще спомогне за по-голяма емиграция на добрите специалисти, защото те не са длъжни да издръжат по-слабите", коментира д-р Болтаджиев.

Той е категоричен, че това ще се отразява зле и на работодателите и на част от персоранала, разбира се не на мързеливите и ще се отрази и на качеството на лечение.

"Парите, които се заделят за заплати ще се задаелят от общите средства за здраве, от нашите здравни вноски, тъй като болниците получават средства си единствено по клинични пътеки. Това ще трябва да преструктурира разходите в болниците и това ще е за сметка на лекарства, консумативи и други неща по изпълнение на дейността", припомни лекарят.

Той допълни, че болниците извършват стопанска дейност и това е по европейското законодателство, има и решение на европейския съд 

"Следствие на това и следствие и на Конституцията - не може да има равнопоставеност при търговски субекти, при юридически и физически лица без значение на критерии - дали на собственост, дали на вид болници", каза още д-р Болтаджиев и допълни:

"Не съм съгласен да не се спазва пазара на труда. Всяка една изкуствена намеса в стопанска дейност води до лоши последствия. Да не говорим, че тази дейност е насочена към здравето на хората, на здравноосигурените, на българснките граждани".

По думите му, когато става въпрос за спешната помощ, то тя не се покрива от НЗОК, финансира се от бюджета на ЗМ и проблема е на път да бъде решен от ресорното ведомство.

Според него най-онеправдани са общинските болници и там е най-големият проблем. Той смята, че държавата не се грижи добре за тях и е добре те да се предадат за стопанисване на общините.

Повече може да чуете от прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Елена Крушкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49

Сушата и жегата са причината за пресъхването на яз. "Пясъчник"

Масовото измиране на риба в яз. "Пясъчник" и ниското ниво на водата коментира в предаването "Точно днес" директорът на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" Васил Узунов. "Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон? По време на срещата при областния управител преди дни той уточни, че обемът на водата е 2,5 пъти..

публикувано на 25.07.24 в 10:20
Борис Попиванов

Политиците са се примирили, че отиват на нови избори

Летните кризи в политическия живот у нас - разговор с доц. Борис Попиванов , политолог и преподавател в Софийския университет, за невъзможните ходове, които циклят в спиралата кабинет-избори-партии. Доц. Попиванов смята, че няма сигнали за положителен сценарий за реализация на правителство с третия мандат. "Би трябвало след провала на втория мандат..

обновено на 24.07.24 в 10:24

Българите избират между Турция и Гърция за почивки в чужбина

Изборът на българите, които почиват в чужбина, традиционно е разпределен между Гърция и Турция.Това зая ви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Весела Гюрова, учредител на сдружението "Бъдеще за туризма", която работи в голяма пловдивска туристическа агенция. „Последните няколко години се наблюдава изключително засилен..

публикувано на 24.07.24 в 10:10

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24