Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васко Василев свири благотворително в Пловдив

Радио Пловдив: Виртуозният български цигулар ще свири тази вечер в Пловдив на сцената на пловдивския драматичен театър. От 22 г. Васко Василев е концерт-майстор на Кралската опера в Лондон. Наричан е „Паганини на цигулката”, носител е на много международни награди, изявява се във всички музикални жанрове, концертирал е заедно със световни звезди като Стинг и Пласидо Доминго, учител е на Ванеса Мей. Детето-чудо напуска на 10 г. България, за да учи в Москва с любопитната подробност, че е изключен от Московската консерватория, а после печели конкурса в Ковънт Гардън в Лондон. За концерта си в Пловдив, а и утре в НДК той е поканил най-известната фламенко група „Чамбао” като лично е финансирал пловдивското им турне, а всички приходи от концерта ще бъдат дарени на Жълтото училище, което се ползва от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и в която Васко Василев е избрал да получи диплома, в момента е студент в пловдивската академия. Ще припомня и, че преди няколко дни Васко Василев посрещна в България 40 си рожден ден, а по този повод излезе биографичната му книга „Васко – на 40”. За Радио Пловдив преди концерта му тази вечер в пловдивския театър от 19 ч Галя Митева разговаря с Васко Василев:


Васко Василев: Здравейте, много ми е приятно да съм пак в най-слънчевия град на България.


Р. П. – Макар и с малко дъжд поръсен тези дни.


В. В. – Е, какво да правим, това е октомври все пак. Ще донесем слънце с нашата музика.


Р. П. – На патерица, да ви честитя рождения ден и от Пловдив. Какво си пожелахте и по този начин ви питам има нужда от нещо Васко Василев? Когато човек ви гледа отстрани си мисли, че света е в краката ви и ви обича?


В. В. – За мене най-важна е моята публика, моята музика, така, че по-голям подарък от моята публика в България нямам.


Р. П. – Откога не бяхте посрещали рожден ден в България?


В. В. – О, о, о, това е много хубав въпрос. Не съм бил на рожден ден в България може би 30 г., защото аз на 10-годишна възраст заминах за Русия, след което за Англия и все така се случва, че за пръв път съм на рожден ден в България от много, много години.


Р. П. – А, дълго време беше почти тайна, че всъщност са ви изключили от Московската консерватория, защото сте ругаели нещо по адрес на Ленин или изпита по КПСС, нещо такова?


В. В. – Да, аз не бях много добър ученик по КПСС, даже аз пуснах книга за моята годишнина и в нея разказвам доста подробно за тези палавщини, но да, мен ме изключиха всъщност от първия курс на московската консерватория, но какво да правим – сега съм студент в Пловдив.


Р. П. – Вие имате майсторски класове и студенти от целия свят. Защо решихте все пак да имате диплома и то от Пловдив?


В. В. – Отговорът е много лесен. На мене всъщност никога не ми е трябвала диплома, но моят баща, който има 60-годишнина тази година, на всеки 5 минути ми казва, че ще бъде хубаво ако имаш и диплома и реших да му направя подарък, а той е от Пловдив и почти всичката моя най-близка фамилия – чичо, леля, братовчедите са в Пловдив и реших, че е по-добре да си студент, където имаш фамилия, отколкото да си студент някъде, където не познаваш никого.


Р. П. – И затова и правите подарък на Пловдив и по-точно на академията с тези два благотворителни жеста?


В. В. – Двата концерта са абсолютно продадени, ние за този концерт не взимаме и една стотинка, испанските музиканти са платени лично от мене, надявам се приходите от всичките билети да отидат към Жълтото училище в Консерваторията и ми казаха, че аз съм първия и съм много щастлив, че това се случва.


Р. П. – Правите това не само защото имате сантимент към Пловдив, а и заради хала, на който е българската култура, затова ли? Защото знаем, че хонорарите ви са много висок праг.


В. В. – Да, да, разбира се, аз правя доста неща благотворителни и навън, не само в България, но за мен е щастие, че намерихме нещо благотворително, което е лично важно за мене – този град, тези стари къщи са жестоки и трябва да са хубави, от тази академия са излезли толкова добри музиканти и аз никога не съм плащал за образование и той е мой малък, даже не подарък, а това е моето малко връщане на това, което съм получил. Вярвате ли, че има смисъл от тези благотворителни жестове? Вярвате ли, че позитивното, че усмивката, че състраданието, може все пак да се пребори със злото и с опростачването, извинете за думата?


В. В. – Да, абсолютно. Аз мисля, че аз като човек винаги съм по-щастлив ако подаря на някой подарък, отколкото ако получа подарък, така че и в религията го има това да даваш, това е много добре, на запад е много популярно да даваш. Така, че постепенно и в България така ще стане и се надявам да има и други артисти, които имат нещо общо с пловдивската академия също да помогнат.


Р. П. – Направи ми много силно впечатление, когато прочетох в едно ваше интервю, че всеки ден мислите за смъртта. Как е възможно се запитах, вие сте символ на усмивката на света, толкова сте позитивен, толкова сте светъл и лъчезарен. Откъде тези мисли?


В. В. – Аз мисля в контекст, понеже аз работя в оперен театър Ковънт Гардън, където всяка нощ някой умира на сцената в някоя опера и по някакъв начин мислиш за това.


Р. П. – Книгата ви вече е на българския пазар. Доволен ли сте?


В. В. – Много съм доволен, аз я видях за първи път напечатана, много съм доволен, че на 40 г. имам нещо ново – не само цигулка, не само композиране на музика и всички приятели, които са я чели казаха, че са прочели на един дъх и се надявам наистина да се хареса на моите почитатели.


Р. П. – Часове остават до концерта ви тази вечер в драматичния театър. Концертът в Пловдив ще бъде повторен и на сцената на НДК на следващия ден заедно с вашата сестра, която ще направи дебют на сцената, нали така?


В. В. – Да, точно така.


Р. П. – Кажете тази група „Чамбао”, която е имала концерти в България, но не е толкова популярна, наистина ли е сродната ви душа – малко фламенко, цигански и испански нюанси?


В. В. – Аз от малък съм обожавал фламенко музика и всъщност се запознах с тях, с китариста, който свиреше с мене при Стинг една вечер и така започнахме да си мислим за съвместен проект, след което те дойдоха веднъж в България и станаха много известни в България. В Испания те имат мултимилионни продажби на техните дискове и беше наистина една страхотно преживяване. Живях в Малага, живях с техните традиции, с тяхната култура, ходех в баровете, където свирят фламенко и се надявам довечера това да се предаде и на публиката.


Р. П. – Това ли е начинът да стигнеш и до класическия формат, това ли е новата модерност – смесването на музикалните жанрове?


В. В. – Ами според мене в този 20-ти век ние малко прекалено решихме, че рок музиката си е рок музика, че класическата музика си е класическа музика. Едно време музиката е пътувала – Моцарт е пътувал, например Моцарт е имал турска трупа, във Виена е написал операта „Отвличане от сарая”. Аз мисля, че просто се връщаме към нещо, което винаги е било. За съжаление, прекалено много хора казват аз обичам само джаз или аз обичам само класическа, има навсякъде хубава музика – фолклорна, джаз и това, че тя се прелива и влиза заедно с друга музика и се миксира, не е нищо ново, но хората си мислят, че всъщност не е, ако си помислим за историята на музиката.


Р. П. – Получавате много радост и обич от света, понякога ви идва може би в повече, но Васко Василев какво обича, освен музиката?


В. В. – Васко Василев обича това, което повечето от българите обичат – да седне след това да яде една хубава мешана скара с хубава лютеница, да има айран и баница.


Р. П. – Така ли да завършим този разговор?


В. В. - Ами, да, най-хубаво е да имаш българската храна и в момента светът е толкова различен, но единственото, което остава е миризмата на храните, които българското си го има само в България.


Р. П. – Добре, всичко останало, надявам се, наистина да го имате. Очакваме ви с нетърпение в Пловдив тази вечер. Много благодаря.


В. В. – Благодаря, аз също, чао, чао.


Р. П. – Чухте цигуларя Васко Василев, който поставя обаче над всичко музиката. Да я чуем довечера от 19 ч в Драматичния театър.

Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26