Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишна награда на ДАБЧ „Българка на годината 2013” – на името на Св. Злата Мъгленска – небесната покровителка на българките по света

За пета поредна година в София Държавната агенция за българите в чужбина връчи наградата „Българка на годината”. Призът е за принос в опазването и развитието на националната и културната идентичност сред българските общности зад граница, а номинациите идват както от страната ни, така и от чужбина. Номинирани тази година бяха 23 активни българки от цял свят: Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Казахстан, Кипър, Молдова, Нова Зеландия, САЩ, Украйна, Франция, Хърватия, Чехия.

С инициативата ДАБЧ насочва вниманието на обществото към ролята и родолюбивата дейност на сънародничките ни зад граница. И в миналото, и днес именно българките са пазителки на семейното огнище, възпитателки на децата, опора на своите мъже. Ролята на българката е още по-значима, когато става дума за общностите ни извън пределите на страната. Факт е, че българският език се съхранява там вече стотици години, благодарение на употребата му в домашна среда, сред най-близките ти хора. Изговарянето на български език на думи като „мама”, „татко” и „дом” си остават основата за съхраняване на културната идентичност без значение от географското място. Не са необходими доказателства, че за опазването на езика, песните, приказките, на българската нежност и българската строгост, на българската обич и достойнство, на българските родови корени – ролята на жената е водеща.


Днес в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” се събраха десетки такива жени – пазителки на българщината зад граница. Носителките на приза и тази година са две – Сирма Зидарова, която повече от двадесет години е председател на Българското културно-просветно дружество в Острава, Чехия и Снежина Мечева, директор на българското училище към посолството ни в Лондон и говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина.

Целият разговор с носителките на наградата ще можете да чуете в програмата на Радио България на 9 март 2014 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!