Срещи

Снимка

Това е едно предаване за малко известни факти, събития, гледни точки и личности на ХХ - тото столетие. 

Тематичната му насоченост обхваща история, култура, народопсихология, Балканите и Балканския човек, Обединена Европа.
“Срещи с ХХ век” има амбицията да прибавя по още нещо към вечните въпроси, идващи отпреди Сократ - “Кой сме ние, откъде идваме, накъде отиваме?”


Предаването е в ефир всяка събота от 9.00 до 10.00 часа, както и от 22.00 до 23.00 в петък.

Автор и водещ: Людмила СугареваВ "Срещите" за битката добро - зло

В тези пандемични времена си струва да помислим пак "Що е това зло, и що е това добро". И борбата между тях какво е - илюзия, породена от двойствеността на света, в който живеем или ... Проф. Георги Каприев, поетът - философ Иван Ланджев и..

обновено на 16.01.21 в 08:41

В "Срещите" - какво ни носи новата 2021 година

Тази събота „Срещите” питат каква ще 2021-а?  Разговорите  са с астролога Михаил Ковачев, геополитика проф. Иво Христов, наблюдателя на Балканите Николай Кръстев и един от бащите на програма "Хоризонт" на БНР Еди Емирян. Слушайте в събота от 9.00..

обновено на 09.01.21 в 07:52

В "Срещите" за страстите, доверието и гордостта

В  първата събота на Новата година „Срещите” ви предлагат един разговор с писателя Николай Милчев по книгата му „Ябълковият човек”. Ще мислим заедно защо „душата и доверието бягат когато престанат да намират честен дом в тялото". И още " Видиш ли врата..

публикувано на 31.12.20 в 10:47
Геополитическо дете наблюдава раждането на новия човек. Салвадор Дали, 1943 г.

В "Срещите" - разговор за морала и модерността

Поредната духовна среща в „Срещите ” е с реформатора Жан Калвин.  Кой е църковникът, който изрича: „Кому е нужна модерност без морал”? И защо съгражданите му го наричат„Винителен"? Пореден интересен разговор с проф. Христо Тодоров и Петър..

обновено на 19.12.20 в 10:29

В "Срещите" разговор за Свети Ерм, закрилникът на Пловдив

В навечерието на Рождество Христово тази събота - поредният духовен разговор в „Срещите”. Ще ви разкажем за покровителя на Пловдив Свети  апостол Ерм и неговите нраствени поръки. Гости в студиото - Владислав Ранков и историкът Димо Чешмеджиев. Св...

обновено на 12.12.20 в 08:19

"Срещите" в очакване на Рождество Христово

До големия ден, Рождество Христово, в "Срещите" ще  опитаме да  поразсъждаваме  пак върху вечните истини, върху нещата, които ни правят човеци. Започваме тази събота с питането: "Кога човекът се досеща, че заобикалящата го реалност е по-сложна от..

обновено на 05.12.20 в 07:59

В "Срещите" разговор за светците и светостта

В обърканото ни време, в дните ни - дни на война, „Срещите” ви предлагат разговор за святостта и светците. Защото, тя святостта, е вложеният в човека стремеж за усъвършенстване. Гости на  предаването - Петко Атанасов и Петър Граматиков. И както казва..

обновено на 28.11.20 в 09:17

"Срещите" в памет на Максим Минчев

Максим Минчев беше не само колега, но и приятел на Радио Пловдив!  Журналист, убеден атлантик, човек с ясни цености и непоколебим морал - такъв беше Максим.  И още - пътешественик и авантюрист,  откривател и мечтател, сърдечен, съпричастен и..

обновено на 21.11.20 в 09:18

В "Срещите" за виното и любовта

В дните на „Дефилето на младото вино” в Пловдив ”Срещите” ви предлагат да си поговорим пак за виното и любовта. От векове вървят те заедно.Защо? Вероятно защото пробиват бронята на делника. Разговорът ще е с Неда Антонова, проф.Валери Стефанов и..

обновено на 14.11.20 в 08:52

В "Срещите" за посланията и кода на Задушница

В деня Арахангелова задушница гостите на „Срещите” разсъждават върху това - какво е смъртта. Чудо? Предел, зад който започва нещо ново? Или последен враг, по апостол Павел...  Предлагаме ви един не лесен, но интересен разговор с професорите Мария..

обновено на 07.11.20 в 08:08