Срещи

Снимка

Това е едно предаване за малко известни факти, събития, гледни точки и личности на ХХ - тото столетие. 

Тематичната му насоченост обхваща история, култура, народопсихология, Балканите и Балканския човек, Обединена Европа.
“Срещи с ХХ век” има амбицията да прибавя по още нещо към вечните въпроси, идващи отпреди Сократ - “Кой сме ние, откъде идваме, накъде отиваме?”


Предаването е в ефир всяка събота от 9.00 до 10.00 часа, както и от 22.00 до 23.00 в петък.

Автор и водещ: Людмила СугареваВ "Срещите" за българските корени и произход

Тази събота в "Срещите" с проф. Дамян Попхристов и колегата Петко Атанасов ще надзърнем във вековете преди Аспарух.  Вярно ли е, че българите са тук три века преди Аспарух и какво значи това?  И как обяснява мърлявия ни делник днес?  Слушайте, ще е..

обновено на 06.08.22 в 10:20

В "Срещите" за пътуването - в себе си и по света

Тази събота в "Срещите" си говорим с д-р Анна Джуркова за философията на пътуването, за пътуването вътре в себе си, за срещата с бита и културата на различни народи.  И още - за усещането и убедеността, че изкуството предхожда и дава устои на знанието,..

обновено на 30.07.22 в 10:13

В "Срещите" - за фалшивите позитивни послания

Тази събота в "Срещите" с философа и психолог Иво Величков си говорим за времето ни, което нарекохме оксиморонно.  И още - за възможностите на мисленето в нюанси, за тревожността на днешния човек и  влиянието на фалшивите позитивни послания. Слушайте..

обновено на 23.07.22 в 10:19

В "Срещите" почит към Отец Паисий

Тази събота в "Срещите" с Неда Антонова, по книгата й "Безмълвие", припомняме титана на българската история Паисий Хилендарски.  Навършват се 300 г от рождението му, 260 от написването на "История славянобългарска" и 60 г от канонизацията на Отец..

обновено на 16.07.22 в 08:46

В "Срещите" - за родолюбеца Христо Г. Данов

Тази събота в "Срещите" - разговор с литературния критик и писател Емилия Каменова за родолюбеца и мъдрец Христо Г. Данов. И още за наградата на негово име - за цената и обезценяването на литературните награди. Бъдете с Радио Пловдив. 

обновено на 09.07.22 в 09:58

Стойо Вартоломеев - гост на "Срещите"

Щом литературата е азбуката, с която четем света - каква азбука ни предлага днес издателска къща "Хермес"? Това е Издателската къща, която спечели наградата "Христо Г. Данов" в раздел "Издателства". Щом едно добре извършено четене ни избавя..

публикувано на 23.06.22 в 10:33

В "Срещите" - за преводача и превода

За превода, тази "златна монета в духовния обмен между народите", както и за преводача - това "земноводно, което живее едновременно в две различни езикови стихий". За това ще говорим тази събота в "Срещите" с Васил Самоковлиев, носител на наградата..

обновено на 18.06.22 в 09:11

В "Срещите" - за музиката, светлината и красотата

Гост на "Срещите" тази събота е Марио Хосен.  Със световно известният музикант си говорим за музиката, която сгрява и просветлява душата и за времето ни, в което нарушихме баланса между мъдростта и богстството, между добротата и красотата.  Чуйте..

обновено на 11.06.22 в 11:41

В "Срещите" - за войната и греха

"- Боже, защо допускаш войната? - А ти, човече, защо допускаш греха?" Върху едни такива диалози ще мислим тази събота с госта на "Срещите" - журналиста Горан Благоев .  И още - Християнското  Евангелие не оставя място за оправдание на..

публикувано на 03.06.22 в 10:43

В "Срещите" за търсачеството и човешкия дух

В последната събота на българския месец на духа "Срещите" питат и мислят - какво става с най-скъпия диамант в света - човешкият дух?  И  защо днес човекът, бродещ сред морето от образи в търсене на своята идентичност, не успява да я улови, а тя..

обновено на 28.05.22 в 09:02