В „Радио Варна представя" на 13 януари на фокус ще бъде българското кино

| обновено на 12.01.18 в 15:19

В рамките на един час водещата Вяра Николаева ще ни върне първо към началото, към първата прожекция на първия български игрален филм „Българан е галант” на Васил Гендов, чиято прожекция се е състояла на 13 януари 1915 година в столичното кино "Модерен театър". Общо 11 филма режисира Гендов, като сред тях е и екранизацията на „Бай Ганьо“ (1922 г.). През целия си живот той се опитва да организира цяла структура за филмопроизводство. Най-важната му стъпка е създаването на „Янтра филм“ – организация, която по дейност се доближава до съвременните продуцентски къщи. Васил Гендов е един от основателите на Съюза на филмовите дейци, а от 1946 г. е негов председател. През 1948 г. режисьорът основава Държавен музей на киното, предшественик на днешната национална филмотека. Режисьорът Илия Костов направи документален филм за Васил Гендов :От 2005 година 13 януари се отбелязва като професионален празник на работещите в киноиндустрията. 2017 година беше изключително успешна за кинотворците. В предаването „Радио Варна представя” ви предстоят срещи с режисьорите Илиян Джевелеков, Стефан Командарев, Илиян Метев и Ясен Григоров. Посоките в новото българско кино ще очертае Людмила Дякова, кинокритик и главен редактор на сп. „Кино”.  Ще чуете две от децата натоварени с главните роли във филмите „Дъвка за балончета” – Аглея Гумнерова и Николай Машалов, кйто играе Ники в лентата „3/4”. Асен Блатечки ще сподели за сбъднатата си мечта да няма билети за български филм. На финала точката ще постави Стефан Данаилов, който ще разкаже за славата и важността да не полетиш в небесата след като тя те докосне, защото актьорът трябва непрекъснато да се доказва. Ще звучи музика от любими български филми.  А новите вече печелят награди от международни фестивали и трасират пътя на следващите.Печелят сърцата на публиката.


ВИЖТЕ ОЩЕ

От звукозаписното студио на Радио Варна: Павел Димитров с "Ново начало"

Младият акордеонист Павел Димитров реализира своя първи професионален запис в Радио Варна. Това беше наградата му от конкурса за млади изпълнители на класическа и популярна музика "Музикални бисери" - 2017 г., който се организира от СУ за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски" - Варна. Радио Варна беше медиен партньор на събитието, а..

публикувано на 16.01.18 в 14:48

"На светло" във вторник, 16.01.2018г.

Добър ден от следобедния екип - Нина Милошевич, Петър Венков и Александър Тодоров! От днес започва информационната кампания за кандидатстване по европроекти на представители на малкия и среден бизнес. Очаквайте репортаж по темата в 14.20ч.; Съдебен процес по приказката „Патаран и цървулан“ подготвят ученици и магистрати от Районен съд - Добрич...

публикувано на 16.01.18 в 13:15
Морската градина

“Новият ден” на 16 януари с Мариела Димитрова

Референдум за морската градина ще има. Това ще се случи след като Върховният административен съд (ВАС) задължи председателя на Общински съвет-Варна да внесе подписката за разглеждане в местния парламент. Решението на ВАС е от 11.01 т.г., почти 5 г. след като се подписаха над 30 000 варненци. А за това време на протести ги събираха новозапочващи..

публикувано на 16.01.18 в 06:20

"Новият ден" с Вяра Николаева на 15 януари

Стоян Пасев - областен управител на Варненска област пред репортера ни Даниела Стойнова с подробности за транспортирането на цистерните с трихлоретана в „Полимери”- община Девня, което ще започне днес. Вече има нотификация за транспортирането на близо 2 700 –те тона от опасния химикал от всички държави, през територията на които ще преминават..

публикувано на 15.01.18 в 04:43

Вълчи дол - град с бъдеще

Все повече земеделски производители   засаждат лавандула и зеленчуци в района на Община Вълчи дол.  Димитър Димитров е от първите регистрирани земеделски производители във Варненска област и получава средства по европейските програми. Обработва само собствена земя, където има овошки, парници и зеленчуци. С търговия в областта на земеделието се..

обновено на 13.01.18 в 19:50

"Позиция" с Валери Великов, на 13 януари

Тази събота в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция”, от 10 до 12 часа, очаквайте: Интервю с еврокомисаря Мария Габриел за предстоящото през 2018-та година в сферите на цифровото общество и киберсигурността. Димитър Ганев от Изследователски център „Тренд” за началото на европредседателството, белязано от 11 протеста и..

публикувано на 13.01.18 в 08:30
Chart

#479 ТОП 20 (12.01.2018-19.01.2018)

публикувано на 12.01.18 в 21:05