Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Гамизов, анализатор

Според Методи Андреев разкритията в енергийния сектор, направени от това правителство са причина да се вадят документи, свързани с миналото на Бойко Борисов и досието „Буда”. Самият премиер твърди пред в-к „Преса”, че досието е извадено от кръга „Банкя” и Слави Бинев. 2009 г. в началото на това правителство енергийният експерт в интервю за медиите казва: „Ако не желае свирепа война Бойко Борисов трябва да отреже връзките си с хора от своето минало и да води самостоятелна политика.” Поименно той споменава кръга около Иво Прокопиев, който е задлъжнял много, кръга „Банкя” и Маджо. Сега имаме връзка със Стефан Гамизов, с когото ще говорим за разкритията в енергийния сектор и опитите да бъде злепоставен премиера Борисов.

Ще добавя, че ще ви попитам и за новия кандидат-инвеститор за АЕЦ – Белене, за който медиите в събота информираха, но това накрая. Кажете сега какво знаете вие за кръга „Банкя”.
{audio}
Стефан Гамизов: Еми, какво да кажа? Вие казахте всичко в анонса на това интервю - премиерът просто категорично се дистанцира от всичките тези хора през последните две години и виждате какво може да се случва. Кръгът „Банкя” е всъщност едно събирателно понятие на организаторите на най-ефективната престъпна дейност в България – производството на синтетични наркотици и техния пласмент в Близкия изток. Това е кръгът „Банкя”. Нищо друго.

Р. П.: А хората поименно можете ли да ги цитирате или ще се спрете само до Слави Бинев както казва премиера?

С. Г.: Започнаха отново да убиват хора в България и то започнаха да убиват свидетели срещу тия хора така, че искам малко да си поспестя напрежението в близките една – две седмици. Само това остава в момента да държат бомба под вкъщи или да почнат да стрелят по мен по улиците.

Р. П.: Някои слагат знак за равенство между кръга „Монтерей” и кръга Банкя. Вие поставяте ли такъв знак за равенство? От единия кръг се създал другият, Виктор Вълков, Любен Гоцев...

С. Г.: Знаете ли? Нещата са едни и същи в България. Има дори филм в интернет, който е доста достоверен за прехода в България и началото. Някъде в далечната 1988 или 1987 г., когато превратаджиите в комунистическата тогава партия решават да стават капиталисти те отиват и се предават буквално, няма какво да се заблуждаваме и да не казваме истината, на Съединените щати. Тя ги отърва съответно след 10 ноември да не протече процес в България, подобен на нацистка Германия. В нацистка Германия имаше денацификация, в България нямаше декомунизация, а всъщност двата режима за абсолютно еднакви от гледна точка на резултати на идеологията. Съответно тези хора, които през целия си живот се бяха занимавали само с разрушаване на демократичното общество, това е била тяхната специализация, затова са изпращали оперативни работници в западния свят, затова са основавали фирми под прикритие и т. н. Ние ги оставихме в България да правят капитализъм. Какво могат да направят тези хора в едни условия на псевдо пазарна икономика и те могат да правят само престъпления. И държавният бизнес за контрабандата на синтетични наркотици – на производството и контрабандата, който е гигантски, хората не могат да си представят за какво става дума и тук ние трябва да отбележим с огромна благодарност доклада на европейска институция за първи път миналата седмица, но тия неща медиите ги пропуснахте, не ви обвинявам вас персонално.

Р. П.: Че сме сред най-големите производители на каптагон?

С. Г.: Ние сме най-големият производител.

Р. П.: Ние и Турция, да.

С. Г.: Не, не, Турция не е толкова голям. Ако сте чели подробно доклада ще видите, че в Турция този бизнес е трудно осъществим. Просто този бизнес ни трови вече двайсет и няколко години, едни и същи хора, които са публични го контролират. Единственото нещо, което е много страшно в цялата история е всъщност това, което се случи след началото на войната с тероризма, защото след 2001 г. и старта на тази война този бизнес стана много важна част от тайната война с тероризма, защото престъпниците на улиците в Близкия изток изведнъж се оказаха съюзници с нашите западни съюзници. И ние, всъщност не ние, а хората, за които говорим от т. н. амфетаминова мафия изведнъж станаха и може би няма да е прекалено ако го кажа едни от най-важните хора на западния свят в България. На свой ред, когато се хвърли това покровителство върху тях след 2001 г. те решиха, че в България могат да правят какво си искат и започнаха да се разклоняват – синтетичните наркотици произведоха енергийната мафия, енергийната мафия създаде АЕЦ – Белене, съответно започнаха да грабят от всичко, което можете да се сетите. Аз лично се съпротивлявам седма година срещу това и изключително съм доволен от резултатите, които се случват в момента, тъй като чисто, как да кажа, технически, логично и от историческа перспектива след края на всяка война мръсните операции в нея също се затварят и затова и страдат тия хора в момента, тъй като започна да става публична информацията, вече не е лесно да се прикриват тия неща, много хора задават въпроси и крайният резултат е, че те страдат и атакуват правителството накрая. Защото няма какво друго да направят.

Р. П.: Но защо тези хора не са в съда, изправени, с обвинения, не са и в затвора? Ако държавата знае кои са тези хора и те се занимават с производство и продажба на амфетамини, синтетична дрога...

С. Г.: Нищо, нека да се разберем нещо важно. Вие, не вие, а всички ние четем история предполагаем и знаем, че в света има мръсни операции в демократичните общества. Никой ли от нас не е чел историята „Иран контри” примерно или историята, която се случваше точно с наркотици в Централна Америка? Нека да не бъдем наивни. Светът не е изпълнен от алтруизъм и идеализъм. Ние сме си виновни сами българите, че не си гледаме държавата и, че не си защитаваме интересите включително българските граждани, които не изискват от политиците да изпълняват, говоря – политиците, не се изисква от политиците да изпълняват своите задължения.

Всички знаем, че българското контраразузнаване, наречено ДАНС е дълбоко свързано с организираната престъпност в България. Не можем да зададем честно въпроса защо нищо не се прави срещу тия хора. Не може да се прави нищо срещу тия хора при положение, че контраразузнаването ни е инфилтрирало напълно престъпността или обратното – няма никакво значение, то са смити вече всякакви граници. Никой вече не знае кой е престъпник, кой е на агентурна работа, жените им имат фирми, роднините им имат фирми. Това е една мъгла. Ако искаме да се справим с това нещо на нас трябва реформация на цялото общество не просто в сектор сигурност. Ясно е, че такива служби на като ДАНС, като..., да не ги изброявам там ония всякакви секретни и полусекретни структури в МВР, всичкото това нещо трябва да бъде закрито, махнато или хвърлено на улицата и преосновано с абсолютно нови хора, от абсолютно различни хора. Това не е правено между другото само в България.

Р. П.: Този кръг трябва да се нарича не „Банкя”, не „Монтерей”, а направо „Непобедимите”?

С. Г.: Те не са непобедимите. Аз лично воювам с нашата малка гражданска организация седма година с тия хора и резултатът е налице. Имаме немалък принос затова, че тая измама „Белене” си замина, имаме огромен принос дори затова, че ми задавате тези въпроси в момента. Така че тези хора не са непобедими. Не само, че не се непобедими, а те са вече и уморени, и са възрастни, и как да кажа са престъпници, които са стигнали до пълна степен на деградация, така, че то тук нататък ние се движим в правилна посока. Въпросът е обществото да събере сили и да издържи тези манипулации, тези атаки, които те организират през контролираните от тях медии. Защото вие имате щастието да работите в медия, която е обществена, но всички знаем какво е положението в т. н. сектор частен на медиите в България. Просто трябва да продължим напред. Нищо повече. Остават ни още няколко години, в които да започне оздравителния процес. Не трябва да се поддаваме в момента по никакъв начин да допускаме тези хора отново да се завърнат на бял кон във властта.

Р. П.: Искате да кажете, че в момента те са изтласкани в кьошето, в ъгъла и това е причината?

С. Г.: Не знам дали са в кьошето, не знам дали са в кьошето, но не са на основната линия на пътя, казвам ви го съвсем откровено. Аз наблюдавам процесите в енергетиката, енергетиката се контролира от три големи криминални групи, но те вече не я и контролират с всичките си сили, те се прикриват, а това не е било никога досега. Енергийната мафия не може да върлува в АЕЦ – Козлодуй така както го правеше преди. Сравнително трудно е да контролира, да върлува в държавния сектор на енергетиката. Ковачки е притиснат от правосъдието заради измамите си там с ДДС-то или поне това, което твърди прокуратурата, най-малкото не му е комфортно.

Другата група, които са корпоративните престъпници в българското общество добре представени от западните корпорации в енергетиката. Самите те вече чувстват, че идва момент, в който самите процедури в Брюксел ще ги принудят или да напуснат България, или да разформират дейността си. Така, че нещата в България не са толкова черни. Въпросът е дали ние можем да удържим тоя процес да продължи напред или ще се предадем на средата на нищото както се казва и тия хора, които са изтласкани от пътя, макар и да не са съвсем в кьошето, ще ги върнем да ни управляват отново живота.

Р. П.: Какво знаете за новите инвеститори, които искат да откупят държавния дял на АЕЦ – Белене? Информацията тръгна в събота, сигурно ли е? хората около т. н. Ангел Деспотов?

С. Г.: Казвам ви директно - нищо не знам и не искам да знам за тия хора. трябва един път завинаги да се знае, че частен инвеститор в ядрена централа няма никъде по света. Това е само формална процедура. Причината е проста и ясна – ядрените съоръжения по света в момента, в който възникне някакъв проблем те светкавично биват национализирани. Затова всеки може да се нарече частен инвеститор, затова всеки може да поеме всякакъв риск включително да строи някакво малоумие като АЕЦ – Белене, защото тези хора знаят много добре, че каквото и да вършат в този проект, каквото и крадат, каквото и да натворят, накрая ако те си хванат шапката, с извинение за думата и си тръгнат, държавата на другия ден ще е национализирала това ядрено съоръжение и ще започне да налива пари в него, защото няма друг изход, просто така стои въпросът – това е ядрена централа, това не е централа на въглища или на газ. И хората един път завинаги трябва да проумеят, че трябва да престанат да слушат тези измамници. Аз ще ги нарека, не знам какво по-твърдо да ги нарека тези хора, тези хора извън закона успяха да извлекат от българското общество един милиард и половина лева и продължават да се опитват тази агония да продължи. Няма начин АЕЦ – Белене да се строи. Как да го обясня на по-прост език на хората? Говоря го от 6 или 7 години...

Р. П.: А самото правителство няма нищо против да има частен инвеститор, който да построи нова ядрена централа.

С. Г.: Вижте, това е друга тема на разговор. Аз правителството го разбирам защо говори по този начин. Друг е въпросът, че ако аз бях на тяхно място нямаше да допусна въобще тези хора да влязат, да пристъпят в сградата на министерския съвет или на ресорното министерство. Това е несериозно. В света се броят може би на двете ми ръце всички частни компании в частния бизнес в енергетиката. Нито една от тия компании не е минала през България, не е минал нито един мениджър да кацне и да погледне къде се намираме. Ние сме държава, където е абсолютно невъзможно да построят частен проект в ядрената индустрия. При този огромен риск, който има в България – политически, само застраховката по изпълнението на такъв договор за строителство ще достигне между 30 и 40 %. Енергетиката не е нещо, на което, как да кажа, пазара на круши под сайванта, с извинение, че трябва да го кажа.
Но за съжаление хората, които влязоха в този сектор от тази проклета синтетична мафия в България превърнаха енергетиката просто в поле за престъпна дейност и те така си ги представят нещата. Имам една лаборатория в мазето, тя бълва синтетични наркотици и аз ги товаря на един бус и ги прекарвам през цяла България, защото службите за сигурност ме покровителстват, ако не и вътре в буса да са служители на службите за сигурност, прекарвам ги през границата – печеля някакви пари. Енергийният бизнес не е такова нещо. Каквото и да се случи в енергетиката то се появява след това в сметките на хората. Няма такова съотношение между големината на сметките за електричество и доходите както в България. Ние плащаме най-големия относителен дял за енергия в цяла Европа. Не говоря в абсолютни стойности, а спрямо доходите на хората. Ние сме единствената държава, която отказва да приравни собственото си законодателство към законодателството, което се изисква от Европейската комисия в областна на регулирането на цените. Ние сме единствената държава в целия свят, в която държавния енергиен регулатор е само регистратор на злоупотреби и не се намесва по никакъв начин в ценообразуването.

Р. П.: Но вие в момента ни казвате, че държавата служи на групировките, на тези, които държат енергетиката, хора бизнесмени, които имат лични интереси и работи в полза на тях?

С. Г.: Аз казвам, че е започнал много истински оздравителен процес в това отношение и между другото освобождаването на шефа на държавния регулатор, и между другото прекратяването на АЕЦ – Белене и много други процеси, които се случват в момента показват, че държавата се откъсва от тази зависимост. Именно това е причината, поради която се случват всичките тези, не знам как да ги нарека, то е срамотия, която ни обгражда през последните седмици да се имитира атентат срещу Доган, да се стреля по известен човек, който поне е обявен за наркобос, днес да се вадят някакво предложение за привличане на агент на сегашния премиер. Вижте, хората от службите за сигурност комунистическите, които си останаха през всичките тия години кой в службите, кой в частния бизнес, свързан с тях никога не се научиха да уважават обществото. Те знаят само едно нещо – да сеят хаос, да предизвикват кризи и в мъглата на тоя хаос и на кризите да продължат да грабят обществото. Нищо друго не се случва в момента. И повечето хора ме питат в момента аз не се ли дразня от лошите неща в това правителство на ГЕРБ. Да, дразня се ужасно много – коментирам го вкъщи, коментирам го много често на фейсбук страницата си, обаче не мога да не видя с очите си, че ние се придвижваме напред в правилна посока. И тая цена съм готов да я платя само и само повече Румен Овчаров да не стъпва в енергийното министерство, защото, който отвори някакъв интерес може да прочете СРС-тата на неговите разговори за АЕЦ – Козлодуй. И ви уверявам напълно истина е всичко в тия неща, абсолютно всичко е истина. Не, не ги желая повече тия хора да ги виждам. Не желая Доган да се връща повече в еврофондовете, в околната среда, в земеделието или където да било. Не желая жената на Станишев Моника Йосифова да управлява държавата, защото е най-малкото некомпетентна, а да не говорим, че е абсолютно противоконституционно това нещо.

Не искам държавата да се управлява по някакви кръчми на бели покривки докато хората, които управляват държавата и правят заговори, се разхождат проститутки, с извинение. Не желая България да прилича на тоя бардак, в който я превърнаха тези ченгета през последните 20 г. Не знам как да го кажа по друг начин по-ясно. И на хората ще им го кажа още по-ясно ако мога разбира се – браво затова, което направихте на референдума и не отидохте да гласувате да бъдете окрадени в буквалния смисъл на думата през следващите 15 г. с над 20 милиарда лева и дано сега да си запазят бистрата мисъл и да не се поддадат на цялата тази вакханалия, която започва по медиите.

Р. П.: Аз разбирам какво ни казвате. Но не съм убедена, че хората, които стоят зад проекта Белене са свили знамената и са се отказали да го строят.

С. Г.: Не са, как, как... Вижте, те никога няма да се откажат. Вие не ги познавате тези хора какви са. Водачът на енергийната мафия пропилява между 10 и 15 милиона евро на година на комар, на хазарт – този човек е психопат, съжалявам, че трябва да го кажа, и социопат.

Р. П.: Той е българин ли?

С. Г.: Всички го знаят кой е...

Р. П.: Аз не го знам, признавам си, ако го знаете кажете кой е.

С. Г.: Отворете страница на Уикилийкс, вътре са описани съвсем точно хората и кой какъв е и абсолютно точно е описанието. Ние имаме работа с хора, които са социопати и социопати това е точната дума и те са проблем на криминалната психология, а не на нас обикновените, нормални граждани. Тоест те са наш проблем, но ние не можем да ги изтълкуваме по правилен начин. Затова те няма да се откажат никога. Те не могат да се откажат от това да играят комар, хазарт, да си купуват яхти за десетки милиони евро, частни самолети, а в същото време държавата да е бедна като африканска държава. Това вече е криминално поведение, което е минало в такава форма на рецидивизъм, че нищо друго не може да оправи тези хора освен арест, съдебни процеси и дълги присъди вътре в затвора и изобщо да не се подават навън. Нямайте никакво съмнение по въпроса по това, което ви казвам в момента. И затова трябва да се твърди и да продължим в тази посока, в която сме. Българите показаха, че са умни и интелигентни на този референдум. Не знам дали вие забелязахте, но аз почти не се включих в тоя референдум, защото бях абсолютно убеден, че работата вече е свършена и, че няма сила в България, която да накара българите да отидат и да гласуват по какъвто и да е начин – положителен или отрицателен, но да има нужната бройка хора така, че този референдум да се превърне в задължителен.

Р. П.: Само едни въпрос накрая и ще ви помоля за кратък отговор, тъй като нямаме време. Трябва ли премиерът Бойко Борисов да се притеснява от това, че Младен Георгиев е на висш пост в ДАНС, а преди това е бил негов вербуващ офицер и на работа в „Ипон”?

С. Г.: Искам да ви кажа това нещо – премиерът Борисов трябва да се притеснява изобщо от съществуването на ДАНС, защото тази организация, аз доживях ли момента, в който да се съглася с финансовия министър Дянков, той го каза вчера, че е най-добре за държавата, аз ще го кажа – най-добре е за цялото общество въпросната организация да бъде закрита.

Р. П.: Той каза нещо много хубаво и за банките също.

С. Г.: Да, това е абсолютно вярно, трябва да го отбележа, че това е абсолютно вярно това, което го казва. Друг е въпросът, че ми е малко тъжно, че хората го чуват това нещо чак, когато финансовия министър го казва, а аз го говоря това нещо от 4 или 5 години, но никой не обръща внимание. Но както и да е, аз не съм говорил, за да ме похвали някой, говорил съм го, защото съм го вярвал въпросното нещо. Но така или инак ние нямаме нужда то такава служба в България. Има си начин как се организират службите в такава тежка криза на обществото и това не е начинът. Не можеш да взимаш някакви стари служители, които през цялата си кариера са се занимавали основно с престъпления, които са свързани с икономическата си част в икономиката на страната с прикриване на престъпления и с всякакво слугиньосване на корумпирани политици и ти ги очакваш, че могат да направят нещо.

Р. П.: Благодаря ви за участието в този разговор, беше ни много интересно, надявам се и на слушателите. Стефан Гамизов – за досието „Буда”, за енергийната и наркомафия и за случващото се напоследък в държавата.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26