Обучението на деца е изпълнена с предизвикателства дейност

Чуждоезиково обучение на деца

Продължаваме с публикациите на материали, касаещи чуждоезиковото обучение на  децата. Ако желаете да попитате специалистите или да изкажете Ваше мнение по темата, пишете ни на nyuansi@bnr.bg

Като преподавател по английски език на деца и юноши Таня Колев препоръчва чуждоезиковото обучение да започне от пет или шест-годишна възраст. Разбира се, преди това родителите могат да занимават децата вкъщи, като предварително се консултират с езикови педагози какви източници и материали могат да ползват.

Какво трябва да имате предвид при избора на обучителен център за вашето дете:

На първо място е препоръчително да проучите езиковия център. Добре е той да бъде сертифициран от Оптима – Българската асоциация за качествени езикови услуги. Уверете се лично къде ще се провеждат заниманията. Обърнете внимание на техническите средства и интериора в залата за обучение – има ли разположени табла за периферно възприятие /те са много важни за усвояване на новата лексика и граматични структури/.

Второ, от изключително значение е да се запознаете лично с преподавателя. Понякога езиковите школи използват неквалифицирани преподаватели или студенти да обучават ученици в ранна детска възраст, тъй като се подценява обучението им. Опитният преподавател съзнава, че децата се развиват с различни темпове и по различен начин и затова подходът към тях трябва да бъде различен.

Нашите деца започват да ползват съвременни технологии от най-ранна възраст. Затова третото важно изискване е да се използват кабинети добре оборудвани с техника.

Не на последно място съществено е групите от деца да не бъдат големи, не повече от 6 - 7 учащи.

Тъй като децата не могат да останат фокусирани върху една дейност продължително време, от изключително значение е по време на часа да се редуват разнообразни дейности - четене, писане, слушане, игри и други забавни дейности. По този начин се постига така нареченото „активно обучение“, при което се ангажират всички сетива.

Дейностите съвсем условно могат да бъдат разделени на такива, които са съсредоточени върху едно от четирите умения, и такива, които практикуват няколкоко умения едновременно:

А. Упражнения за говорене

Тук могат да се използват различни упражнения и форми, като например работа по двойки, въпросници и ролеви игри. Този вид игри са често използвани за решаване на различни езикови задачи. Повечето деца се чувстват свободно да играят някаква роля – като се вживеят в ролята на някой друг те се отпускат и се активизира повече лексика и граматика при пресъздаването на нормални комуникативни ситуации.

Б. Упражнения за слушане

Правят се различни видове слухови упражнения за пресяване на определена информация, като децата могат да рисуват или попълват таблици.

Тук широко се използват Игри с действия - Action games, при които учителят дава инструкции на английски език, без да ги превежда, а обяснява значението им с езика на тялото. Игрите по принцип стимулират вроденото любопитство на децата и желание да учат, създават настроение, развиват паметта на децата и винаги се въприемат отлично от тях.

В. Упражнения за четене

Освен историите, към всеки урок обикновено всяка система за обучение съдържа задачи като „Прочети и оцвети“ или „Прочети и напиши“. При изпълнението им децата могат да работят, както индивидуално, така и по групи.

Има и множество игри, които се използват при развиването на това умение, които са предмет на отделен обзор.

Г. Упражнения за писане

Съществуват множество упражнения за развиването на това умение – като отговаряне на въпроси, писане на прости изречения, самостоятелни работи, при които децата пишат за себе си по предварително зададен модел.

Д. Интегрирани умения

Тук спектъра от упражнения и игри е много широк. Заучаването на традиционни английски песнички и рими заемат основно място при чуждоезиковото обучение на деца. Те, освен че въвеждат нова лексика и граматически структури, са особено забавни за малките ученици. Същото се отнася и за игрите с лингвистична цел. Изработването на различни проекти, които могат да бъдат индивидуални или групови, интегрират четирите умения и децата използват всички свои езикови знания по един забавен и творчески начин

Предаването "Нюанси" може да слушате всеки петък, от 11.00 до 12.00 часа. Автор и водещ Ивелина Кръстева. За връзка с предаването пишете ни на nyuansi@bnr.bg
ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН в четвъртък, 17-ти октомври

Що е то ментална аритметика и как сработва при децата? Очаквайте интервю по темата след 8.00ч. с Красимира Маркова, която обучава по този метод; Недостигът   на  IT - специалисти в световен мащаб нараства, у нас липсват между 10 и 30 000, което не е малко. Ще ви срещнем с двама работодатели и студенти, които ще ни разкажат още след 9.00ч.;..

публикувано на 17.10.19 в 05:56

"На светло" на 16 октомври

Бъдещето на туризма е в краткосрочните почивки и пътувания. Още по темата накъде са ориентирани туристите от поколението Z (които разчитат предимно на технологиите и избират местата си за туризъм дигитално, като избягват класическите туристически агенции) от разговора на Дана Момчилова с Красимир Андреев от Асоциация на българските наемодатели..

публикувано на 16.10.19 в 13:37

Разговори на тротоара: Елица Матеева

“Разговори на тротоара” провеждаме с поредния цветен и интересен персонаж от нашия град. Тя се казва Елица Матеева, кино-критик и режисьор, ръководител на кино школа “Братя Люмиер” към Общинския детски комплекс във Варна. Елица е бъбрива и различна, а по какъв начин отговори на десетте въпроса от рубриката в предаването "Улица "Събота? Чуйте в прикачения..

публикувано на 16.10.19 в 09:23
Протестът на моряците от кораба

"Море и бряг" с Валери Великов, на 16 октомври

Около 1 милион долара за неизплатени заплати трябва да получат моряците от кораба "Амсел". Това съобщи за "Море и бряг" адвокатът на моряците Христо Раев. Корабът е бил продаден и парите са налични, но има трети лица, които предявяват претенции съм сумата и това бави изплащането на заплатите, въпреки че съдия-изпълнител е удовлетворил претенции..

публикувано на 16.10.19 в 09:15
rosa

"Новият ден" на 16 октомври с Мариела Димитрова

За какво да внимаваме при покупка на имот, какви са актуалните капани и каква е състоянието на пазара в момета? Коментираме в 8.10часа с адвокат Бисерка Маринова, преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия ( УАСГ ) исобственик на агенция за недвижими имоти. Най-атрактивния демонстративен отбор по таекуондо, този на..

публикувано на 16.10.19 в 06:59
Заглавие в днешен английски вестник

"POST FACTUM" с Валери Великов, на 15 октомври

Започваме с шегите на фейсбук-зевзеците след снощната съкрушителна загуба на нашия национален отбор. Ще коментираме и грубите и дори расистки нападки в английските вестници, които излизат със заглавия „Лъвовете - 6, Животните – 0” или „Лъвовете – 6, Расистите – 0”. Проблеми със СИК-овете и протоколите очаква Стоил Цицелков, който е..

публикувано на 15.10.19 в 15:47

НА СВЕТЛО във вторник, 15-ти октомври

Отбелязваме Международният ден на белия бастун - репортаж; Какви са предизвикателствата пред лекарите от клиниката по психиатрия в УМБАЛ „Св. Марина”. Питаме ги в Световния ден на психичното здраве; Още за голямото технологично събитие „Innowave Summit 2019”, което ще се проведе този уикенд във Варна; Авто походът на клубовете на..

публикувано на 15.10.19 в 13:56