Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Славчо Славчев, Фондация "Сън и здраве"

Радио Пловдив: Горещото време провокира по-лесно умора. Ако действаме по план и спокойно тогава си осигуряваме защита каквато динамиката на дългия ден ни отнема в ежедневното бързане по задачи. Толкова по-страшно става обаче, когато бързаме на колела, недооценявайки умората. Логично, може би затова може би национална кампания ще постави акцент върху рисковете на дремливото шофиране – един проблем, който става все по-актуален и в последните дни дори стана причина за смъртта на петима души. По темата ще разговаряме с председателя на фондация „Сън и здраве” д-р Славчо Славчев – фондацията, която е инициатор за тази кампания. Кажете моля ви към какво основно е насочена тази кампания и какво трябва да знаем за особеното състояние, в което могат да се окажат водачите тогава, когато не са си набили необходимото количество почивка преди да се окажат на колела.
{audio}
Славчо Славчев: В този увод вие много добре казахте, че има редица обстоятелства, които завишават риска от тежки катастрофи поради задрямване на волана. Какво става особено сега в летните месеци? В сезона на почивките много от пътуващите за морето или за по-дълги дестинации решават да пътуват през нощта, за да избегнат горещините, да избегнат натоварването по пътищата и така предпочитат нощното шофиране. Ние сме устроени така, че сме будни и бодри през деня, когато е светло и спим на тъмно – това е човешкият биологичен ритъм за разлика да кажем от котките или някои други такива хищни животни, които спят през деня, а ловуват на тъмно през нощта. В това решение да пътуват през нощта, когато обикновено се спи редица грешки се допускат от незнание или пък нарочно се пренебрегват основни правила и действително рисковете за тежки катастрофи се завишават в пъти.

Р. П. – Споменавате, че се говори за нова медицина на съня и това ли е целта на тази кампания – да разясни този медицински проблем сънливостта?

С. С. – Фондация „Сън и здраве” има точно тази цел да въведе в общественото съзнание основните принципи на нова медицинска специалност, която се нарича „Медицина на съня” и има регламентирана в САЩ, в Австралия, в някои от европейските страни. Тази медицина поначало се занимава със съня, циклите на сън и бодърстване, нарушенията на съня, заболяванията на съня и т. н. с около 90 болести, които са болести на съня. Но нека се върнем на темата, която ни събра днес – това е дремливото шофиране. Когато не сме спали достатъчно, когато като количество сънят ни е по-малко от 7 – 8 часа, което е обичайно, а спим да кажем 4 – 5 часа или пък самото качество на съня е променено или нарушено, то тогава се натрупва т. н. сънен дълг. Какво означава това нещо? В нашето ежедневие 24 ч ние влагаме в сметката на съня около 8 часа и теглим около 16 ч будно и бодро състояние. Когато обаче внасяме вместо обичайните 8 часа 7 часа или просто с един час по-рано ставаме или един час по-късно лягаме. Тогава се събира дефицит за цялата седмица около 7 часа, което означава все едно една нощ не сме спали. Когато този дефицит стане по-голям започва да се проявява т. н. на прекомерна дневна сънливост. Това е състояние, в което независимо от нашето състояние да запазим бодрото и будно състояние ние задрямваме и заспиваме.

Р. П. – Всеки човек ли може да изпадне в това състояние или се отнася до по-чувствителните?

С. С. – Да, разбира се. Не, не, това е за всеки един човек, който има по-малко като количество сън отколкото е необходимо.

Р. П. – Нормален физиологичен процес.

С. С. - Да, точно така, все едно ядете всеки ден по-малко отколкото обичайното, естествено ще започнете да слабеете. По същия начин ако не спите достатъчно като количество и като качество постепенно ще започне да се проявява този недостиг на сън или този сънен дълг, за който ви казах.

Р. П. – Д-р Славчев, кажете какво трябва да направят хората, на които им предстои пътуване, което в никакъв случай не може да бъде отложено, а не са успели да си наваксат времето за сън по една или друга причина.

С. С. – В никакъв случай да не шофират ако не са се наспали достатъчно! Ето, миналата седмица има такъв случай в моята медицинска практика – една жена беше тръгнала за морето след като беше спала само час и половина, защото си приготвяла багажа, била на работа предишния ден и в 11 ч тръгва за Варна и след около 1 час почти избягва тежка катастрофа поради това, че е задрямала. Затова аз бих посочил, че много фактори могат да влияят върху крайния резултат на повишената др емливост – лошата хигиена съня, по-малко спите или не спите качествено, или си лягате късно, ставате рано, нередовен режим на лягане и ставане, а препоръчително е да се ляга по едно и също време и да се става по едно и също време и да имате около 7 – 8 ч средно сън. Другото е така наречената ниска култура, хайде така ще го кажа на населението, което се весели през нощта и нарушава спокойствието на съседите си. Така се причинява остра инсомния или остро безсъние, което за щастие преминава след една – две нощи. Но има и заболяване хронично безсъние, което се изразява с трудно заспиване и трудно поддържане на съня и от това заболяване страдат може би 40 – 50 % от населението на САЩ. По-често са засегнати жените между 35 и 50-годишна възраст, но това е основен фактор, който нарушава нашите основни цикли на сън и бодърстване.

Р. П. – Но, кажете, при условие, че са осигурени тези 7 ч сън, а както вие казахте качеството на съня не е такова, каквото би могло да ни осигури бодрост кафето помага ли? Енергийните напитки?

С. С. – Има различни заболявания, които нарушават съня и които се проявяват само по време на сън, те фрагментират, накъсват съня и го правят недостатъчно пълноценен. Тази разпространена теза, че кафето компенсира некачествения и недостатъчния сън в никакъв случай не бива да се приема за абсолютна.

Има опасни сигнали за дремливите шофьори, които трябва обезателно да се имат предвид да им се обърне внимание, защото заспиването става изведнъж, рязко, все едно пелена пада пред очите ви. Но преди това има период, в който очите ви са неконтролируемо се затварят и ви отклоняват, трудно държите главата си изправена, не спирате да се прозявате, имате блуждаещи и несвързани мисли, не помните как сте шофирали последните няколко километра, криволичите между платната и страничната линия или пропускате пътни знаци, рязко връщате колата обратно на платното, отклонявате се от пътя и почти избягвате катастрофата. Ако е налице и един от тези симптоми – по-добре спрете и дремнете. Единствено можете да върнете дълга на съня си със сън. Почивката не е сън. Ако вие сте натрупали сънен дефицит и сте на волана вие реално сте опасен както за себе си, така и за околните и затова в никакъв случай не препоръчвам да тръгвате на дълъг път, без да сте се наспали добре. Но има и заболявания, както казах, които се проявяват само по време на сън, но те са големите крадци на съня, ако мога да кажа, фрагментират съня, правят го некачествен. Едно такова заболяване, което много често се среща е обструктивната сънна апнея. Тя се характеризира със спиране на дишането по време на сън, кратки събуждания, през които пациентът продишва шумно с прохърквания отново заспива и отново се повтаря това спиране на дишането.

И с едно изречение да завърша: ако почувствате, че сте дремлив – спрете и си починете и си поспете. За да бъде по-ефетивна почивката ви и съня пийте едно силно кафе преди да заспите, ефектът на кафето е след половин час. Ако вие сте спали половин час се сумира ободряващото действие на кафето и на съня, който сте спали. Затова препоръката ми е тръгвате ли на път задължително спете добре предишната нощ.


Р. П. – Апел, който поставя във фокуса на стартиращата кампания, национална кампания против дремливостта на пътя, организирана от фондация „Сън и здраве”. Чухте председателя на тази фондация доктор Славчо Славчев.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26