Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добър 4.32 по БЕЛ - исторически рекорд на матурите в 12 клас

Смолян и Пловдив са на 2 и 3 място в националната класация за ДЗИ по БЕЛ

| обновено на 07.06.24 в 14:20

Средният успех по БЕЛ при зрелостниците достигна до добър (4.32), а миналата година бе добър (3.93). На втория зрелостен изпит в отделните профилирани предмети средният брой е 67.18 точки, което съответства на много добър (4.72). Това стана ясно от думите на служебния министър на образованието проф. Галин Цоков, който оповести резултатите от Националното външно оценяване в края на 4. клас и от Държавните зрелостни изпити (ДЗИ). 

По региони класацията за БЕЛ: Първо място София град, следват Смолян и Пловдив, с 61.91точки. Пазарджик е на 20 място в националната класация за ДЗИ по БЕЛ.

По информация на Радио Пловдив има три пълни шестици, със 100 точки на три момичета от ЕГ Пловдив. В ЕГ Пловдив 102 са отличните оценки, като 17 зрелостници имат отличен 6 на двете матури. В ЕГ "Иван Вазов" има 26 шестици по БЕЛ, но нямат зрелостници със 100 точки.  В Математическата гимназия също нямат 100 точки на матурите, там 14 зрелостници са с отлични резултати и са потенциални кандидати за национална диплома. 

Пловдивски регион заема четвърто място по резултати от изпитите за професионална квалификация.

Проф. Цоков обясни, че на зрелостните изпити по БЕЛ се е получил най-високият резултат в исторически план. 58.48 точки е резултатът по БЕЛ, който е с няколко десети по-добър, получен през 2008 г.

Намалява делът на слабите, средните и добрите оценки за сметка на много добрите, отличните и оценките 6.00 на държавния зрелостен изпит по български език и литература. Няма регион в страната с понижени резултати, а значително увеличение отбелязват Кюстендил, София-област, Перник, Пазарджик, Видин и Велико Търново, посочиха от Министерството на образованието и науката (МОН). Максимален брой точки от матурата по български език и литература имат 24 зрелостници. През миналата година такъв резултат е имал само един дванадесетокласник. Две отлични оценки на двете матури са 251 души.

Слаб 2 по БЕЛ са получили 4325 зрелостници, а слаб 2 по втори ДЗИ - 1765.

Около 68% от учениците започват да пишат текст - втората част от матурата и създават текст. Извличането на общото от две думи остава предизвикателство за учениците. Само 19% от зрелостниците пишат интерпретативно съчинение, а останалите над 70% пишат есе.

Абсолютно всички региони са повишили резултатите са на матурата след 12 клас. Няма регион с понижени резултати.

Държавни изпити за придобиване на професионална квалификация: Близо 96% от учениците са избрали дипломен проект, 92.51% тема и изпит по практика. Средният успех от изпита е много добър 4.51. Областите с висок резултат стават София-град, Стара Загора, Варна и Пловдив. Най-високи резултати имат зрелостниците, изучавали специалности от професии в следните направления: администрация и управление, информатика, архитектура и строителство, хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Д-р Николай Брънзалов е новият председател на УС на БЛС

Той бе избран на провеждащия се в Пловдив 77-мия редовен отчетно-изборен събор на съсловната организация. За него гласуваха 252-ма от делегатите на събора. Негов конкурент за поста беше председателят на софийската лекарска колегия и бивш служебен здравен министър д-р Асен Меджидиев, който събра 151 гласа. 10 бюлетини бяха невалидни.  Д-р..

обновено на 28.09.24 в 20:48

Катастрофа затвори пътя Кричим - Девин, загинал е 21-годишен моторист

Тежка катастрофа с жертва затвори пътя между Кричим и Девин,  автомобилният поток се отклонява през обходни маршрути. Това съобщават от МВР в Пловдив и посочват, че при катастрофата е загинал моторист. Сигналът е получен преди 16.30 ч. днес в ОДМВР-Пловдив. По предварителни данни при изпреварване на таксиметров автомобил мотоциклет "Хонда" навлязъл в..

публикувано на 28.09.24 в 17:27

Арестуваха мъж, потрошил полицейска камера в Пловдив

36-годишен мъж е в ареста за 24 часа като заподозрян за умишлено увреждане на полицейска камера за контрол на скоростта в Пловдив.  Случаят е от сряда, когато пешеходец, излязъл от тунела, съборил с ритник на земята камерата, разположена край уширение на бул. "Цар Борис III Обединител".  Веднага след вандалската проява извършителят се насочил към..

публикувано на 28.09.24 в 16:13

И днес пловдивчани ползват услугата „еЗдраве“

Кабинетът на РЗИ – Пловдив, който предлага услугата за сдвояване на мобилното приложение "еЗдраве" с електронното ни здравно досие, ще работи в днешната събота от 9 ч. до 14 ч. Причината е интересът на пловдивчани към тази услуга, съобщават от здравната инспекция. Само за 4 дни през тази седмица са се регистрирали 90 души.  Поради големия..

публикувано на 28.09.24 в 08:27

На събор в Пловдив Лекарският съюз избира ново ръководство

Пловдив е домакин на 77-мия редовен отчетно-изборен събор на Българския лекарски съюз. Той се провежда в Международния  панаир и на него ще бъде избрано ново ръководство на съсловната организация - председател и членове на Управителния съвет, както и заместник-председатели и главен секретар.  Двама са до момента кандидатите за председател на..

обновено на 28.09.24 в 08:19