Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща с "Ние, врабчетата" и "Лазарица" на Радичков в "Радио Варна представя"

| обновено на 08.04.17 в 21:03
Снимка: Архив

На Лазаровден – честит празник, приятели на "Радио Варна представя".

В предаването в събота след 9 часа ще  надникнем в дълбините на българската душа  с помощта на един от нейните най-добри  познавачи- Йордан Радичков. Ще си припомним неговия Лазар, който, качен на дървото, отказва да слезе от него и да падне на колене пред кучето, в което някои виждат Съдбата.  Сюжетът на Лазарица разказва за един стопанин, чието куче хванало бяс  и той решил да го убие. Отишли в гората, но мъжът не  успял да го застреля, кучето се ядосало и за да се спаси, той се качил на дървото. Минали години,  Лазар не искал да се извини на кучето си. Ще цитирам  Йордан Радичков, който казва: "Аз исках да тръгне с весело подсвиркване човекът, следван по петите от своя най-верен приятел. Не само аз бих искал това, и други го бяха искали, убеден съм, че и самата публика би искала по този весел, начин да свърши всичко. Обаче, както сами виждате, съдбата не иска! Но как може да стане това преборване с озвереното куче, когато то е под дървото на свободата, а ти си горе и не може подобно на птичка да хвръкнеш ?"

Заедно с приятели на Йордан Радичков ще се опитаме да надникнем в мъдростта на неговия свят, който уж е обикновен, но когато се замислиш – откриваш и още , и още , и още.

Ще чуем  двама съученици на Радичков от Берковската гимназия. Художникът проф.  Галилей Симеонов, който продължава да рисува с въглени от опожарената си преди десетилетия къща. Ще разберем и какво е разбрал от Радичков друг негов другар от детството – историкът и краевед Милан Миланов.

Срещата записа Габриела Гаврилова.



Ще припомня още нещо, казано от Радичков: " Ние, врабчетата, може и да загиваме, но перушината ни остава жива по земята. Всички птици измират, а хората събират перушината им, пълнят своите възглавници, защото как иначе хората биха летели нощем, насън, ако не спяха върху птича перушина!” 

Върнахме се към мъдростите на Радичков заради инициативата на Българското дружество за защита на птиците – „Ние броим врабчетата”, на която Българското национално радио е медиен партньор. До 12 часа всеки, който желае, може да се включи в  преброяването. Според експерти броят на врабчетата е показателен за състоянието на  околната среда. В световен мащаб за последните десет години врабчетата са  намалели наполовина, което е доста тревожен сигнал, отбелязват специалистите.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Старата сграда на „Радио Варна”

В „Гравитация нула“ на 26 юли

В „Гравитация нула“ на 26 юли 2024 година с Мартин Николов -   11 Международен фестивал „RADAR Festival Beyond Music“ (2-4 август) и проекта ДЕКАГОН – гости в студиото Светлозара Христова и Димитър Будуров; -   Елица Матеева с впечатления от деветия „Burgas International Film Festival“; -   „Най-щастливото турне“ на..

публикувано на 26.07.24 в 13:16
Chart

#773 ТОП 20 (26.07-23.08.2024)

публикувано на 26.07.24 в 06:48

НОВИЯТ ДЕН на 26 юли с Иван Барбов

Броени часове преди старта на Олимпийските игри в Париж, сутрешният екип на Радио Варна ще "запали" ефирния огън за да посрещне новия ден. Тримата радиоолимпийци Иван Барбов, Доротея Николова и звукорежисьорът Петър Венков ще се представят в дисциплините говорене пред микрофона, водене на новини и скоростно боравене със звукорежисьорския..

публикувано на 26.07.24 в 05:53
Спасителски пост

НОВИЯТ ДЕН на 25 юли с Мариела Димитрова 

Световния ден за предотвратяване на удавянията се отбелязва днес. Има такъв ден, защото според статистиката почти 8 процента от смъртността в световен мащаб е вследствие на удавяне. Най-често в реки и езера, но морето също е не по-малко опасно и рисково, ако не спазваме основните правила за безопасност по време на плажуване. През последните..

публикувано на 25.07.24 в 06:29
Добруджа

НА СВЕТЛО на 24 юли с Валерия Василева

Във Варна събират помощи за пострадалите от изпепеленото село Воден, община Болярово. Продължава да тлее пожарът, пламнал на 16 юли край старото сметище на Балчик в местността "Момчил". Националната асоциация на зърнопроизводителите потвърди искането си за оставка на зам.-министъра на земеделието Таня Георгиева заради некомпетенстност и..

публикувано на 24.07.24 в 13:55

НА СВЕТЛО на 23 юли с Валерия Василева

При гръмотевична буря - изключете телефона, далеч от вода, контакти и метал, особено, ако времето между светлинната и звуковата част на светкавицата е по-малко от 10 секунди - съветва в интервю за Радио Варна инж.Иво Иванов, управител на фирма за изграждане и поддръжка на системи за мълниезащитата и заземителните уредби. "ВиК" - Варна с..

публикувано на 23.07.24 в 13:55

НОВИЯТ ДЕН на 23 юли с Иван Барбов

Разговор в кафене: „Кафе или чай? За мен, море!“. И кафето и морето могат да се съчетаят ако го изпиете, посрещайки изгрева на слънцето на морския бряг, когато е още прохладно. А ако малко след първите му лъчи, превключите и на честотите на Радио Варна, ще ви озарят лъчите на усмивките и доброто настроение. Във времето от 6:00 до 10:30..

публикувано на 23.07.24 в 06:18