Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да спасим родния си език от ненужната употреба на чужди думи

 „Родна реч, омайна, сладка…” – но такава ли е вече тя с нахлуването на чуждиците, които използваме неоснователно и как изглеждат българските думи, графично изписани с латински букви? Защо се лишаваме от богатството на езика си и защо сме така нехайни към него? – професор Добрина Даскалова от Шуменския университет отговаря на всички тези въпроси в езиковата рубрика на Радио Шумен. "Употребата на чуждици е напълно ненужна, когато имаме родни думи да назовем понятието, тогава чуждите думи по никакъв начин не обогатяват речта ни, само ние губим от възможностите за общуване, които родният ни език има" - казва професор Даскалова в интервю на Людмила Борисова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кога се употребява бройна форма

 Какво е то това бройна форма в българския език и кога задължително трябва да се употребява вместо формата за множествено число.  Защо задължително е да кажем "няколко стола", а не "няколко столове", както и "двама ученици", а не "двама ученика" - припомнете си или пък попълнете знанията си заедно с професор Кина Вачкова от Шуменския университет "Епископ..

публикувано на 21.04.18 в 11:35

Манасиевата хроника - извор на българската книжнина

Ръкописите от среднобългарския период, освен че свидетелстват за важни събития от нашата история, те са и исторически извор за българския език. Това издание на езиковата рубрика на Радио Шумен, която е съвместна с Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, е посветено точно на един такъв много важен и ценен ръкопис – Манасиевата..

публикувано на 27.01.18 в 09:15

Детският език като феномен

"Границите на моя език са границите на моя свят" - казва философът Лудвиг Витгенщайн. Затова и колкото езика владеем, толкова различни светове познаваме. Езикът е начин за изразяване на чувствата и мислите на хората. Речта на човека започва да се оформя с неговото раждане. А детският език в това отношение е истински феномен. Всеки един родител с..

публикувано на 12.01.18 в 09:48

Правоговорът - толкова важен, колкото и правописът

И ако досега сте си мислили, че да се пише вярно на български език изисква много учене и старание, то…прави сте. Но не по-малко учене и старание се изисква и да се говори правилно. Защото труд наполовина ще е, ако усвоим безгрешно правописните норми, без да сме наясно как правилно да изговаряме думите. Правилното говорене е поредната тема от..

публикувано на 17.11.17 в 12:59

За езика на/в медиите

Преди 28 години медиите буквално бяха пуснати да лудуват на воля. Освободени от догмите на езика от социализма, те търсеха повече ефективност и ефектност, повече функционалност и лесно я откриха в езика на улицата, жаргона и просторечието. Медийният език стана многообразен. В рубриката, която Радио Шумен прави съвместно с катедрата по „Български..

публикувано на 03.11.17 в 14:53

Как да не сме на "Вие" с учтивата форма в българския език

Да си грамотен, казват, е модерно. И ако това е провокация към учениците, а и не само към тях, да научат езиковите правила, то ние ще добавим - да говориш възпитано и с уважение, е признак на култура. Напоследък учтивата форма на общуване, като че ли започва да изчезва от езика, напълно непознати хора ни говорят на „ти“, на „ти“ се..

публикувано на 20.10.17 в 20:14

Пълен или кратък член? Това е въпросът!

Радио Шумен има нова езикова рубрика. В нея през събота ще ви срещаме с преподаватели от Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". Те следят развитието на българския език и могат да ни помогнат да повишим своята езикова и правописна грамотност. Катерина Петрова се срещна с проф. Надка Николова, преподавател по съвременен български език...

публикувано на 06.10.17 в 15:35