Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Драганов, Института за анализи и оценки в туризма

Истинска децентрализация, провинциална радост или някаква друга имитация е решението на правителството да се преместят част от ведомствата и агенциите на национално ниво от столицата към страната. Знаете, в Пловдив от септември ще се премести заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма с ресор „Туризъм”, на практика министерство по туризма или агенцията по туризъм идва в Пловдив.

Има идея Министерството на земеделието също да бъде базирано тук, във Варна да се премести Агенцията за рибарство и аква култури, във Велико Търново пък НАП. Тази тема и поне преместването и базирането в Пловдив на високо, на държавно ниво, на национално ниво беше приветствано от местната администрация, както и от представителите на местния бизнес.

Има критики от различни институции и личности към такова движение на чиновнически апарат от столицата към други населени места дали одобрява такова местене – директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов – една организация, базирана в София, ще бъде ли по-лесно за нея и по-удачно за държавата и за бранша Министерството на туризма или ресорът „Туризъм” в мега министерството да се премести в Пловдив. Румен Драганов е наш събеседник сега. Чуйте разговора с него тук:
{audio}
Румен Драганов: Практически мога да кажа, че решението действително е нестандартно, изненадващо, независимо, че ние казваме, че министър Дянков преди 3 г. е споменавал цялото това нещо, види се, че Министерския съвет още не е взел решение, не бих казал, че има и някакво широко обществено обсъждане или каквато и да е, което да кажем, че обществото е подготвено или по някакъв начин мисли положително или отрицателно по едно такова решение, но като цяло правителството е в свободата си, в правото си да взима такива решения, каквито смята за полезни за държавата и за нацията. И действително, това е интересно решение за преместване на администрация от центъра в София, към други региони и градове и бих казал, че е едно съвременно европейско решение, тъй като самия Европейския съюз както знаете не е базиран само в Брюксел, а ние казваме Европа на регионите, така че много от служби дори на ЕС са пръснати в различни части на Европа. Нищо чудно и в България един ден да има някои от европейските служби.

Р. П.: Заради мащабите на България чисто географски дори погледнато малки удачно ли е такова преместване, такова разместване, защото някои от критиките са свързани именно с това, че едни документи, които сега се вадят на едно място ще трябва да се вадят на друго, ще доведе ли до някаква според вас административна неразбория.

Р. Д.: Не, значи от гледна точка на административната неразбория не трябва да се притесняваме, тъй като ние говорим за и правителство или електронно правителство, където цялата дейност трябва да се извършва по интернет и сега в този момент една голяма част от дейността на сектора туризъм е свързана с подбора на документи за категоризация на местата за настаняване и съответно на заведенията за хранене и развлечения, регистрация на туроператори и туристически агенции – всичко това се тегли от интернет, независимо в коя точка на България или на света се намирате вие може да си изтеглите тези документи, да ги попълните и да ги върнете обратно по интернет и да си получите съответното решение по пощата. Не е необходимо да се търкат подметки или гуми, нали, за да ходи и да се търси къде е точно чиновника, за да му се внесат някакви документи, за да се получи някакъв печат. Така, че отдавна съвременният свят подхожда по този начин. Мога да ви кажа, че много български туроператорски фирми работят на принципа, че техните служители си работят по домовете, тъй като и записванията, и договарянето става по интернет чрез компютъра и съответно майки с деца или хора в затруднено положение, които по една или друга причина не са мобилни не е необходимо да ходят до някакъв офис, за да работят в него, а могат да извършват тази работа от дома си. Така че като цяло ние трябва да разглеждаме тази реформа по следния начин: става въпрос за административна реформа, разместване на чиновници, които дали ще бъдат в различни сгради в столицата или ще бъдат в различни сгради на територията на страната, практически в условията на електронно правителство е без значение, а това, че туризма отива в Пловдив трябва да се разглежда, че просто правителството е взело решение, че част от тази служба може да бъде в този град.

Р. П.: Друг е въпросът, който поставят други коментатори, например в пресата днес дава интервю Младен Мутафчийски, който казва, ако се съди по критерия, който изтъква Бойко Борисов тоя туристически поток защо да не е министерството в Бургас или във Варна, където традиционно мислим, че се изсипва най-големия туристически поток в държавата и от България, и отвън.

Р. Д.: Вижте, тук г-н Мутафчийски е абсолютно прав, тъй като правителството вместо обяснението на правителството да бъде подобно на това, което аз имам като разсъждение, че става дума за електронно правителство, че няма значение къде ще бъде самата служба, може би в Пловдив е по-евтина издръжката на един персонал, може би тази сграда в Пловдив е по-евтина отколкото в София, може би отоплението е по-евтино, заплатите са по-ниски, нали, при администрацията изводите би трябвало да бъдат от такава гледна точка – някаква форма на икономия, а не някакъв допълнителен разход.

Но правителството, включително министър Добрев, заместник-министъра Иво Маринов изтъкнаха някакви много странни аргументи от рода, че Пловдив е на една крачка от Долината на тракийските царе, много близко до Долината на розите, близко до алтернативния туризъм. Може би г-н Добрев не знае, че термина алтернативен туризъм означа шофьор, който спи в камиона си на пътя – това е алтернатива на дефиницията туризъм, защото това не е туризъм, а е алтернатива на туризъм, може би близостта на магистрала „Тракия” така, че ако се изтъкват такива причини на преместването или, че по-добре за чиновниците да бъдат в Пловдив, защото ще им бъде близко да прескачат до близките тракийски гробници, където не виждам да имат работа, смятам, че това обяснение не искам да употребявам някакво прилагателно, но не е обяснението, което политик, държавник би трябвало да даде за преместването на администрация. И точно това тяхно обяснение даде плод на спекулации защо туризма не е на морето ако става въпрос за масов туризъм да бъде във Варна или в Бургас, защо да не бъде в който и да е красив град и примерно Търново, който е свързан също с културен туризъм, но вижте, за като човек, който дълго време се занимавам с туризъм и който наблюдава нещата просто казвам така: за мене решението на правителството е решение на правителството, което е в правото си да го направи, Пловдив е един прекрасен български град както са прекрасни още 28 областни центрове и хубави градове, и още 256 общини, които са също много красиви, навсякъде в системата на електронно правителство може да бъде тази администрация, същественото обаче не е къде ще бъде администрацията, а какво прави тя.

И точно тук е големият проблем на правителството в момента, тъй като ние имаме една администрация, която точно сега ще се види какво представлява: четиридесет човека, един автобус хора, които си мислят, че представляват българския туризъм, които където и да бъдат преместени по никакъв начин това няма да се отрази на българския туризъм, защото той не се базира на тях. Ние ще имаме тази година 6 400 000 чуждестранни посетители, почти два пъти повече българи ще пътуват из страната и ще почиват в страната, ние ще имаме приходи, които ще надвишат 2 милиона и 800 хиляди евро и това няма да зависи от тези 40 чиновника, които между другото се занимават с абсолютно несвойствена за държавата дейност: това, което споменах - категоризация и регистрация. Това не е работа на държавата. Ние имаме търговци, които би трябвало по съвсем друг начин да се организират. Държавата е създава един изкуствен франчайзинк в частта „хотелиерство”, където ние сме преценили, че най-голямата широчина на коридор трябва да бъде 1,60 м и най-големият размер на стая трябва да бъде 25 кв. м и строим едни мънички хотелчета вече 10 г., които не стават за световен, международен туризъм. И в същото време ако добавим, че за тази администрация основния проблем е как да разпредели някакви пари за реклама от рода на това, което беше направило миналата година да бъдат похарчени 7 600 000 лв за 3 клипа от по 30 секунди това, който и да го погледне може само да се чуди, тъй като големи филмови продукции от рода на „Дзифт”, от рода на „Тилт” бяха направени с бюджет три пъти по-нисък от бюджета, който беше за тези три клипа.

Така, че ние имаме една бездействаща държавна администрация в туризма, която не смогна за три години да напише закона за туризма, самият заместник-министър Иво Маринов многократно обещава и пред самия министър-председател Борисов, че закона за туризма ще бъде готов едва ли не следващия месец, и това го слушаме три години и закон за туризма няма. Няма реформа в туризма.

Р. П.: Може да му повлияе пловдивският въздух.

Р. Д.: Дано повлияе, дано повлияе пловдивският въздух, но действително това, от което туризма се нуждае не е точно този вид административно преместване на чиновници от точка „А” до точка „Б”. Туризмът се нуждае от министерство на туризма, което означава структурна реформа в Министерския съвет, министерство, което да създаде регистър на туристическите атракции публична собственост – публична държавна и публична общинска, министерство, което да управлява собственост на стойност близо 100 милиарда евро, каквато е стойността на тези 20 000 атракции, които в момента нито министър Маринов, нито министър Добрев могат да посочат с пръст кои са, тъй като те не управляват нито една туристическа атракция в българската държава, не са създали нито едно работно място и съответно не спомагат за приходите на местните икономики. Това е, с което трябва да се занимават и министър Добрев, и министър Маринов, и министър-председателят Бойко Борисов, а къде ще бъдат тези 40 човека това няма абсолютно никакво значение.

Р. П.: Много благодаря за вашето участие в утринната програма на Радио Пловдив. Румен Драганов – директор на Института за анализи и оценки в туризма с коментар на това колко полезно е преместването на туристическото ведомство от септември в Пловдив.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26