Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интервю с Любомир Илков - кореспондент на в. "24 часа" - Пазарджик

Радио Пловдив – А сега насочвам вниманието ви към една тема, която съвсем обяснимо остава във фокуса на обществения интерес все така с цялата си противоречивост и в своя контраст. Защото вече от 3 г. след трагичната смърт на сестрите Белнейски прокуратурата най-накрая се оказа, че е намерила заподозрян, на когото да повдигне обвинение. Тази информация беше потвърдена от окръжния обвинител на Пазарджик Иван Дасклов. Днес на 29-годишния Лазар Колев – Гангстера, който излежава присъда за грабеж, ще бъде повдигнато обвинение за умишлено убийство, но за повече информация и в посока все пак някакъв коементар отблизо е очакването ми сега да проведем този разговор с колегата Любомир Илков, който се намира в Пазарджик и може би от тук да започнем, г-н Илков, какви са обществените настроения в Пазарджик към днешния ден?



Любомир Илков – Добро утро, първо, на вас и на вашите слушатели.



Р. П. – Добро утро



Л. И. – За обществени настроения в Пазарджик вече трудно може да се говори, по-скоро за полярни мнения. Обществени настроения няма след 3 години. Може би цялата страна, в т. ч. и хората от Пловдив са наясно, че след постоянни скандали около разследването на убийството „Белнейски”, постоянни и ексклузивни новини, които след това бяха опровергавани, не знам си колко експертизи, взаимни обвинения, ако си спомняте в началото на 2006-та между разследващи органи от следствие, полиция, прокуратура кой не си е свършил работата, хората в крайна сметка са обезверени. Липсва им оная вяра в институциите, че да, те наистина ще доведат този жесток трагичен случай до някакъв добър край. Така че в тази връзка в Пазарджик е спокойно. Спокойно е, защото на хората все още не им се вярва, че убийците на Белнейски ще бъдат изправени пред съда и в крайна сметка ще си получат заслуженото. Така че можете да чуете мнението „Да, сигурно е този, лежал е толкова пъти в затвора, само на 29 г. е пък е извършил толкова много престъпления”, както и другите мнения „Ето, намериха си жертвата, той е затворник, сега лесно ще го обвинят, кой ще го защити, попадна им в лапите и е изкупителна жертва на убийството.” Лично аз смятам, че Лазар Колев е извършител на това убийство. Ако се проследи хронологията на това убийство, говоря за от 2006-та та чак досега.



Р. П. – Не случайно водим този разговор именно с вас. Сега тук искам да направя едно уточнение, тъй като вие сте човек, който следи достатъчно отблизо делото и можете да коментирате на база на фактите за един процес, който опровергава тезата, че в България всяко чудо е за три дни. Уви, този път действително, неправилно употребих думата „уви” – за щастие, слава Богу, общественото настроение, общественото създнание се оказа достатъчно ранимо на тази тема, тъй като става въпрос за една силна човешка трагедия. Слушам ви.



Л. И. – Така е. Аз наистина следя случая от първия ден, в който телата на момичетата бяха намерени на Грамадите и доста съм писал по странитците на в. „24 часа” за него. Първо, Лазар Колев е бил един от заподозрените буквално още първите дни след намирането на телата. Той е изваден от архивите на МВР като участник в сескусално престъпление с насилие и то върху малолетна. Както знаете, Христина е малолетна, пък Росица току-що бе навършила пълнолетието си преди да умре и е изпробван на детектора на лъжата. Още тогава, макар че сега всички мълчат за това, и отговорите му са били много уклончиви. Тогава обаче, за съжаление, разследващите не са имали годна ДНК експертиза. Ако това беше станало, може би досега процеса Белнейски щеше да е отдавна забравен и извършителите щяха да са получили заслуженото. Така или иначе това е реалността в България и затова може би 3 г. по-късно Лазар Колев сега ще получи своето обвинение.



Р. П. – След 5 хиляди поредни проби, взети, но искам да ви попитам...



Л. И. – Не са 5 хиляди, някъде около 900 ДНК проби са и всъщност това голямо количество проби, поне по моя информация, блокира разследването. Защото и нашият Институт по криминалистика не разполага с толкова много техника, че да може в някакви по-кратки срокове да обработи 900 ДНК проби. Няколко хиляди бяха разпитаните, но пробите са около 900. Между тях са отличени около 10 човека особено заподозрени, между тях е бил и Колев, и то още през 2006 г. , но в един момент се е появило алиби, от негова, пак малолетна приятелка...



Р. П. – Да, и да забележим какво – 13-годишна.



Л. И. – Да, да.



Р. П. – Странно алиби в нашата държава.



Л. И. – Това, за което той е осъден за първи път – изнасилване, тогава момичето пак е било 13-годишно. През 98-ма г., когато той я изнасилва няколко месеца преди да навърши пълнолетието. Тогава изнасилването става във Велинград.



Р. П. – А вие лично споделяте ли мнението, че от най-високо място е било пречено на следствието!



Л. И. – Не, не. Лично аз споделям мнението, че бяха направени няколко съществени грешки. Първо, за следовател, който трябваше да разплете убийството на Белнейски, беше назначен един млад мъж, който беше следовател в пещерския следствен отдел, човек с 2 или 3 месеца стаж, човек, който се беше занимавал само с домови кражби и изведнъж му дават да разплита едно двойно убийство.



Р. П. – Именно това ви питам. Случайно ли е това, тази поредица от грешки? Немарливост, незнание?



Л. И. - ...защото са различни институции. Значи, второ, първата ДНК експертиза, изивинявайте, първата съдебно-медицинска експертиза, която беше направена от екипа на доц. Грозева, мисля, че знаете миналата година „24 часа” публикуа абсолютно точно експертизите, без да се месим, първо, в първата експертиза не беше посочено, че в телата на момичетата е открит генетичен материал. Едва на третия, четвъртия ден даже след намирането на труповете им идват биохимичният анализ от лабораторията на Института по криминалистика, където вече категорично се твърди, че е намерен такъв биологичен материал. Това е онова прословуто измиване на труповете, когато вече са измити за предаване на родителите, идва експертиза от лабораторията и чак тогава вече се взима тъкан под нотките и каквото е останало и т. н., но вече тези проби са компрометирани. Това е втората главна грешка. Няма как следователи, патоанатоми, аз лично не го вярвам, да се наговорят, ти ще направиш така, ти ще направиш така. След това има и трета грешка. Пробите, които са взети, повторните, стоят в шкафчето на младия следовател около десетина дни преди да бъдат изпратени в Института по криминалистика. Не знаеше нито на каква температура са държани, все пак това е някакъв биологичен материал, някакъв секрет, определени изисквания има за тези неща. И това е трета много голяма грешка. Последваха скандали. Ако помните някой подхвърли психопортрета тогава, който между другото, абсолютно съвпада с психопортрета на Лазар Колев – действителният човек, и се заформи някаква война, но около 60 човека работеха тогава – експерти, криминалисти, следователи, и не знам какви, няма как да наговориш 60 човека да завоалират едно дело.



Р. П. – Разбирам ви.



Л. И. – Това аз не го вярвам.



Р. П. – Така да поставим финал на този разговор с журналиста Любомир Илков. Очевидно, въпросите, които очакват своите отговори са много и те опират от една страна до професионализма на полицията, от друга страна защо все пак има толкова много неясноти около това дело. Въпроси, за които гражданите очакват категоричния отговор, но някой трябва да се появи и да го даде на база конкретните факти, а това е работа на съда.

Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26