Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недялко Славов - зам. областен управител на Смолян

Радио Пловдив: Хващам се опашката на песента, която чухме преди малко и репликата „трябва да знам”, много е важно като граждани да знаем какво се случва с парите, които са наши т. е. от нашите данъци, държавните пари, това, което се прави с тях, как се харчат, какво се получава на практика и дали някой не злоупотребява. Звучи като по учебник, въпреки, че практиката отдавна е надхвърлила всичко, което може да се срещне в учебниците, става дума за порочната българска практика. Излиза така и от проверка, която приключи вчера, проверка на еко-министерството, която се беше заела да види как са употребявани пари, влагани в пречиствателни станции, в канализационни мрежи в населени места под 2000 жители, които имат под 2000 жители. Проверени са 26 обекта и по документи, и на място обясняват от еко-министерството, откъдето правят и следните не много лицеприятни изводи: всички проекти са без икономическа обосновка, от всички 26 само за 3 има акт 16 за въвеждане в експлоатация, но нито един от тези обекти, в които са вложени изключително много средства не се експлоатира. В местата, където има изградени все пак пречиствателни станции за отпадни води, няма лабораторни проби, както и няма доказан ефект от пречистване и на всичко отгоре има минимален брой ползватели на тези съоръжения, които са „глътнали”, образно казано доста средства. Поглеждаме тази част на проверката, която касае Пловдивския регион. Огромна част от вложените средства са дадени за 7 проекта в Смолянско. Какво е свършено по тях и след като прочете данните от проверката и предполагам има информация и на място, какво видя като изводи заместник-областният управител на Смолян г-н Недялко Славов. Здравeйте.



Недялко Славов: Добро утро на вас и на вашите слушатели.



Р. П. – Има наистина странни неща, които четем, необременени от специална информация, образование и познание човек. Вие ще ни кажете доколко и като мениджър, и като специалист в системата на управлението ви се струват странни фактите, които показва тази проверка. Аз ще кажа само част от 7-те проекта, за които ще говорим сега: това е канализационната мрежа на ерма река, канализация на село Долен, на село Грохотно, на село Чала, което е с под 200 жители население, канализация на Проглед е извършена с такива средства, на Златоград главен колектор и т. н. Цифрите са различни, със стотици хиляди, милиони, влагани за изграждане на тези канализационни системи, почти нито една от тях, с изключение, доколкото прочетох, на тази в село Проглед, незавършени и неексплоатирани, а пък цената, която излиза на един човек от мрежата достига до над 36 – 37 хиляди в някои места. Доколко това е логично и какво накратко показва вашият прочит на тази проверка?



Н. С. – Аз внимателно се запознах с информацията, която беше изнесена на страницата на Министерството на околната среда и водите и за съжаление споделям вашето безпокойство, което изразихте във встъпителните ви думи – наистина изводите са притеснителни и те донякъде са прителснителни и за обектите, които са финансирани от ПУДОС на територията на Смолянска област. Разбира се, основното притеснение идва от това, че самите обекти имат съмнителен икономически ефект, а имат и съмнителен екологичен, тъй като дефакто те не функционират съобразно тяхното предназначение. Икономическият ефект не е ясен, няма да всички редовни документи за въвеждане в експлоатация и дори и да има той не се експлоатира според предназначението си. Друг проблем, който вие не засегнахте е, че в повечето случаи В и К дружествата не желаят да поемат експлоатацията и поддържането на вече изградените съоръжения.



Р. П. – А как си го обяснявате това? На мен ми направи впечатление в изводите и бях подготвила питане по този въпрос – защо В и К дружествата не искат да поемат ангажимент към тези системи, те не, че са и изградени на 100 %?



Н. С. – Вероятно и заради това, вероятно и заради констатираните, не мога да кажа нарушения, заради констатациите, че там, където има изградени такива съоръжения към много малко от тях са свързани потенциални абонати, които В и К-то да обслужва и да оперират с тях. Може би, затова и те нямат интерес към приемане и експлоатиране на тези съоръжения. Дефакто има изградени съоръжения, към които едва 10 или 20 % от абонатитет са свъ рзани към тях, което, сами разбирате, не представлява интерес от В и К.



Р. П. – Това са едни много средства „потънали”, г-н Славов. 300 000 лв са дадени за колектора, канализационния колектор на с. Ерма река, изградени са 30 % от сградните отклонения. За с. Долен, където живеят 1200 души, нека да кажем малко данни, ако и вие разполагате с тях пред себе си може да ги коментирате. И там са дадени 300 000 лв веднъж, после почти милион и на човек от населението на с. Долен канализацията излиза 3800 лв почти. 5000 лв пък струва на човек от населението канализацията на с. Грахотно, където също са дадени 1 млн лв. Канализацията на с. Чала в община Борино – 197 жители има това селце, на човек от тях канализационната система излиза над 7500. И както казах преди малко само в Проглед нещата изглеждат – поне дадени са пари, но нещо се и свършило, има дори акт 16, което е лукс за всички останали обекти, които до там не са стигнали.



Н. С. – Но виждате средната стойност на изпълнения проект.



Р. П. – В с. Проглед нещата са най-драстични – там средната стойност на един жител излиза 36 000 и отгоре. Нормални ли са тези цифри? Като специалист кажете – сигурно има в зависимост от условията, в зависимост от трудността на терена или не знам още какви зависимости, разлики, но 36 000 на човек е огромна инвестиция.



Н. С. – Разбира се, знаете инфраструктурата в планината е изключително сложна и реализацията на тези проекти се затрудняват основно и от това. Основният проблем е, вие цитирахте с. Ерма река и с. Долен, проблемът е, че тези канализационни колектори не са завършени на 100 %, а те решават проблема на една малка част от хората, живеещи в населеното място. Разбира се, и в Ерма река, и в Долен са необходими още финансирания и още довършвания на тези съоръжения, за да може да се постигне ефекта, който се търси и който е според европейските изисквания. Сами виждате, че в Проглед, нещата, където са направени както трябва т. е. има изградени колектори, има канализационна мрежа, има пречиствателна станция модулна и обектът е завършен и предаден с акт 16 вижда се какви са средните стойности на изпълнения проект на жител. За съжаление, може би това е основният проблем на ПУДОС и може би от частно трябва да вървим към по-общото. Честно казано, аз очаквах тази мярка от новото правителство с временната забрана за финансирането на проектите от ПУДОС поради няколко причини. Първата е, че стойността на строителните договори многократно надхвърля осигурените средства. Установяваме и в други селища, че това явно е било практика в предишното правителсто. Отделно дейностите и възлагането на проектите по ПУДОС не бяха съпроводени с никаква прозрачност, има разбира се, разписани някакви критерии, обаче те въобще не се спазваха и така в обещството се натрупаха достатъчно съмнения, че нещо нередно се случва. Разбира се, не можем да отричаме на места има решени проблеми и то основно с водоснабдяването и това, разбира се, касае и Смолянска област.



Р. П. – Но на много места, както разбираме от тази проверка, дадени са парите, изядени са, канализация няма.



Н. С. – Точно това е, че са финансирани проекти със спорен ефект както икономически, за който говорихме, а така и екологичен т. е. дефакто съоръженията, които са изградени не решават на 100 % проблемите от екологична гледна точка.



Р. П. – Къде са отишли парите, къде са отишли парите? Кои са изпълнителите? Това също е любопитен поглед, тази информация не съдържа такъв.



Н. С. – Ако видите страницата на Министерството на околната среда и водите ще можете да видите повечето от изпълнителите на повечето обекти, ще видите, че на много места те са едни и същи.



Р. П. – Можете ли да споменете някои фирми, които са в обръщение и до кого са близки те, ако имате такава информация?



Н. С. – Нямам такава информация, но публична тайна е, че те са приближени на бившите управляващи особено на фирми от кръга на ДПС, това е масовото мнение специално в Смолянска област. И нашите действия като областна администрация са точно в тази връзка ние се стремим и правим всичко възможно да осигурим прозрачност. В тази връзка по настояване на областния управител наши експерти от областната администрация участват във всички обществени поръчки на територията на общините от на нашата област. Като, разбира се, кметовете ни уведомяват предварителни и ние присъствам, но това е от два месеца. И втората такава мярка за прозрачност е ние правим такива изнесени приемни във всеки общински център, където на място се запознаваме с проблемите, гражданите поставят всякакви проблеми и там, където можем се намесваме и ги решаваме, включително свързани и с водоснабдяването.



Р. П. – Сега, обаче, тези проекти изглеждат както се изрази и Нона Караджова заровили, заровили много пари, много пари под земята. Какво е следствието от тук нататък и какво е по правомощията на областната управа ако имате информация за намеренията на еко министерството? Какво да се прави от тук нататък, защото парите са похарчени, канализацията я няма и за да се завърши и зада има някакъв ефект поне от вложеното до тук трябва да се инвестират още средства, за да се дозавърши? А друг е въпросът и какво има под земята, има ли го всъщност, вложено ли е?



Н. С. – За съжаление, на такъв етап сме, че аз не мога да се ангажирам с мнения от страна на Министерството на околната среда. Мога да изразя, обаче, личното си мнение. Аз мисля, че проверките по обектите по ПУДОС трябва да продължат, за да може ръководството на Министерството на околната среда и водите да направи добър анализ, да се изведат точните изводи, които да доведат съответно до правилните решения. Според мен дейността на ПУДОС не трябва изцяло да се закрива, но трябва да бъде много прецизирана и да се работи по правила.



Р. П. – Имате ли намаренеие да защитите довършването на тези проекти пред екоминистерството?



Н. С. – Може би трябва по-детайлно да се запозная с всеки един от тях, но разберете, тук, в планината съществуват наистина проблеми с водоснабвяването и трябва да се търсят начини за предоставяне на качествена услуга на населението. Това вече е в приоритетите на министерството и то вече го извежда така на преден план. Има общини, които попадат под обсега на оперативна програма „Околна среда”, това са общините с население над 10 000, има общини, които попадат под обсега на прогнрама „За развитие на селските райони” и може би там, където не се обхващат от тези две програми, там трябва да бъдат насочени средствата.



Р. П. – Най-жалкото и другата гледна точка към тоя проблем е, че хората в тези селца традиционно трудно живеещи изглеждат позлатени, съдейки по средствата, които са дадени, за да се изгради там канализация, но ... златото не е отишло точно при тях.



Н. С. – За съжаление, трябва да се съглася с вас. Разбира се, има какво да се желае по водоснабдяването на населените места в нашата област.



Р. П. – И по системите и по проверките, които от тук нататък ще продължат и какво продължение ще имат от тук нататък след анализа на тези проверки, сигурно предстоят разговори и по отделните проекти.
Благодаря ви за вашето сегашно участие в програмата на Радио Пловдив – заместник-областният управител на Смолян г-н Недялка Славов с поглед към изключително многото средства, които са вложени в смолянските села за канализация – незавършена, неефективна, ск па, несъществуваща и още много може да се изреди със съжаление неясна на този етап визия какво да се прави от тук нататък.

Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26