"Новият ден" на 17 май 2018 г. с Димитрина Дончева

септемврийско море
Снимка: Тони Петрова

Днес е 40 ден след Възкресение Христово – денят, в който се отбелязва празника Възнесение господне или Спасовден. Спасовден е професионален празник на хлебари и сладкари, както и на шофьори.

В „Новият ден” очаквайте разговор с Георги Михалев, който повече от 10 години прави хляб и сладкиши. Има ли хляб на празничната трапеза на хлебарите и какво е качеството на насъщния в магазините у нас? 

Шофьорът никога не трябва да прави умишлени нарушения на пътя! В това вярва и на това учи своите ученици варненският преподавател и инструктор Цвятко Цвятков. Очаквайте разговор с него след 8.30 часа.

Сграда в старата турска махала във Варна осъмна изрисувана. Кой е авторът и каква е идеята? Разказваме след 9.00 часа.

И днес продължават безплатните генетични изследвания за непоносимост към глутен, които провеждат специалисти в МБАЛ „Света Марина” във Варна. Разговаряме с проф.Людмила Ангелова, ръководител на  лабораторията по медицинска генетика.

Ансамбъл "Българе" се включват в благотворителна акция в помощ на завършването на новостроящия се храм "Св. Прокопий Варненски". На 17 май от 19 часа, в Двореца на културата и спорта във Варна те ще представят  своя спектакъл "Осмото чудо". Повече за каузата – от Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Варненски музиканти на свободна практика организират концерт тази вечер от 19 часа на сцена „Раковина” в Морската градина в подкрепа на колегите си от съставите на Българското национално радио. Интервю с Антоанела Петрова, член на управителния съвет на Българската музикална асоциация и координатор за Варна.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Новият ден" на 21 януари с Мариела Димитрова

От 1951 година 21 януари е обявен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагали при раждане на младите булки и невести. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени,..

публикувано на 21.01.19 в 06:30

НА СЕЛО на 19 януари - АВРЕН

Аврен е едно от селата, създадени от наследници на ваяците - етнографска група, която живеела по най-високата част на Източна Стара планина - в селата Голица , Козичене и Аспарухово. В тогавашните семейства се раждали по десетина деца и по време на поредните руско-турско войни част от българите тръгват на север. Не всички стигнали руските земи. Част от..

публикувано на 18.01.19 в 17:25

"Позиция" с Жоро Бекяров, 19 януари

Тази събота, обзорното предаване "Позиция" ще започне с разговор за бюджета на Варна и предстоящите местни избори. Мисли по повод макрорамката в студиото, ще чуем от общинските съветници Борислав Гуцанов и Янко Станев. И още, за коалициите и изборните листи, за инфраструктурните обекти и сроковете. Стартира ли предизборната кампания в Добрич с..

публикувано на 18.01.19 в 15:04

В "Гравитация нула" на 18 януари

Гости в студиото актьорите от Държавен Куклен театър Варна - Диана Цолевска, Галин Гинев и Стоян Стоянов по повод 99-тото и 100-то представление на спектакъла "Професия лъжец". Гост в студиото художникът Стилиян Атанасов от Плевен, който днес открива изложба във варненската „Галерия 8”. Професор Галилей Симеонов, ученик на Илия Бешков, си..

публикувано на 18.01.19 в 13:06

НЮАНСИ на 18 януари

В петък, 18 януари, ще почетем всички именици, защото е Атанасовден - Св. Атанасий Велики и св. Кирил Алексaндрийски. Според народните вярвания Свети Атанас е покровител на снега и леда. Той си облича кожуха и отива на върха на планината, за да вика лятото. Може зимата да е в разгара си, но по голите клони на дърветата и в синьото небе вече се..

публикувано на 18.01.19 в 06:05
Chart

#527 ТОП 20 (18.01.2019-25.01.2019)

публикувано на 17.01.19 в 16:40

"Новият ден" на 18 януари 2019 г. с Димитрина Дончева

На 18 януари Българската православна църква почита паметта на Свети Атанасий Велики. Атанасовден се почита като патронен празник на ковачи, железари, ножари и налбанти. В народните вярвания Свети Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Счита се, че от този ден нататък зимата започва да си отива. Варненският храм..

публикувано на 18.01.19 в 05:30