В „Радио Варна представя" на 13 януари на фокус ще бъде българското кино

| обновено на 12.01.18 в 15:19

В рамките на един час водещата Вяра Николаева ще ни върне първо към началото, към първата прожекция на първия български игрален филм „Българан е галант” на Васил Гендов, чиято прожекция се е състояла на 13 януари 1915 година в столичното кино "Модерен театър". Общо 11 филма режисира Гендов, като сред тях е и екранизацията на „Бай Ганьо“ (1922 г.). През целия си живот той се опитва да организира цяла структура за филмопроизводство. Най-важната му стъпка е създаването на „Янтра филм“ – организация, която по дейност се доближава до съвременните продуцентски къщи. Васил Гендов е един от основателите на Съюза на филмовите дейци, а от 1946 г. е негов председател. През 1948 г. режисьорът основава Държавен музей на киното, предшественик на днешната национална филмотека. Режисьорът Илия Костов направи документален филм за Васил Гендов :От 2005 година 13 януари се отбелязва като професионален празник на работещите в киноиндустрията. 2017 година беше изключително успешна за кинотворците. В предаването „Радио Варна представя” ви предстоят срещи с режисьорите Илиян Джевелеков, Стефан Командарев, Илиян Метев и Ясен Григоров. Посоките в новото българско кино ще очертае Людмила Дякова, кинокритик и главен редактор на сп. „Кино”.  Ще чуете две от децата натоварени с главните роли във филмите „Дъвка за балончета” – Аглея Гумнерова и Николай Машалов, кйто играе Ники в лентата „3/4”. Асен Блатечки ще сподели за сбъднатата си мечта да няма билети за български филм. На финала точката ще постави Стефан Данаилов, който ще разкаже за славата и важността да не полетиш в небесата след като тя те докосне, защото актьорът трябва непрекъснато да се доказва. Ще звучи музика от любими български филми.  А новите вече печелят награди от международни фестивали и трасират пътя на следващите.Печелят сърцата на публиката.


ВИЖТЕ ОЩЕ

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 21 септември с Мартин Николов

- Гости в студиото художникът Иво Бистрички за проекта „Платформи” и Васил Даскалов от пространството за съвременно изкуство „Contemporary Space” във Варна; - Разговор в студиото с психолога-фолклорист Ана Стефанова за втората част на книгата „Приказки отвъд мъглите”; - Изложби – спомен за професор Иван Кирков в Галерия 8 и представителна..

публикувано на 21.09.18 в 10:28
Chart

#511 ТОП 20 (21.09.2018-28.09.2018)

публикувано на 21.09.18 в 09:49

Новият ден на 21 септември с Доротея Николова

Интелигентно улично осветление ще има по изграждащият се бул. „Васил Левски”, когато приключи строителството му. Това каза за Радио Варна доц. Димитър Матев от ТУ Варна и един от авторите на умното улично осветление, което има във Варна вече трета година. Ефектът от подобно осветление е изключетелен, казва Матев. Днес и утре, в зала „Христо..

публикувано на 21.09.18 в 07:01

"POST FACTUM" на 20 септември с Емилия Николова

"Радио POST -ер" - денят в пет минути. Защо бе спряно движението по панорамния път за Златни пясъци? Каква вода се стича по склона край Кабакум и може ли някой да я спре? Вицепремиерът Валери Симеонов с визита във Варна, за да тегли чертата на летния сезон.  Високите децибели са от..

публикувано на 20.09.18 в 16:53

"На светло" на 20 септември 2018 г. с Димитрина Дончева

Общинската администрация във Варна заяви намерение да работи за подобряване на атмосферния въздух в града.   Дейността ще се извърши по проект за малко над 230 хиляди лева и ще е с продължителност 2 години. Какво ще бъде извършено за този период и какви резултати се очакват? Вицепремиерът Валери Симеонов е във Варна по повод отчитането и..

публикувано на 20.09.18 в 13:05

НОВИЯТ ДЕН в четвъртък, 20 септември

Няколко дни преди да настъпи астрономическата есен – на 23 септември, когато очакваме и времето значително да се захлади, потърсихме специалист, който отглежда цветя, за съвет как да се погрижим за балконските растения. Красивото мушкато и сакъзчето цяло лято радват очите ни на балкона и съвсем естествено е да искаме да ги запазим за следващата..

публикувано на 20.09.18 в 05:57

"POST FACTUM" на 19 септември с Емилия Николова

"Радио POST -ер" - денят в пет минути. Пропаднал асансьор повдига стари въпроси за контрола на технологичната машина, у нас - далеч от световните стандарти на 21 век . Полицейска операция в Европейския ден без загинали на пътя - защо се разминават числата в статистиката на МВР и здравното министерство? След "развода" на НИМХ с БАН, какво следва за..

публикувано на 19.09.18 в 17:03