Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За патриарха да разсъждаваме църковно, а не - геополитически

По-малко от десет дни до избора на следващия български Патриарх и след като Светия Синод избра трима претенденти за Патриарх - митрополит Григорий Врачански, митрополит Гавриил Ловчански и митрополит Даниил Видински, какво означава направеният избор и как ще бъде избран  патриархът - събеседник - проф. д-р Павел Павлов - преподавател в Богословския факултет на СУ "Св.Климент Охридски".

 "Светият Синод даде добър знак в рамките на устава на Българската Църква и на очакванията, като успя да излъчи трима достоизбираеми кандидати за патриарх. За тези, които живеят в литургичния живот на Църквата и във вярата, нещата са много по-ясни и по-разбираеми,докато някои външни наблюдатели или парацърковници в такива времена започват да истеризират. Аз наричам това късна комсомолска истерия, която постепенно като поколение се отлива. Всичко е нормално и за нас бе съвсем очаквано да бъдат избрани тримата. Въпреки многото гласувания, което също е норално за тези, които познават живота на БПЦ и на другите поместни църкви, и знаят, че достигането до "тройката" винаги става след по-продължителни гласувания".   Това заяви проф. Павел Павлов от Богословския факултет на СУ "Св.Климент Охридски".

Той уточни, че процедурата изисква да гласуват последователно и членовете на Патриаршеския избирателен събор. 

По думите му, много от хората, които разсъждават геополитически, ще останат излъгани.

 "БПЦ  има повече от 1100 години автокефален самостоен живот и то като Патриаршия. В нея съществува традиция, която в много църкви отсъства, тъй като тогава те дори не са съществували. Днешната ни Църква е продължител на Църквата ни от онова време. Светските напъни създават истерия около това, дали трябва да подкрепяме един или друг политически курс. Църквата представлява вечността и Българската църква трябва да продължи тази автокефалност от преди 1100 години и да не застава в някакви лагери".

Проф. Павлов бе категоричен, че ролята на БПЦ е от особена важност за България и за вътрешния живот в България.

 "Ние не участваме в политическите тизбори, но когато има избори, които не зависят от нас, ние започваме да се изказваме, вместо да участваме активно там, където можем да променим нещата, ако участваме активно в църковния живот, ако имаме семейство и т.н."

Той призова около избора на  българския патриарх да не разсъждаваме геополитически, а църковно. 

За отношенията между Църквата и Държавата в контекста на стартиралите мащабни проверки за финансите и имотите на БПЦ, проф. Павлов бе категоричен, че "нещата се напрягат излишно, заради изборите и преминаването от едно патриаршестване към друго, а в закона за вероизповеданията всичко е разписано много ясно и добре".

С внимание, молитва и синовна благодарност православните българи да се грижат за Българската църква, призова проф. Павлов.

"Появиха се някакви хора, които искат да спасяват с истерия и които обикновено не виждаме в църковните общности. Нещата трябва да се решават с повече упование и вяра. Говоря стратегически от гледна точка на Вярата и Църквата, а не - просто геополитически избор"!

Интервюто - звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49

Сушата и жегата са причината за пресъхването на яз. "Пясъчник"

Масовото измиране на риба в яз. "Пясъчник" и ниското ниво на водата коментира в предаването "Точно днес" директорът на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" Васил Узунов. "Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон? По време на срещата при областния управител преди дни той уточни, че обемът на водата е 2,5 пъти..

публикувано на 25.07.24 в 10:20
Борис Попиванов

Политиците са се примирили, че отиват на нови избори

Летните кризи в политическия живот у нас - разговор с доц. Борис Попиванов , политолог и преподавател в Софийския университет, за невъзможните ходове, които циклят в спиралата кабинет-избори-партии. Доц. Попиванов смята, че няма сигнали за положителен сценарий за реализация на правителство с третия мандат. "Би трябвало след провала на втория мандат..

обновено на 24.07.24 в 10:24

Българите избират между Турция и Гърция за почивки в чужбина

Изборът на българите, които почиват в чужбина, традиционно е разпределен между Гърция и Турция.Това зая ви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Весела Гюрова, учредител на сдружението "Бъдеще за туризма", която работи в голяма пловдивска туристическа агенция. „Последните няколко години се наблюдава изключително засилен..

публикувано на 24.07.24 в 10:10

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24