Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Въргулев, директор на СОУ „Найден Геров”- Пловдив

Радио Пловдив: Както знаете през последните дни възникна напрежение в район „Източен”, предизвикано около протестите в подкрепа на исканията на жителите на село Катуница затова до колко то се отразява на учебния процес в този район, има ли напрежение сред ромските деца – това сега очакваме да научим от Васил Въргулев – директор на училище „Найден Геров”.
{audio}
Да кажете каква е ситуацията във вашето училище. Там на 100 % учат ромски деца. Има ли сътресения в учебния процес, ходят ли те на училище или има вече много отсъстващи?

Васил Въргулев: СОУ „Найден Геров” е едно от най-големите училища на квартал „Столипиново” в район ”Източен”, обучаване 1380 ученика. За жалост, наистина за жалост след последните случаи в страната, най-вече случая в Катуница, пряко се отразиха на цялостната ни работа.

Но най-напред искам да успокоя вас и слушателите, че още от първия ден обстановката в района на училището, поне за него гарантирам, е абсолютно спокойна, продължава нормален учебен процес, нормален дотолкова, че колегите-преподаватели още първия ден се явиха значително по-рано от започване на учебните занятия, очаквайки, че ще има сътресения и ще се наложи да влизаме в квартала и да търсим децата. Както винаги районът се охранява от охранителната фирма, която сме наели. Пропускателният режим е нормален, но няма, няма проблеми в обстановката, но наистина таи едно напрежение, което го има и се чувства най-вече в децата.

С обиколката в квартала в понеделник сутринта много от родителите категорично заявиха желанието си децата им да останат по домовете, а те няма да ходят на работа, защото ги е страх от репресивни мерки. Сметнахме за целесъобразно да разрешим децата да останат по домовете си и първия ден присъствието беше някъде около 30 %. Сами разбирате, че с толкова малко деца учебен процес и преподаване на учебен материал е трудно. Повече акцентувахме на преговори, затвърждаване на това, което е преподавано на децата.

Вторият ден, вчера, не се промени значително картината, но е още по-спокойно. Вече се появиха около 50 % от децата в училище. И наистина има напрежение сред тях, граничещо до страх. За мен това напрежение идва от обстановката вкъщи, тъй като много добре знаете от средствата за масова информация, че се пуснаха слуховете, че идват наказателните команди към Столипиново, че се търси разправа с тях и населението излезе на улицата.

Р. П. – Какво предприемате, за да може да върнете отново децата в училище и да преодолеете този страх от тяхна страна?

В. В. – Значи, ние не чакахме указанията, които нормално дойдоха от Регионалния инспекторат по образование. Още първия ден екипът преподаватели влезе в домовете, които ние го правим периодично – всяка седмица, за разговор с родителите, да ги успокоим тях и децата, да им гарантираме спокоен учебен процес и, че не би трябвало да се притесняват, че децата да дойдат в училище, да си продължат нормално учебните занятия и мисля, че до ден-два всичко ще се успокои, ще се уталожи.

Но за мен специално възникват два въпроса: защо се чака вулканът да кипне, за да може да се гарантира пред народа от държавните институции, че ще има равенство пред закона? Нима трябваше толкова години да минат един фрапиращ случай като имотното състояние на там наречения цар Гого или там цар Киро да направи впечатление на институциите, та премиера да може заяви, че до няколко часа, до няколко дни ще има обвинение срещу него, че правят проверка на имотното му състояние. Защо се чака досега? Значи можело да стане. Нима това не вадеше очите на хората наоколо и не виждаха какво става, откъде са тези доходи, които формират тази безнаказаност, която в цялата фамилия я има?

И вторият въпрос, който ме терзае и ме кара да мисля, че много, много, много изоставаме в системата на образованието, в образователните институции, в училището с възпитателната работа и се чудя и не мога за себе си на този етап да отговоря каква е тази ненавист и омраза, която се формира в това младо поколение – 12 - 15-годишни, които един криминален случай много бързо се пренесе към етнически проблем и трябваше да ескалира. За мен не е достатъчно, не е малко, не се акцентува на възпитателната работа. В училището като че ли забравихме изграждането личността на подрастващите, повече акцентуваме върху усвояване на учебните програми и знанията, и много, много неща позабравихме и не работим върху възпитанието и изграждането на моралните ценности и личността и затова ще плащаме много.

Р. П. – Вие дълги години работите сред ромските деца?

В. В. – Аз съм 25 г. директор тук.

Р. П. – Затова да ви попитам за вашето обяснение за тази агресия. Имат ли основания младите хора за тази агресия към малцинства?

В. В. – Значи точно агресията на младите хора не я разбирам добре и не мога да я приема. Аз разбирам докъде се стига и коя е причината, че не е осмислено свободното време на младите хора, че твърде много се влияе от интернет, фейсбук и т. н. да една създадена масова психоза и едно изливане на напрежение в тези масови безредици, но ненормална е историята тези млади, неизградени още като личности 15 – 16-годишни да имат и да таят толкоз огромна злоба и да има такава етническа неприязън и да не може да приемем другия до себе си. Може би основната причина е, че много са случаите, много са случаите, в които се вижда, че някой от малцинствените групи, особено лидерите, са безнаказани, че парите решават всичко. Все още не сме убедени, че не съществува икономически и даже политически чадър над някои от тях и това нагнетява, това създава това напрежение и в младите хора. Но пак казвам, основната работа трябва да е свършим в училище – позабравихме възпитателната работа, малко работим върху това.

Р. П. – Благодаря ви за това участие. Чухте Васил Въргулев – директор на СОУ „Найден Геров”. Там определено сред децата има напрежение след последните протести в цялата страна. около 50 % е посещаемостта в училище, много от родителите в квартал „Изгрев” са спрели от занятия своите деца поради една-единствена причина и това е страх. Както чухте от г-н Въргулев единственият изход от тази ситуация и срещу агресията на младите хора е да се работи в училище. За жалост, констатацията е, че това не се прави достатъчно през последните години.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26