Срещи

Снимка

Това е едно предаване за малко известни факти, събития, гледни точки и личности на ХХ - тото столетие. 

Тематичната му насоченост обхваща история, култура, народопсихология, Балканите и Балканския човек, Обединена Европа.
“Срещи с ХХ век” има амбицията да прибавя по още нещо към вечните въпроси, идващи отпреди Сократ - “Кой сме ние, откъде идваме, накъде отиваме?”


Предаването е в ефир всяка събота от 9.00 до 10.00 часа, както и от 22.00 до 23.00 в петък.

Автор и водещ: Людмила СугареваПетър Влайков тази събота в "Срещите"

За изкуството от преди раждането на Христа, за вълшебството и магията, в която ни потапя, иначе казано за кукленото изкуство си говорим с директора на кукления театър в Пловдив Петър Влайков. Как се чувства в света на сензори и роботи.... Какво..

обновено на 15.09.23 в 16:09

Нася Кралевска в "Срещите" тази събота

За спорната дата 9 септември, за живота в България преди 1989г. говорим с Нася Кралевска по книгата й "България под комунизъм". Слушайте ни тази събота, след новините в 9 часа. Водещ: Людмила Сугарева

обновено на 09.09.23 в 12:51

В "Срещите" за Пловдив и Есенния салон на изкуствата

Вече 19 години есента в Пловдив е сцена, на която творци и публика заедно трасират пътя на изкуството, нещото, което прави душата на пловдивчанина. За началото на празниците, наречени Есенен салон на изкуствата, си спомням тази събота с Йохан..

обновено на 02.09.23 в 13:16

В "Срещите" - за надеждата и злината

Поетът Иван Ланджев и книгата му "За неизбежната случайност" са гостите на "Срещите" тази събота. В размислите ни води споделеното от автора, че "всички ние сме наркомани на надеждата".  Ще мислим и по въпроса, ако надеждата е в гърнето на Пандора, тя..

обновено на 19.08.23 в 10:09

В "Срещите" - за деня на Света Богородица

В "Срещите"  два дни преди 15 август, денят "Успение на Света Богородица", разговор с философа проф. Георги Каприев за изчезващата  радост пред лицето на Бога, за търсенето на святост без усилия, за вярата ни днес.  С проф. Каприев припомняме..

обновено на 12.08.23 в 10:16

В "Срещите" - за българина във фейсбук

Тази събота в "Срещите" гостуват проф. Валери Стефанов и психоложката Магдалена Герева. Ще ги питаме защо българинът се чувства така уютно в новата обществена кръчма - фейсбук?  И ще се присъедини ли към днешния homo sapiens, когото наричат "човек..

обновено на 05.08.23 в 10:16

В "Срещите" почит към Отец Паисий

Тази събота в "Срещите" с Неда Антонова, по книгата й "Безмълвие", припомняме титана на българската история Паисий Хилендарски.  Година след като се навършиха 300 г от рождението му, 260 от написването на "История славянобългарска" и 60 г от..

обновено на 28.07.23 в 21:28

Петя Крушева е гост на "Срещите" тази събота

Тази събота с културолога Петя Крушева ще надникнем в Средновековната българска кухня, за да видим какво тя ни разказва за нас българите от онова далечно време...  Известно е,че във времената на Византия и Османската империя готвачът е..

обновено на 21.07.23 в 20:55

В "Срещите" за безсмъртието на духа и любовта

В "Срещите" Неда Антонова  говорим по романа й за Стойна Преподобна "Съвършената". Разговор за вечното безсмъртие на духа и за любовта и временното безсмъртие на телата. Питат Преподобната какво ще стане с България. Тя отговаря:"Много работи ке..

обновено на 15.07.23 в 10:14

В "Срещите" за изпитанията пред българската култура

За преображенията на думата култура, за важната й задача от купчината хора да направи народ. И всичко това във време, в което вкупом констатираме обезценяване на душата, си говорим с Кръстю Кръстев, министър на културата в правителството Денков -..

обновено на 24.06.23 в 10:21