Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Екимджиев - правозащитник

Ще се случи ли за първи път в България протестът на съдиите, които още вчера в първите си бързи и емоционални, макар и вече облечени в силни думи декларации реакции оповестиха, че днес в 10 ч ще напуснат съдебните зали в София и ще се отправят пред сградата на Висшия съдебен съвет, за да му кажат, че са несъгласни с начина, по който беше дисциплинарно уволнена съдия Мирослава Тодорова, която е съдия в Софийския градски съд и освен това е председател на Съюза на съдиите. Дали това е съсловна солидарност или друго, каква енергия ще породи този протест, дали ще предизвика силен сблъсък между изпълнителната и съдебната власт с каквато заявка тръгва несъгласието – все въпроси, на които ще има по-ясни отговори след 10 ч, когато е обявено началото на този протест в София. А сега поглед към създалото се напрежение с коментар от адвокат Михаил Екимджиев, който от години се опитва да намери реда в българското законодателство, междувременно преборвайки хаоса със спечелени дела в Страсбург, включително и затова, че правораздаването у нас е бавно.

{audio}

Натиск върху съдебната система – това е най-общо определението на съдиите, които твърдо застанаха зад своята колежка Мирослава Тодорова, безпрецедентен и продиктуван от вътрешния министър Цветан Цветанов, с когото пък Тодорова има конфликт заради реплика на вътрешния министър към нея, че с бавенето на делата си помага на организираната престъпност. По този повод знаят нашите информирани слушатели, че има и дело, което се води в пловдивския съд. Каква е вашата диагноза на това, което се случи вчера, какво направи Висшият съдебен съвет?

Михаил Екимджиев: Извинявайте, че нееднократно съм бил максимално остър в критиките си както към съдебната система, така и към Съюза на съдиите в България, защото няма да крия принципното си отношение, че те нямат достатъчно категорична позиция и реформаторски потенциал, така че едва ли някой би могъл да ме упрекне в пристрастие към съдия Мирослава Тодорова. Но въпреки това, смятам, че това, което се случва в България с нейното уволнение е не само безпрецедентно, не само натиск върху съдебната система – това са едни много меки, много меки определения, много меки формулировки, това е една брутална саморазправа с един, подчертавам, ерудиран съдия, съдия, който многократно е доказвал своите професионални качества, защото наистина Тодорова е изключително ерудиран с куп специализации, с куп брилянтни решения, брутална разправа като се използва едно формално основание – забавяне на няколко дела. Само в нашата практика има стотици дела, които са забавени повече от 5 – 6 г., решенията са забавени повече от 5 – 6 г. и този проблем, който само преди няколко месеца Европейския съд в Страсбург прие за системен заради огромния брой – там бяха изброени около 300 решения на този съд, в който се констатира неразумна продължителност на делата. Та този системен проблем, който се проявява навсякъде - всички съдии имат забавени дела, забавените дела са хиляди.

Р. П.: Простете, че ще ви прекъсна, но това оправдава ли системата? Нали хората от това се възмущават, нали и затова ваши процеси в Страсбург се печелят, затова и всички като данъкоплатци плащаме стотици хиляди евро като обезщетения.

М. Е.: Абсолютно сте права, но това е системен проблем. Там е проблемът, че е проблем на системата, чийто генезис не е търсен и не е намерен от точно този Висш съдебен съвет, който наказа Мирослава Тодорова, а с това върху един неудобен съдия, който си позволи с името си, с лицето си да излезе и срещу сбърканата кадрова политика на Висшия съдебен съвет, и срещу нелепите изказвания на министър Цветанов. Та това е проблемът, че наистина един системен проблем, за който е отговорен в най-голяма степен Висшия съдебен съвет, сега се концентрира и принася в жертва може би най-неподходящия човек.

Р. П.: В този сблъсък ли е разковничето на проблема, който от тук нататък ще тлее и ще трябва да се развързва. Като казвате най-неподходящия човек това е и основната версия на защитниците на Мирослава Тодорова, че заради нейната смелост да заведе дело срещу Цветанов. Толкова ли е предан Висшият съдебен съвет на изпълнителната власт?

М. Е.: Висшият съдебен съвет е зависим, освен това Висшия съдебен съвет е напълнен с протежета на различни политически партии. Просто от години наред той представлява една еманация на политически зависимости, там кадруват, Висшият съдебен съвет кадрува в съдебната система и от него зависи кариерното развитие, кариерното израстване на съдиите, но решението за кариерното израстване на съдиите се вземат от едни зависими хора, които са загрижени за пенсиите си, затова къде ще отидат след като изтече мандата им. Знаете ли колко на дребно се корумпират тези хора? Защото това не е високата корупция на „белите якички” – това е една битова, пенсионерска корупция, където, за да се харесат на министър Цветанов те са готови да направят какво ли не, включително и това, което се случва. Но част от проблема е в самите съдии. От години говоря, че това съсловие, за да запази достойнството на съдийската професия трябваше много по-рано истинските съдии да излязат на протест, тогава, когато ВСС назначаваше протежета на изпълнителната власт като Георги Колев, като Владимира Янева, като Пенгезов и други знайни и незнайни доказали некомпетентност, доказали в много случаи неспособност да бъдат съдии и морална, и професионална. И както често се случва в България трябваше да се случи до един такъв краен случай, когато трябваше да бъде съсипан професионалния живот и кариера на един наистина читав съдия, за да се стигне до тези протести. Дай Боже, да има протести, защото изтече някаква информация, че всъщност протеста на съдиите щял да бъде символичен. Дано и този път да не остане символичен.

Р. П.: Всеки протест на улицата, всеки толкова видим протест, дори в някаква степен за близкото ни време, пък и въобще като че ли екстравагантен пръв, безпрецедентен протест всъщност се обръща към общественото мнение. Мислите ли вие и след всичко, което сте написали, видял и прочел, и преборил, че този протест би спечелил на своя страна общественото мнение? Именно заради това, което вие казвате за съдиите, за съсловието и като всички знаем колко скептични да не кажа по-лошо в оценката си за българския съд, за българските граждани.

М. Е.: Права сте, че протестите са насочени към общественото мнение. Едва ли той ще има един моментален, така и категоричен резултат, но най-малкото, ще използвам клишето, този протест ще стане символ на едно време разделно в съдебната система. Той дава повод да се отграничат тези съдии, които искат и могат да бъдат съдии – професионални, морални, ерудирани и другите, най-вече старото поколение, което в по-голяма степен е податливо и на политически, и на корупционни влияния и което до голяма степен в професионален план вече някак си не е в най-добра кондиция.

Р. П.: Естествено беше още във вчерашния ден, макар и по-късно след обед министър Цветанов да отрече да има нещо общо и отрича всякакъв натиск и своя причастност към това наказание – строго дисциплинарно уволнение на председателя на Съюза на съдиите. Малко по-смущаваща или малко по-любопитна беше реакцията на премиера, който каза, че това е провокация точно, когато се чака доклад на Европейския съюз за напредъка в областта на правосъдието и вътрешния ред у нас. Как си обяснявате тази реакция негова?

М. Е.: Премиерът Бойко Борисов печели, печели хората със своята спонтанност и откровеност, това е моето обяснение. Той реагира съвсем откровено и съвсем спонтанно, защото действително на фона на това, което се случва в Румъния и на притесненията на Европейския съюз за това, което преди няколко месеца беше в Унгария, което сега течен в Румъния, явно жегите в България действат доста деструктивно на мисловните процеси и на начина на вземането на решения на Висшия съдебен съвет, но наистина моментът е изключително неподходящ от гледна точка на това, че за първи път се заговори затова, че България и Румъния ще бъдат разделени от гледна точка на мониторинга върху правосъдието и вътрешния ред заради това, което се случва в Румъния. Там се случва буквално един конституционен преврат последните две седмици и изведнъж тук, буквално от нищото, се измисля повод, заради който да се създаде впечатление за външния наблюдател, че и в България е много лесно да се случи това, че демократичните ценности и завоевания буквално за един – два дни с няколко такива решения на едни объркани хора могат да бъдат занулени. Смятам, че тук Бойко Борисов е абсолютно прав.

Р. П.: Има ли печеливши в този конфликт обаче? Ако приемем, че героите са Висшия съдебен съвет, Мирослава Тодорова, която така или иначе по едно от трите дела, за които е наказана, пет години не е намерила време да му напише мотивите и Цветан Цветанов, който нееднозначно провокира с провокация той да бъде по-бърз или да взима определени решения.

М. Е.: Всичко зависи от това как ще развият от тук нататък нещата и главно какво ще се получи от този протест, насрочен за 10 ч. Може да спечели съдийското съсловие, ако наистина хора с безупречна професионална биография, независими, спечелили конкурси, а не назначени по шуробаджанашки принципи излязат с лицата си, излязат с имената си, застанат пред камери, застанат с тоги въпреки жегата пред Висшия съдебен съвет и изкажат своето мнение какво мислят за този Висши съдебен съвет, какво мислят за Министерството на правосъдието, защото то също има известно участие в цялата тази сага, какво мислят за министър Цветанов. Това може да е разделителната линия, моралната линия между две генерации, между две категории съдии и, дай Боже, наистина да се очертае профила на едно по-обнадеждаващо съдийско съсловие от тук нататък.

Р. П.: Благодаря за вашето участие и за коментара, който направихте в утринната програма на Радио Пловдив. Адвокат Михаил Екемджиев – председател на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26