Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Кирил Еленски, общопрактикуващ лекар

Радио Пловдив: Над 200 жители на асеновградското село Мулдава готвят граждански протест заради мобилна антена, монтирана върху покрива на училището. Хората настояват незабавно да се извърши замерване и да се прекрати вредното облъчване особено върху малките деца.
И така на нов глас започваме спора за вредата от антените на мобилните оператори. Събеседник е д-р Кирил Еленски – общопрактикуващ лекар от Пловдив, който е доста добре запознат с темата и затова по същество и веднага започвам с въпроса, на който ви моля да ми отговорите като специалист-медик – вредни ли са електромагнитните вълни за човешкото здраве?


Кирил Еленски: Първо, искам да ви кажа, че този разговор се провежда благодарение точно на мобилната технология, защото аз се намирам на морето и съм на плажа. Когато отчитаме ползите и вредата от различни човешки открития трябва да сме наясно какво искаме. Мобилната технология и възможността да се използва телефон по всяко време и на всяко място вече дотолкова са навлезли в живота ни, че аз дълбоко се съмнявам, че хората биха се отказали от тази услуга. Нейното осъществяване минава и през това да се създаде определена инфраструктура – това са антените и различните станции, които осъществяват връзката, така или иначе те са съпътстваща инфраструктура, без която ние не можем. По отношение на вредата: значи, почти всички електрически уреди, цялата електропреносна мрежа, всеки проводник, по който протича електричество генерират около себе си някакво електромагнитно поле. Подобно нещо се случва и при всичките радиоизлъчватели, отнася се не само за мобилните телефони, отнася се за радио антени, телевизионни антени, всичките на ултракъси вълни мобилни станции за връзка в полицията, таксита и т. н. Ние по принцип живеем в среда, в която има множество и най-различни източници на електромагнитни лъчения и трябва да ви кажа, че до момента никой не е успял да систематизира и да опише като конкретна болестна единица неблагоприятно въздействие от обичайните за ежедневния ни бит електромагнитни излъчватели.


Р. П. – Доколкото ви разбирам вие предлагате същността на спора да се измести върху това да избираме дали искаме нови технологии, развитие на техниката или искаме здраве – това ли е същността на въпроса, според вас?


К. Е. – За мен принципно спор няма, защото няма безусловно доказана вреда за здравето поне от антените на мобилните оператори. Това са антени с много ниска мощност на излъчване и на практика няма абсолютно никакво въздействие. Доколкото разбрах в момента говорим за село Мулдава, където има една антена. Моята практика е в центъра на Пловдив, там и живея, където в един район от примерно няколкостотин метра има десетки антени.


Р. П. – Тъй като знаем пловдивчани какъв ожесточен спор водиха с мобилните оператори, как общината също се ангажира в тази битка да я наречем в кавички.


К. Е. – Вижте, незнанието не оневинява като общ принцип в правото. Твърде много хора се афишираха като независими експерти и започнаха да обясняват неща, които не само не разбират, но и злоупотребяват с някакви титли, които по никакъв начин не могат да защитят. Има един оторизиран орган в България, който извършва меродавни, безспорни като качество и съпоставими измервания и това е Националният център за опазване на общественото здраве. Там работи и най-добрият в България специалист доц. Мишел Израел. По принцип този въпрос чисто технически е решен. По това няма спор. В момента се злоупотребява по-скоро с незнанието на хората и с това внушение – щом стърчи, значи ни въздейства, щом ни въздейства – трябва да се чувстваме зле.


Р. П. – В същото време обаче се признава, че не са правени задълбочени научни изследвания и няма натрупана база данни точно за тези въздействия.


К. Е. – Кой го признава това, кой точно го признава?


Р. П. – Експертите, които правят замерванията, също специалисти от БАН, доколкото успях да се ориентирам?


К. Е. – БАН не е организация, която е оторизирана да върши това. БАН е организация, която ако бъде финансирана, може да организира и да проведе каквито поиска проучвания, но оторизираният орган в България, който е държавно отговорен е Националният център за опазване на общественото здраве. Истината е, че България не е центъра на света и ние не бива да забравяме, че не сме първата страна, която е въвела мобилния телефон като средство за общуване, нито сме страната с най-голяма интензивност на ползване на мобилни телефонни услуги. Проучвания и изследвания са проведени в целия свят и можете да бъдете сигурни, че американската медицинска администрация, или английската медицинска администрация, или която и да е европейска медицинска администрация не са по-малко отговорни от българската, направили са всичко възможно да докажат и да преценят дали има вреди, които са недопустими, защото ползите са неизмерими.


Р. П. – Д-р Еленски, тъй като заговорихме за Националния център за опазване на общественото здраве още преди година от там бяха изготвили проект на закон за защита на потребителите от електромагнитните вълни и те препоръчват като превантивна мярка да бъде записано в указанията на мобилния телефон независимо от неговата марка, че използването му от лица под 16 г. не е препоръчително заради влияние на електромагнитното поле. Е, ако то е безопасно защо са тези превантивни предупреждения?


К. Е. – Значи, говорим за телефона, не за антените. Има безспорни доказателства, че 7-минутен разговор по мобилния телефон покачва температурата на мозъка с една десета от градуса. Това е нещо, което е оразмеримо. Но никой не е показвал срещу тази една десета от градуса дали изобщо настъпват и какви възможни вреди върху човека. Но говорим за самия телефон. Тук не става дума за антените.


Р. П. – Но нека тогава да коментирате как вие приемате като тенденциозни или как ще обясните оплаквания на хора от жилищен блок и то не къде, а именно в Пловдив, които твърдят, че заради монтирана на техния покрив антена на мобилен оператор зрението на много от тях се е влошило чувствително, зачестили са оплакванията от хронично главоболие, сърдечни проблеми, недоспиване – всичко това индивидуално и внушаемо от тяхна страна ли и на какво се дължи?


К. Е. – Сега искам да ви кажа, че главоболието е най-честото оплакване въобще в медицината и е най-типичното оплакване, когато човек има усещане за въздействие. Значи, то не е индикатор за въздействие, а показва усещането за въздействие, когато ни е внушено, че нещо ни вреди, но ние нямаме сетиво, с което да го усетим – нито боли, нито сърби, нито мирише, тогава точно това усещане за въздействие върху хората, които са емоционално по-лабилни и по-чувствителни докарва най-често главоболие. Това е нещото, което няма спор. Освен това, трябва да ви кажа, че като говорим за мобилните телефони то е много интересно – 21 век сме, никой не се сеща, че мощността на излъчване на всички телевизионни антени, всички радио антени е стотици, хиляди пъти по-голяма отколкото мощността на антените на мобилните оператори. Това означава, че дори сигнала, който вие разпространявате по ефир само по себе си, за да бъде разпространен носи вреди, но ние слушаме радио още от времето на Маркони.


Р. П. – Хората са притеснени, че антените са притеснени от факта, че антените се монтират много близо до жилищните им помещения, където прекарват по-голямата част от живота си, където си почиват. Докато една радио антена е монтирана доста далече от тяхното жилище.


К. Е. – Няма проблем. Значи измерванията, които се извършват, говоря за тези измервания, които са грамотни и технически достоверни, установяват параметри, които са под допустимите граници на мощност и фокус на излъчването. Лошото е, че се появиха недобросъвестни хора, които назовават себе си експерти като експлоатират незнанието на хората, които извършват измервания с апаратура, която не отговаря на изискванията за тези измервания и получават резултати, които са неизползваеми, но са много лесни за използване, да се генерира остро недоволство от нещо. Аз съм съгласен, че живота на хората в момента, на много хора не им харесва, но не са точно антените причината затова, че понякога се чувстваме некомфортно.


Р. П. – Нека по същество да кажем - вие като специалист-медик ви търся, има ли връзка между базовите станции и раковите заболявания?


К. Е. – Абсолютно невярно твърдение е да се търси връзка между базовите станции и раковите заболявания, само за няколко вида тумори имаме ясно разпознати причини, за всички останали става дума по-скоро за сумарно въздействие на множество фактори в средата и е изключително неграмотно и нагло, бих казал, от професионална гледна точка да се дават подобни внушения. В края на краищата не бива на хората да се внушават страхове, които правят в момента съвремието някак си по-удобно и по-комфортно. Защото ще си призная, искреност в страховете от мобилните телефони, ако пловдивския площад бъде затрупан с изоставени от собствениците им апарати. Няма как хем да си с три джиесема, хем едновременно с това да твърди, че антената ти пречи. Защото тези три джиесема ще бъдат едни детски играчки, неизползваеми за нищо ако антените бъдат демонтирани. Нали се сещате, че това не е сериозно.


Р. П. – Т. е. ползваме джиесеми, но протестираме срещу антените за тяхното излъчване?


К. Е. – Моите пациенти ме откриват и в момента на морето и имат достъп до мен като възможности за консултация и за организиране на последващи действия точно благодарение на мобилната технология. Хората от Мулдава ползват тази възможност, за да се свържат с техния лекар, със спешна помощ, с целия останал свят. Ползите са огромни, а няма никакви безспорни доказателства за вреда. Не е почтено просто да се внушава точно това поради липсата на възможност да оразмерим въздействието да се вкарва усещането за вреда.


Р. П. – Т. е. тази кампания или тази истерия се дължи поради липсата на информираност от страна на гражданите?


К. Е. – Или тенденциозно злонамерено насочване на информацията, която да им въздейства по определен начин. Значи антените не въздействат по безспорен начин, но този механизъм на въздействие върху психиката на хората въздейства наистина – непочтено, неприятно, злостно по всякакъв начин. Представете си възрастните хора в Мулдава, за които тази психология е абсолютно непозната и които те пряко не умеят да ползват – за тях тази антена е само вреда, но питайте младите хора, които имат възможност по всяко време да се свържат с целия свят, питайте хората, които ползват банкомати, питайте хората, които ползват дебитни и кредитни карти в магазините, защото те се уповават на същите тези антени, какво биха казали по въпроса.


Р. П. – Аз ви благодаря за този коментар. Вие сте категоричен, че излъчванията на базовите станции са безвредни за хората?


К. Е. – Няма безспорно доказани вреди. Ако говорим от медицинска гледна точка за вреда, че едно и също въздействие предизвиква едни и същи доказуеми по медицински безспорен начин въздействия върху голяма група хора. Към този момент подобно нещо не е описано никъде в световната литература.


Р. П. – Коментар на д-р Кирил Еленски – общопрактикуващ лекар от Пловдив. Да завършим и с изследвания на Световната здравна организация, които доказват, че излъчванията на базовите станции е безопасно и те не са канцерогенни. Темата обаче остава отворена, защото въпреки многократното повтаряне от страна на специалистите, че това излъчване е безвредно, хората продължават да настояват от покривите в жилищата, в които живеят да се демонтират антените или т. н. базови станции на мобилните оператори, въпросът остава отворен докато не се насити явно с информации и най-вече с доказателства, които хората да приемат и за собствено успокоение да си изработят лична позиция.

Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26