Срещи

Снимка

Това е едно предаване за малко известни факти, събития, гледни точки и личности на ХХ - тото столетие. 

Тематичната му насоченост обхваща история, култура, народопсихология, Балканите и Балканския човек, Обединена Европа.
“Срещи с ХХ век” има амбицията да прибавя по още нещо към вечните въпроси, идващи отпреди Сократ - “Кой сме ние, откъде идваме, накъде отиваме?”


Предаването е в ефир всяка събота от 9.00 до 10.00 часа, както и от 22.00 до 23.00 в петък.

Автор и водещ: Людмила СугареваВ "Срещите" - разговор за  историческата памет

Защо ни е потребна историческата памет? Нали  според едни тя, паметта, не е снимка на случилото се, а възстановка.  Според други - тя  е и изкуството да се забравя... Да, но кой да е селекционерът?  И защо един Ататюрк, например,  накарва да се..

обновено на 22.09.20 в 09:40

В "Срещите" - за българските страсти и въстания

Тази събота в „ Срещите”- разговор за  страстите български по най- българската книга „Записки по българските въстания”. Изпълват се 170 години от рождението на нейния автор Захари Стоянов.  Гости в студиото ще са философът Тони Николов, историкът..

обновено на 19.09.20 в 09:19

"Срещите" в памет на Иржи Менцел - за киното и красотата

Памет за човека и твореца Иржи Менцел. ще чуете размислите на световноизвестният кинорежисьор за живота, изкуството, любовта. Преди около две години в едно уютно кафене на Прага си говорихме за:съвременните творци и съвременното изкуство. "И до ден..

обновено на 12.09.20 в 09:47

В "Срещите" - за гладните души в това неуютно време

С автора на „Репортажи от нищото” Николай Илчевски тази събота от 9 часа Ви предлагаме среща с онези радости и красоти по планетата, за които не става дума в новините ....и най-вече разговор за гладните ни и уморени души в това неуютно време.  БЪДЕТЕ..

обновено на 06.09.20 в 15:44

Проф. Андрей Пантев - гост на "Срещи"-те тази събота

Тази събота в „Срещи-те” - разговор с интересния историк проф. Андрей Пантев. Въпроси и отговори за парфюма и оцета на историята, за енигмата - човек, за здравословния песимизъм на историята, който понякога е по-лековит от слепия оптимизъм......

обновено на 29.08.20 в 12:52

В "Срещите" разговор за църквата отвъд канона

Тази събота „Срещите” отварят дума за каноничните и харизматични граници на църквата. Щом още светите отци Св. Франциск, Св. Киприан, Блажений Августин са разсъждавали за църковността отвъд канона, значи един такъв разговор си струва. Наясно съм за..

обновено на 22.08.20 в 09:12

В "Срещите" разговор за новия роман на Неда Антонова

Тази събота в „Срещите” предлагаме разговор с автора на все още непоявилият се на книжния пазар роман „Безмълвие - греховната младост на Паисий Хилендарски”.  С Неда Антонова ще поповдигнем завесата около тази интересна личност. Защо младостта му е..

обновено на 15.08.20 в 10:09

В "Срещите" - за светлината и мрака в българската политика

Тази събота в "Срещите"- исторически преглед на българските правителства от Освобождението до 1944- та. Наистина ли  корупцията е задължителна черта в българския политически живот? Кои са  светлите примери в българската политика. Прегледът е на д-ра..

обновено на 08.08.20 в 09:07
Виктор Бойчев

В "Срещите" разговор за изкуството на куклите

В „Срещите” тази събота ще говорим за древното куклено изкуство, повикано за среща с човека още във II - I  век преди Христа, за магията на куклата, за преображенията  на  кукленото изкуство в днешния прагматичен свят. Гост - Виктор Бойчев доскорошен..

обновено на 01.08.20 в 16:24

В "Срещите" за "Репортажи от нищото"

Тази събота „Срещи-те” ви предлагат 120 залъка за душата.  С автора на книгата „Репортажи от нищото” Николай Илчевски ще мислим за единствено важните неща - умението ни да складираме приключения и емоции, да бъдем близко до природата и да попиваме..

публикувано на 24.07.20 в 09:52