Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Ганев - Институт за пазарна икономика

Радио Пловдив: Сега един друг поглед към събитията от вчера и икономически коментар – той ще бъде на Петър Ганев – експерт в Института за пазарна икономика.
Като начало да попитам как оценявате вие вчерашните събития –вдигането на вноската за пенсия, непроменената здравна осигуровка – дали правителството има резон в тази стъпка или то отстъпи пред уличния натиск както считат някои ваши комлеги-икономисти?


Петър Ганев: Правителството не само, че отстъпи пред публичния натиск, а ако видим това, което се случва през последните няколко години може би най-лошия момент пред държавата беше точно в навечерието на изборите, когато беше ясно, че предходното правителство харчи като за последно, но от тогава насам вчера безспорно беше най-лошия ден от държавна гледна точка за България. Причината за това е, че имаше правителство, което беше реформаторско, поне така се наричаше – тръгна да прави реформи, срещна много пречки, но продължаваше да твърди, че ще направи много реформи и всъщност вчера то обяви официално чрез своя премиер, че се отказва от всички реформи – от здравна реформа, от пенсионна реформа, тъй като не може да се справи, страх го е от протести и си изкупва вината като налага по-високо облагане върху бизнеса и с тези пари да се потушат протести на лекари и на синдикати, и на всички. Нещо повече, оказа се, че всъщност ние хубаво сме гласували на изборите за партии, но вече в голяма степен се управляваме от хора, които не подлежат на такъв тип избор, а всъщност синдикатите, които преговарят от името на обществото на четири очи с премиера, стиснали са си ръцете за по-високи осигуровки въпреки, че е ясно те точно кого представляват или по-скоро те представляват една малка група, но останалата група от обществото не е представлявана в този разговор. Но това не е продължение на цялата тази тристранка, която се вихри през последните две години, която едва ли не иска да ни каже, че ние стоим на масата на преговорите с премиера, това не е всъщност така. Просто това е една група хора, които преговарят и пазят собствените си интереси и в крайна сметка мечтата на синдикатите да обърнем тотално курса на нашата икономика – в продължение на 10 г. поддържаме ниски данъци, сваляме данъци, имахме излишъци, имахме финансова стабилност, през цялото това време синдикатите мрънкаха едно и също – за по-високи осигуровки, за по-високи данъци, разтягане на дефицита и ето, и спиране на всички възможни реформи, помните дори по стачките на учителите какво беше, каква борба беше да няма реформа и ето - тяхната мечта се изпълни – имаме и дефицит, имаме и нарастване на данъците, имаме и спиране на реформите, отговорността за всичко негативно, което ще потече отсега нататък е хубаво синдикатите да си го поемат след като тяхната мечтана политика в крайна сметка успяха да пробутат на премиера в разговор на четири очи.


Р. П. – А вие споделяте ли тези почти апокалиптични прогнози на ваши колеги за масова безработица, за сив сектор, как всичко това, което вчера се случи ще се отрази на хората, на бизнеса и какво ще стане нататък?


П. Г. – Ами вижте като повечето така сметки, между другото, ще има и на НОИ, и на синдикати, и на всички, които са замесени, дефакто те правят статични сметки – т. е. те казват в момента вземаме толкова пари от данъци при такива ставки, при вдигане на ставките с еди какъв си процент, приходите ще се вдигнат с еди какъв си процент и едва ли не дупката ще се запълни. Това обаче не е така. Знаете, че преките данъци около 2000 г. бяха над 40 %, и данък печалба, и общо доход, и осигуровките бяха над тези нива и въпреки това тогава имаше по-малко приходи отколкото има в момента, когато вече са намалени 3 и 4 пъти като ставки. Т. е. наистина икономиката е динамична и въобще данъчната политика е такава и зависи до голяма степен до това не толкова каква е ставката, а дали има кой да я плаща. В момента в България има и проблем с безработицата, той е очевиден, има и проблем с това, че хората така или иначе не вярват на държавата, не вярват на нейното здравеопазване, и на нейната принципност и не желаят да плащат осигуровки и масово си получават пари в сивия сектор. Политиката, която може да задълбочи този проблем е именно тази – да се вдигне данък и то не кой да е данък, а данъка върху труда т. е. ние автоматично налагаме.... която по дефиниция означава по-висока безработица, нещо повече, ние я налагаме точно върху средната класа. Знаете, че осигуровките те няма да повлияят на богатите, тъй като има максимум – всеки лев над 2-те хиляди лева на месец по никакъв начин не е засегнат от това увеличение на осигуровките. А частта, която се плаща от работодателя тя пак се калкулира към конкретния работник, разходите му за труд т. е. ние вдигаме възможно най-грешния данък, който е възможно да бъде вдигнат – върху труда, където са проблемите, където е сивия сектор и върху хората със средни доходи. Т. е. това е парадоксалното, че синдикатите трябва да защитават трудещите се хора, а трудещият се човек бива ударен с тази мярка. Това ясно показва какво е противоречието въобще в тяхното отношение – те не защитават никого, те просто се държат като държавници, това е една партия в сянка. Те провеждат държавна политика, често съобщават каква е държавната политика т. е. ако имаме държавници нека се явяват на избори и да ги избираме там.


Р. П. – Да, но те обявяват едновременно днес всичко, което се случи вчера, ще има своето продължение чрез подписване на споразумение, но те остават в стачна готовност, даже на 7-ми митингът ще се състои, всичко това по отношение на кризата, излизането, рецесията – вашият чисто икономически коментар? В крайна сметка какво ще се случи?


П. С. – Нормално е да стоят на улиците и да плашат с протести. Аз ви казвам те нямат икономически аргументи, това не може да бъде защитено с икономически аргументи като политика. Единственият начин това да се случи е да се продължава натиска и така да се налага някакъв страх у управляващите, че трябва да следват тяхната политика. Нямам представа какво ще се случи. Надявам се все пак управляващите да се вслушат в аргументите, които потекоха и ние също даваме, така група от икономисти, даваме пресконференция днес в 10 ч в БТА, така че ще има доста отзиви по тази тема и аз се надявам да надделее здравия разум, а не бройката на хора на улицата. Знаете, че единствената група, която няма подобен тип представителство, което може да стачкува и въобще да е толкова активно това са точно данъкоплатците, които плащат тези данъци или които са в сивия сектор т. е. те много рядко излизат да защитят такъв общ интерес като данъчна тежест или липса на реформи. Общо-взето хората, които излизат на улиците в общия случай искат повече пари – примерно здравна система, от образование или пък самите пенсионери, което е нещо нормално, има една друга група в обществото, която е най-голяма от всички тези групи и това групата на хората, които работят, плащат данъци и не мога да разбера защо ги плащат при положение, че не получават нито здраве, нито пък парите им за пенсии някъде се спестяват, а просто има една безумна яма в НОИ. И тази група може да не е по улиците, но тя има своите лостове и своята сила и аз предполагам, че това трябва да се усети и тази политика да бъде овладяна още сега.


Р. П. – Благодаря ви за това участие в програма „Точно днес”. Петър Ганев – експерт в Института за пазарна икономика.

Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26