Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Безлов - Център за изследване на демокрацията

Радио Пловдив: За скандала с подслушаните телефонни разговори между Ваньо Танов, Симеон Дянков и Владислав Горанов ще говорим сега с Тихомир Безлов – анализатор от Центъра за изследване на демокрацията.
Като начало как коментирате тези три телефонни, които бяха оповестени – и те знаят, че ги подслушват и тримата и продължават да говорят, дали това, което казвате е нещо ново, дали защото пък не може да им навреди или просто биха искали да огласят нещо? За какво е признак този скандал?

{audio}

Тихомир Безлов: Според мене това, което чуваме беше известно от онзи период на времето в отношенията или проблемите между директора на агенция „Митници”, финансовия министър и вътрешния министър. Бих дал един такъв пример, който за мен е емблематичен – има един изключителен американски сериал, който се казва на американски жаргон „Подслушването”. В американските специални служби и полицейските служби това е като библия за криминология, използва се като учебник буквално. Там има следния епизод, момент: в момента, в който започва да се подслушва много високопоставен представител на организираната престъпност, началникът на полицейската служба много е против това и иска много бързо да се приключи с това. Основната причина е, че, когато вие започнете да послушвате високопоставени лица попадане на изключително много политици, магистрати започват да говорят за неща, които обикновения човек не иска да ги знае и обикновеният полицейски служител не иска да ги знае. Т. е. попадат на информация, която е опасна за вас. И, ето, тук в тоя случай имаме точно такъв случай. Ние, започвайки да подслушваме такива високопоставени служители за държавата, ние научаваме неща, които обикновения човек обикновено не ги знае. Това в България преди никога не се правеше. Значи, когато имаше основания да се слушат високопоставени лица обикновено се отказваше в полицията, в специалните служби. И тук в това, което се случва има две страни – от една страна, самият факт, че слушате лице като Танов, преди имаше информация, че се слуша земеделския министър, че се разработват означава, че нямате недосегаеми хора т. е. едно старо правило не се спазва. Но това неспазване води до всички тези последици, които съответно виждаме не само от вчера, възниква проблема за политическите щети т. е. средния човек започва да научава, щото такива информации изтичат, които той не му е дадено да ги знае. Така, че това, което се случва е доста уникално в България, за първи път се случва такова нещо да изтекат разговори телефонни лични на финансов министър, на заместник-финансов министър, на директора на митниците.

Р. П. – Тези разговори излиза, че не са СРС, не са класифицирана информация, а всъщност какво са това – дали не се потвърждават думите на Татяна Дончева преди дни, че има параноя в това правителство и те се подслушват и контролират?

Т. Б. – Значи, какво значи параноя? Винаги политиците имат известен страх. Аз не знам дали това е лошо, ако всеки министър, всеки високопоставен служител знае, че е възможно да бъде разработен и, че не е защитен и за него няма покрив, няма чадър, както му казваме на български, тогава той много по-различно би се държал. Значи, аз съзнавам и огромния риск, който съществува в тази ситуация – точно нали един страх, една параноя от това, че може да бъде слушан, но това си има и своите положителни страни т. е. вие защитавате интереса на държавата. Много трудно е един държавен служител, един министър – политик, нали, да злоупотребява с публични ресурси ако знае, че е наблюдаван, че може да има последици от това, което говори.

Р. П. – .Целият проблем са две – три фирми, заради които ги натискам – казва Ваньо Танов в единия от разговорите. Всъщност, какво разкривате тези три разговора – корупционни процеси вътре в правителството или просто влошени взаимоотношения между тях?

Т. Б. - Аз съм коментирал с г-н Танов различни негови подозрения, че той примерно беше убеден в различни неща, които след това си промени мнението. Мога да ви дам пример с „Булгартабак”. Той примерно вярваше, че това е голям фактор на пазара на черни цигари, на нелегални цигари. Фактите показаха, че това не е така, просто ние не можем да намерим български оригинални и качествени цигари на нашия пазара, значи това го знае всеки пушач, който използва цигари без бандерол. И когато фактите са такива, когато реалността показва т. е. вие не може да продължите да твърдите това, така г-н Танов си промени мнението. Според мене той има една така честна позиция да се противопоставя на тая тотално корумпирана среда, но в тази си позиция обикновено допуска и грешки, между другото и аз в същото вярвах по отношение на Булгартабак, но фактите ме опровергаха и аз си признавам, че бърках. Така, че това е нормално усилие на един такъв служител, който се опитва да реши все пак проблема на бюджета. В ситуация на криза, в ситуация на рязко вдигнат акциз на цигари, това се превръща в огромен източник за организираната престъпност и не само за организираната престъпност. От нелегалните цигари се възползват от бедните ромски семейства до олигарсите в страната.

Р. П. – Аз попитах затова, че те знаят, че ги подслушват, продължават да изнасят факти – с каква цел? Вие споменахте политически щети... Всъщност, какво ще донесе този скандал?

Т. Б. – Трудно ми е да кажа. Нека да видим данните от следващия месец. Това, което ми се струва е, че средния човек не се интересува в България от тези политически скандали, той се интересува доста малко от политика, малко ще му повлияе вероятно. Средният човек гледа турски сериали, младите седят пред компютрите, така, че със сигурност не знаят какво значи СРС. Направете си една анкета с млади хора, ще видите, че нито са чували, нито знаят и не се интересуват. Така, че имам чувството, че този интерес е сред една неголяма група, които са хора близки до политиката, има един стар рефлекс според мене от медиите, които продължават да следват един такъв един стереотип от началото на 90-те години, когато огромно количество хора се интересуваха от политика. Според мене, в момента вече не е така.

Р. П. – И се изнасяха компромати тогава?

Т. Б. – Да, спомняте си, особено съвсем в началото на 90-те години – тоя списък, оня списък, нали постоянно – службите, досиетата бяха една огромна тема на хората. В момента нещата са много различни според мене. Значи, възможно е да бъркам.

Р. П. – А какво ще донесе този скандал вътре в правителството? Смятате ли, че нещо ще промени? Ще увеличи вътрешното напрежение, омерзение?

Т. Б. – Аз мисля, че тоя скандал е от май месец. Както виждате те си говорят по този начин. Хората от правителството, в смисъл най-високите позиции имат такива бих казал сериозни подозрения един към друг, освен подозренията на г-н Танов, очевидно и вътрешният министър има сериозни подозрения към г-н Танов, така, че тези отношения ги има и нали според мене това беше някак си естествено, защото това, искам да припомня онзи момент, за нещо, което обикновените хора така и не разбраха какво точно става, в онзи момент април месец, в началото на април ние бяхме пред една много тежка финансова ситуация, бих казал в един огромен политически риск, за три месеца има около един милиард и половина бюджетен дефицит. И ние бяхме реално в ситуацията на Румъния, на Гърция, на Унгария, на която искате страна, тези страни, които трябваше да намалят пенсиите си и заплатите си. Знаете, имаше по 25 – 30 % намаление на бюджетните заплати и 10 - 15 % на пенсиите в тези страни. Т. е. България беше реално в тази ситуация и никой не знаеше какво ще се случи следващия месец. Очевидно влизаха много, много по-малко пари отколкото беше планирано. Ясно беше, че ще има спад на приходите и никой не очакваше да е толкова рязък и според мене никой не знаеше какво се случи по-нататък.

Р. П. – И тези събития са отразени в тези разговори, това искате да кажете?

Т. Б. – Да, според мене това е един от най-тежките периоди в правителството, особено в приходната администрация, защото хората, от които зависеше виждаха, че колата, която управляват е на лед, тя не завива накъдето те желаят. Съществуват всички рискове да достигнем до една много тежка социална ситуация с протести, с много тежки сътресения. Така че между другото тук искам да ви кажа нещо понеже г-н Дянков се превърна в национален враг през последната година, нали той тогава вярваше, че нещата ще се стабилизират и прогнозираше, че нещата се оправят, което в крайна сметка се случи. А значи с всичките грешки, които направи,2 тази му убеденост, даде една устойчивост и много от рисковете, които имаше тогава не се състояха. Сега не искам да кажа, че отново няма рискове, вече ние отново седим в тая ситуация - януари, февруари, март, които са изключително тежки, винаги има дупка януари. Въпросът е колко е дълбока и дали ще продължи февруари – март.

Р. П. – Благодаря ви за това участие в програма „Точно днес”. Тихомир Безлов – анализатор от Центъра за изследване на демокрацията.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26